După modelul din 2008, liderii partidelor îşi caută de pe acum colegii „sigure”.
Dacă liderii Alianţei România Dreaptă (ARD) de-abia au bifat etapa criteriilor de integritate, cei ai USL îşi împart deja colegiile din judeţe, în funcţie de algoritmul stabilit în Deltă şi de şansele de câştig estimate. Puţini sunt însă cei care spun deocamdată public unde intenţionează să candideze pentru un nou mandat de senator şi deputat. Explicaţiile sunt mai multe. Pe de o parte, pentru democrat-liberali localele 2012 au schimbat substanţial harta politică a ţării, astfel că multe colegii care au fost sigure în 2008 acum nu mai prezintă nici o garanţie. Este vorba de judeţele pierdute de PDL, inclusiv de sectoarele Bucureştiului.
Pe de altă parte, în tabăra USL există lideri care vor cu orice preţ să evite situaţia din 2008, când şi-au câştigat mandatul de abia în a doua etapă, cea a redistribuirii.
În această categorie pare să intre, de pildă, liderul PNL, Crin Antonescu. Potrivit surselor, acesta ar fi dispus să abandoneze colegiul din sectorul 1 (unde primar este Andrei Chiliman), pentru un colegiu mai sigur în sectorul 6 (păstorit de apropiatul lui Antonescu, Rareş Mănescu). Dacă se va produce această reorientare, preşedintele liberal ar fi la a treia schimbare de macaz, în condiţiile în care, de‑a lungul carierei sale politice, a mai fost parlamentar de Tulcea şi Teleorman.
Înghesuială la Onţanu
Progresiştii lui Gabriel Oprea au primit de la social-democraţi 30 de colegii, iar cele mai atrăgătoare par a fi cele din sectorul 2 al Capitalei, unde primar a fost reales Neculai Onţanu. Prin urmare, în sectorul 2 îşi vor testa popularitatea în alegerile din 9 decembrie atât liderul UNPR, Gabriel Oprea, cât şi senatorul Anghel Iordănescu. În 2008, amândoi au fost aleşi în colegii din judeţul Ilfov, dar sub sigla PSD. După calculele liderilor USL, prezentate de Mediafax, în sectorul lui Onţanu ar mai fi asigurate două colegii pentru progresişti.
Tot după culoare se orientează şi conservatorii: sec-torul 4, condus de Cristian Po–pes-cu Piedone, sector unde ar fi re–zervate patru colegii pentru reprezentanţii PC. Unul dintre colegii, pentru Senat, ar putea reveni iar preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. Deocamdată, acesta nu şi-a manifestat public dorinţa de a intra în cursa electorală.
Tot în Bucureşti ar putea candida şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Aflat la finalul celui de-al doilea mandat de parlamentar, Corlăţean a reprezentat până acum judeţul Braşov. În 2008, el şi-a adjudecat mandatul de senator doar după redistribuire, în condiţiile în care a obţinut doar aproximativ 31% din voturile locuitorilor colegiului.
Tot de reorientare este vorba şi în cazul Laviniei Şandru (ex-PDL şi PIN, actualmente vice-preşedinte UNPR). Aceasta îşi va încerca norocul în colegiul lui Culiţă Tărâţă, ales preşedinte al CJ Neamţ. În 2008, când a candidat ca independent într-un colegiu din sectorul 5, Şandru a adunat circa 16% din voturi, insu-fi–cient pentru a reintra în Parlament.
Tot dintre Bucureşti spre Neamţ ar dori să plece, potrivit surselor, şi Elena Udrea (în condiţiile în care rezultatele filialei bucureştene au fost deosebit de slabe la locale).
Din informaţiile existente până acum, preşedintele PSD Victor Ponta şi-ar păstra colegiul din Târgu Jiu. La fel ar proceda şi Mircea Geoană, care va beneficia de sprijinul USL pentru un nou mandat de senator.
Cât despre colegiul de deputat care i-a „aparţinut” lui Adrian Năstase, surse social-democrate citate de Mediafax acreditau varianta unei candidaturi a fiului cel mare al ex-premierului, Andrei Năstase. Acesta a respins însă posibilitatea, arătând că ar fi fost sfătuit de tatăl său să nu intre în politică.
Multe semne de întrebare la ARD
Dintre liderii alianţei de dreapta, doar Mihail Neamţu a spus până acum unde va candida: într-un colegiu din municipiul Arad. În privinţa lui Mihai Răzvan Ungureanu, s-au vehiculat ca variante Timiş şi Bucureşti, după ce în prima fază s-a vorbit de Iaşi. Potrivit preşedintelui PDL, Vasile Blaga, discuţiile în ARD pe tema candidaturilor se vor încheia săptămâna viitoare (tot atunci ar trebui definitivate platforma Alianţei şi programul de guvernare).
Până acum, au anunţat unde vor candida Raluca Turcan (Sibiu), Mihai Stănişoară (Mehedinţi) şi Mircea Toader (Galaţi). Surse democrat-liberale acreditează ideea că ex-preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur ar putea candida într-un colegiu pentru Senat din Suceava.