16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportCristian Preda despre schimbarea lui Boc şi criza economică

Cristian Preda despre schimbarea lui Boc şi criza economică

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda spune că înlocuirea lui Emil Boc din funcţia de premier este o idee ce apare periodic pentru că unii dintre colegii săi de partid „îşi modifică opiniile cu o iuţeală formidabilă şi cu o frecvenţă impresionantă”.

„Ideea înlocuirii sale de la guvern apare periodic. Nu e vina lui Boc, ci a unora dintre colegi, care îşi modifică opiniile cu o iuţeală formidabilă şi cu o frecvenţă impresionantă. Aceasta e şi tabăra care a avut câştig de cauză la recentul congres al PDL”, scrie Preda pe blogul său.

Preda mai face referire şi la criza economică prin care trece România care „e departe de a se fi încheiat”.

„Nu cred că luciditatea e un pericol. Dimpotrivă. Lipsa de decizie e, în schimb, un risc foarte mare. Cu atât mai mult în perioade de criză. Iar criza, o ştie şi un copil, e departe de a se fi încheiat”, susţine europarlamentarul.

În postul său, Cristian Preda realizează şi o analiză a drumului pe care l-au parcurs foştii prim- miniştri: Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu încercând să prezică soarta guvernului Boc.

„Din 2000 încoace, premierii au fost şi şefi de partid. Performanţele lor politice – măsurate de judecăţile publicului asupra guvernelor conduse de ei – au fost diferite. Adrian Năstase a luat PSD în 2000 cu 139 de mandate în Cameră (pe baza a 36% din voturi) şi l-a dus în 2004 la 113 mandate (cu sprijinul celor 31% din opţiunile de la urne). Călin Popescu Tăriceanu a preluat PNL în 2005 când avea 64 de mandate de deputaţi (în baza cotei peneliste din cadrul Alianţei DA, care adunase 32% din voturi) şi l-a dus la 65 de mandate în 2008 (dobândite pe baza celor 18,5% ale PNL). Nu am menţionat şi mandatele de senator, dar situaţia e identică. Şi Năstase şi Tăriceanu au fost premieri un întreg ciclu legislativ, adică patru ani. Amândoi au pierdut alegerile pe care le-au organizat, Şi unul, şi celălalt au fost schimbaţi, din acest motiv, de la şefia partidelor lor.

Emil Boc a preluat PDL în 2005, când avea 48 de mandate, şi l-a dus la 115 mandate în 2008, dar fiind în opoziţie, deoarece partidul fusese eliminat de la guvern cu un an înainte de alegeri. Examenul relevant va fi dat în 2012. Nu e sigur însă că Boc se va afla în situaţia predecesorilor săi, fiindcă unii pedelişti ar vrea să-l schimbe de la Palatul Victoria”, scrie Cristian Preda.

 

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă