Programul politic propus de Victor Ponta, intitulat "Un proiect PSD pentru Romania – Romania corecta!", include 22 de masuri, menite a aduce "clarificare, modernizare si consecventa ideologica, dar si organizare interna pentru ca fiecare componenta a acestui partid sa fie mai eficienta si sa participe la efortul comun".
Cele 22 de masuri propuse de Ponta:
- "Refacerea pe baze realiste si credibile a listei de membri si a sustinatorilor, pe categorii politice (tineret, femei, seniori) dar si socio-profesionale moderne, acceptand ideea ca diviziunea clasica urban-rural va deveni in curand lipsita de continut.
- Reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale – colegiile (si nu administrativ – teritoriale) care sa inlature pericolul acumularii excesive de putere, dar mai ales sa transforme in sens pozitiv raporturile de putere in interiorul Partidului intre local si central.
- Restructurarea pe modelul clar si eficient al organizarii din plan local si national, a prezentei PSD in comunitatile romanesti din Republica Moldova, Spania, Italia si alte tari europene, cat timp sistemul electoral acorda un rol atat de important (chiar decisiv la ultimele alegeri parlamentare si prezidentiale) votului din aceste comunitati.
- Alegerea Presedintelui prin votul tuturor membrilor partidului, pentru un mandat egal cu un ciclu electoral major, intr-un sistem cat mai deschis si stimulativ pentru cei din interiorul si exteriorul Partidului (vezi alegerea lui Romano Prodi in Italia).
- O Conventie anuala care sa dezbata si sa actualizeze obiectivele si directiile fundamentale ale Partidului si care sa acorde un vot de incredere conducerii (vezi Partidul Laburist Britanic). Un vot de neincredere al Conventiei ar trebui sa declanseze in mod automat procesul de alegere a Presedintelui.
- Liderul Partidului ales cf. punctului 3 si confirmat cf. punctului 4 in anul anterior alegerilor prezidentiale va fi, in mod automat, desemnat candidatul PSD la alegerile din 2014.
- Statuarea ca principiu a sistemului de "Shadow Cabinet" ("Guvern din umbra") prin intarirea Departamentelor si implicarea liderilor importanti in critica fundamentata a activitatii Guvernului si productia de proiecte concrete pentru domeniile esentiale: economie, agricultura, munca, sanatate, educatie, protectia mediului, relatii internationale, tineret etc; vicepresedintii Partidului trebuie sa primeasca sarcini, atributii si responsabilitati efective in acest sistem. In mod simetric, trebuie construita alternativa (om s proiect) pentru structurile locale pe care dorim in mod realist sa le castigam la alegerile din 2012.
- Conditionarea dreptului de a candida pentru o functie in conducerea centrala a PSD de confirmarea anterioara a candidatului in cadrul unui scrutin public pentru o structura centrala sau locala (Parlament, Parlament European, Consiliu Judetean sau Local, Primarie).
- Un sistem de resurse umane tip "Mapa profesionala", care sa cuprinda experienta profesionala a fiecarui candidat al PSD la o functie publica, activitatea si rezultatele politice, sondaje de opinie, perceptia in mass-media etc. Aceste mape trebuie sa fie analizate in mod obligatoriu de catre structura care desemneaza candidatul la respectiva functie.
- Selectarea pe criterii transparente si aducerea in discutia si decizia structurilor de conducere a numirilor in institutii publice care revin PSD pe baza algoritmului politic sau parlamentar (CNVM, CNA, etc); astfel se poate asigura o utilitate pentru scopurile politice ale intregului Partid a ocuparii acestor functii (si nu doar pentru un numar ultra restrans de persoane – de obicei, Presedintele si liderul de grup parlamentar).
- O comisie de integritate si arbitraj formata din maxim 9 – 11 membrii, alesi de Congres dintre persoanele cu veche activitate in Partid si care accepta in mod voluntar ca vor fi incompatibili, timp de 4 ani dupa expirarea mandatului in cadrul Comisiei, pentru ocuparea altor functii politice. Deciziile acesteia trebuie sa fie definitive si obligatorii pentru toate structurile Partidului .
- Crearea si implementarea de sisteme de comunicatii interne integrate, baze de date electronice si sisteme informatice pentru dezvoltarea consultarii si a reactiei rapide in relatia centru – teritoriu, inclusiv verificarea interna a rezultatelor electorale; in egala masura, este necesar accesul si schimbul efectiv de informatii intre diferitele structuri ale partidului (parlamentari, alesi locali, departamente, europarlamentari, structuri locale etc).
- Definirea clara si numai in cadrul Conventiei Anuale a politicii de aliante pentru nivelul central si pentru teritoriu (de regula, aceeasi alianta si la nivel local si la nivel central, pentru seriozitate si consecventa!)
- Regandirea sistemului de finantare interna, permanentizarea acestuia si in perioadele extraelectorale, transparentizarea si extinderea catre zone cu contributii mici cantitativ dar constante; acesta trebuie sa identifice si solutii de finantare legala alternativa pentru alesii locali carora li se limiteaza, in mod injust si subiectiv, accesul la resursele Bugetului de Stat.
- Relansarea activitatii externe a partidului si sporirea influentei concrete in cadrul Grupului Socialist din PE, Internationalei Socialiste si Partidului Socialistilor Europeni, in relatie cu SUA, China, Rusia si mai ales Republica Moldova; stabilirea, ca obiectiv clar, a unui efort coerent pentru ocuparea unor pozitii importante in cadrul acestor structuri de catre membrii PSD.
- Construirea sau sprijinirea, in mod transparent, a unor institutii media (online, print, audio-video) care manifesta clar o viziune de stanga.
- Construirea, prin Statut, a unor forme clare de garantare a descentralizarii puterii in partid catre organizatiilor locale, pastrand pentru Centru doar un drept clar definit de reactie fata de structurile ineficiente politic si inchise fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea.
- Dezvoltarea unui sistem de protectie si pastrare activa pentru membrii PSD care au ocupat functii publice pe care le- au pierdut in momentul parasirii guvernarii; aceeasi conceptie trebuie aplicata cadrelor care vor fi pregatite pentru viitoarea guvernare.
- Deschiderea partidului spre noi tipuri de colaborare asumata transparent cu persoane sau structuri din zone profesionale si civice, care pot adauga o dimensiune de competenta superioara efortului actual.
- Construirea, in cadrul Partidului, a unei structuri ecologiste (similare TSD, Organizatiei de Femei si celei de Seniori) care sa dezvolte mesajul PSD in aceasta directie.
- Acceptarea, chiar incurajarea si sprijinirea TSD si a Organizatiei Ecologiste de a promova idei si forme de actiune chiar mai evoluat-radicale (gen Brigazi Verzi) fata de linia oficiala a Partidului, in scopul testarii acestora ca efect politic si social si insusirii lor ulterioare.
- Sustinerea unui discurs si mesaj social-democrat modern, cu asumarea "punctelor gri" din trecutul nostru (gen "Piata Universitatii") spre noi tipuri de public, in special spre noile generatii, spre intelectuali, spre "noul proletariat" din marile orase si centre universitare, spre tinerele familii, care sa dovedeasca si sa-i convinga pe acestia ca Partidul nostru s-a desprins definitiv de reminiscentele regimului comunist."