1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportCoalitia PD-L–PSD merge mai departe cu Boc

Coalitia PD-L–PSD merge mai departe cu Boc

» Desemnarea ca premier a liderului PD-L, Emil Boc, a pus pe jar PSD, ai carui lideri au simtit ca este momentul sa se razvrateasca impotriva noilor lor parteneri. "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PD-L", a motivat presedintele Basescu alegerea facuta sub imperiul urgentarii constituirii unui guvern la termenul fixat anterior, 22 decembrie.

Dupa o scurta consultare cu liderii PD-L si cei ai PSD, Traian Basescu a anuntat ca a decis sa-l desemneze premier pe liderul PD-L, Emil Boc. Numirea isi are de aceasta data mai mult ratiuni politice si mai putin economice, ca in cazul Stolojan. seful statului a motivat desemnarea lui Emil Boc drept candidat la functia de premier prin faptul ca acesta este presedintele PD-L si pentru ca, dupa consultarile cu partidele, a decis sa desemneze un premier din randul democrat-liberalilor care au adunat cel mai mare numar de mandate in Parlament.
Intrebat de ce a numit un politician care detine functia de primar, desi afirmase anterior ca din Executiv nu trebuie sa faca parte oameni care detin functii de conducere in teritoriu, seful statului a spus ca renuntarea lui Stolojan nu i-a lasat o alternativa.

"Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PD-L, deci asta este problema. In acest moment insa PD-L nu are un om apropiat ca influenta si credibilitate egal cu presedintele partidului", a declarat Traian Basescu. Fara sa fie afectat de nuantele din discursul presedintelui, Emil Boc a declarat ca accepta propunerea lui Traian Basescu de a fi desemnat premier si a promis ca se va prezenta cu noul Cabinet in Parlament luni, 22 decembrie, respectand astfel calendarul initial. Boc a precizat ca presedintele Basescu l-a informat ieri dimineata ca Theodor Stolojan a renuntat la mandat. "Obiectivele mele raman aceleasi: un guvern stabil si performant, un guvern ce va fi instalat pe 22 decembrie. In zilele urmatoare vom finaliza programul de guvernare si ne vom prezenta in fata Parlamentului", a declarat Boc.

 

Drept care, la finalul intalnirii intre liderii PD-L si PSD organizate dupa-amiaza, dupa ce a fost supus unui tir de intrebari din partea colegilor, liderul PSD, Mircea Geoana, anuntat concluzia PSD: tara are nevoie de guvern, se va depune programul de guvernare, obiectivele raman a aceleasi, noii aliati au decis sa mearga inainte in graficul stabilit. Cat despre problema Stolojan, ea a fost taxata scurt: "Nu este a noastra. Noi mergem inainte pe formula PSD–PD-L". Analiza politica a liderilor PSD nu a condus la concluzia ca trebuie schimbat ceva din cele convenite anterior. Ba chiar s-a promis urgentarea nominalizarii titularilor de ministere.

In asteptarea unei decizii privind incheierea unui protocol parlamentar, liderii UDMR n-au criticat desemnarea lui Boc. Ba chiar liderul filialei Cluj, Laszlo Attila, a spus ca Emil Boc este mai bun ca premier decat Theodor Stolojan, iar Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, a spus ca numirea lui Boc i se pare o garantie ca guvernul va milita pentru descentralizare.
Marko Bela insusi, presedintele UDMR, a declarat ca desemnarea lui Boc este fireasca intrucat este unul dintre liderii coalitiei. Daca alti liberali au criticat numirea lui Boc, Marius Nicoara, liderul PNL Cluj, a declarat ca se bucura pentru desemnarea primarului de la Cluj ca premier si ca spera ca Boc va sprijini de la Bucuresti inclusiv rezolvarea problemelor judetului Cluj.

Liderul PSD Suceava, Catalin Nechifor, a declarat ironic ca spera ca Emil Boc va avea o rezistenta mai mare la stres decat Theodor Stolojan. Tonul reactiilor negative la adresa lui Boc l-a dat insa Adrian Nastase, caruia i se pare greu de sustinut ca Emil Boc ar fi un bun economist.
In culise, unii pesedisti transmiteau mesajul ca s-ar simti tradati de faptul ca ei au crezut in nominalizarea lui Stolojan, pentru ca apoi sa constate ca imediat ce Geoana si-a pus semnatura pe protocol s-au schimbat si datele problemei, temandu-se sa nu se intample ca de acum inainte sa fie obligati sa accepte orice conditii din partea PD-L.
Mai ales ca, potrivit unora dintre ei, la fel ca si la PD-L, sambata, Traian Basescu le-a cerut, ieri, liderilor PSD ca nu cumva in guvern sa intre vreun personaj patat sau asupra caruia planeaza suspiciuni de coruptie.

Mult scepticism din partea lui Miron Mitrea: "N-am nimic cu domnul Boc, dar nu stiu daca este cel mai potrivit sa conduca guvernul in vreme de criza. Stolojan era un premier foarte tehnic, Boc e sef de partid. O formula politica in atat de mare masura risca sa duca la tensiuni mari in guvern". Lui Mitrea i-a tinut isonul Nicusor Constantinescu: "Boc este politic, Stolojan era tehnocrat. Va fi mult mai greu de acum incolo. Dar decizia privind premierul nu ne apartine". Insa nici dupa ce a precizat ca PSD a fost doar "informat" de cei de la PD-L si de presedintele Romaniei, care au prezentat "situatia fortuita in care ne aflam", nici dupa sedinta de ieri dupa-amiaza a PSD si apoi intalnirea cu PD-L, mesajul lui Geoana nu s-a schimbat: "Mergem inainte cu guvernul PSD-PD-L pe care l-am convenit ieri seara (duminica seara-n.n.)".

CONSULTANTA
Premierul desemnat Emil Boc a anuntat ca va constitui un grup de consultanti de la BNR, specialisti in domeniul economico-financiar si reprezentanti ai societatii civile care ar urma sa ofere consultanta viitorului Executiv in problemele aparute ca urmare a crizei.

EXPERTIZA
Emil Boc a refuzat sa comenteze motivele care au stat la baza renuntarii lui Stolojan, vorbind doar despre informarea presedintelui din cursul diminetii. Stolojan ramane unul din specialistii indispensabili partidului, sustine Boc.

BIOGRAFIE
Emil Boc, liderul PD-L, a ajuns, ieri, din functia de primar al Clujului, ales in iunie in cel de-al doilea mandat, in cea de premier desemnat, inlocuindu-l pe primul nominalizat al presedintelui Basescu, Theodor Stolojan. Boc este perceput drept un politician fidel sefului statului, in a carui umbra a fost constant plasat de catre adversarii sai. Om cu o vasta pregatire teoretica, Emil Boc este, la 42 de ani, un politician care, cu exceptia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat functii importante in aparatul de stat. El s-a nascut in 1966, la Rachitele, in judetul Cluj, si a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si Facultatea de Drept (1995). Boc este conferentiar la Facultatea de stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Este doctor in stiinte politice si filosofie politica al Universitatii "Babes-Bolyai", din anul 2000 si este de asemenea doctorand in drept constitutional si institutii politice. Este membru al Asociatiei Americane de stiinte Politice din 1994 si al Societatii Romane de stiinte Politice din 1999. Incepand din 1996, este avocat in Baroul Cluj.

Cele mai citite

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă