Acordul de coabitare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta mai există doar pe hârtie. În practică, el a fost încălcat de ambele părţi în condiţiile în care, de mai bine de o săptămână, nu trece o zi fără ca cei doi să-şi arunce vorbe grele.
Spre deosebire de partenerii liberali, social-democraţii nu agreează însă ideea unei noi suspendări, din calcule politice clare, făcute la rece.
La început a fost privatizarea CFR Marfă şi amânarea numirii unui nou ministru al Transporturilor pentru ca premierul să-şi asume răspunderea pentru un eventual eşec al privatizării. Apoi, a început ping-pong-ul cu avizarea privatizării, în paralel cu acuzaţia de incompetenţă a Executivului în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene din 2014 încolo. Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam a constituit, de asemenea, subiect de contre între premier şi preşedinte, ajungându-se la ameninţări voalate (vezi „schelete“ pe care le-ar avea în dulap Victor Ponta) şi la acuzaţii fără perdea de minciună. În pofida acestui amalgam de declaraţii acide şi atacuri, atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu spun că ar respecta acordul de colaborare instituţională. Evident, asigurările sunt date în special pentru partenerii europeni, pentru care a şi fost, de altfel, semnat acordul.
Calculele suspendării
De când preşedintele Traian Băsescu a repus „tunurile“ pe Guvern şi pe premierul Victor Ponta, a reapărut în spaţiul public ideea unei noi suspendări a acestuia. Oarecum surprinzător, lansatorul ipotezei nu a mai fost preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, ci un fost lider democrat-liberal, actualmente liberal, Sorin Frunzăverde. Declarând că „Băsescu a devenit arogant pentru că USL i-a permis acest lucru“, vicepreşedintele PNL a arătat că ar trebui începute demersurile pentru o nouă suspendare şi că aceasta s-ar putea produce în toamnă. Ideea a fost susţinută rapid de un alt vice liberal, Mircea Diaconu, potrivit căruia „costurile deranjului“ făcut de preşedintele Traian Băsescu devin „din ce în ce mai mari“.
Mai pragmatici din fire, social-democraţii nu se grăbesc însă să îmbrăţişeze ideea partenerilor de guvernare. „Nu va fi cazul în această vară (suspendarea – n.r.). Avem nevoie de concentrare pe ceea ce înseamnă guvernare: probleme economice, sociale, proiectele pentru care am fost votaţi. Pagubele pe care le produce preşedintele cu noul partid, celelalte probleme, devin o piedică pentru o viaţă politică. Dar pagubele sunt mai mici decât dacă ne-am opri din ce avem de făcut. Anul viitor cu atât mai puţin, pentru că îşi termină mandatul“, a explicat iar premierul Victor Ponta, duminică seara, într-o emisiune tv. Acelaşi refuz de a intra în jocul PNL fusese făcut public de preşedintele PSD şi imediat după declaraţia lui Frunzăverde.
Care sunt motivele pentru care social-liberalii nu agreează o a treia suspendare a lui Traian Băsescu? În primul rând, demersul ar inflama iar relaţiile cu partenerii occidentali, relaţii care, ne amintim, cât de tensionate au fost în vara trecută, la precedenta suspendare. Apoi, chiar dacă şi-ar asuma liderii USL acest risc, ei s-ar confunta cu aceeaşi problemă ca anul trecut: validarea referendumului de demitere. Nu de alta dar, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, ne aflăm încă în interiorul anului în care pentru validarea unui referendum trebuie să se prezinte la vot jumătate plus unu dintre alegătorii cu drept de vot. Cu alte cuvinte, şanse reduse ca USL să reuşească o astfel de performanţă (motiv pentru care, de altfel, au făcut pasul înapoi şi în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei în acest an).
Cum va arăta în continuare relaţia dintre Palate
Cum o nouă suspendare pare exclusă din motivele deja menţionate, premierul Victor Ponta se va mulţumi să răspundă politic la atacurile preşedintelui Traian Băsescu. Adică, vom asista în perioada următoare la o înmulţire a acuzaţiilor şi chiar la o degradare a discursului public. Deja acuzaţiile de minciună au devenit un lucru obişnuit („premierul a acoperit ţara cu minciuni“, „domnul preşedinte Băsescu ne-a minţit în legătură cu plecarea lui Hayssam“). Apoi, după cum spune chiar Ponta, vor fi scoşi „la atac“ membrii de partid. De la PSD, dar şi de la PNL, evident. De altfel, nu mai departe de zilele trecute, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara că pe actualul şef al statului „nu îl duce mintea“. „Nu e un om care să fie obişnuit cu munca asupra cărţii şi să citească prea mult. Se dă scamator şi face figuraţie, altminteri, neserios“, spunea Iliescu într-un interviu.
declaraţii
Absorbţia fondurilor europene
22 iulie
– Traian Băsescu: „În momentul de faţă aveţi un guvern care nu a probat că ar fi competent să pregătească absorbţia banilor în exerciţiul bugetar 2014 – 2020“.
28 iulie
– Victor Ponta: „Ideea că preşedintele, cu steagul României în spate, de la Administraţia Prezidenţială, vorbeşte despre ceva neasumat de nimeni şi despre ceva ce se află în curs de negociere eu spun că este un act de subminare a intereselor ţării: lasă-ne să negociem cu Uniunea Europeană“.
Privatizarea CFR Marfă
25 iulie
– Victor Ponta: „Dacă chiar nu are preşedintele nici o atribuţie despre CFR atunci, aşa pe româneşte, să tacă din gură. Dacă are şi dacă ştie ceva, e cel mai bun cadru, cadrul oficial, instituţional să ne spună“.
28 iulie
– Traian Băsescu: „De la Victor Ponta te poţi aştepta oricând la lucruri ilegale sau la situaţii în care nu are curajul asumării responsabilităţii funcţiei. Oriunde în această lume, inclusiv în România, un prim-ministru nu se poate limita doar la rolul de starletă de televiziune. (…) Premierul a acoperit ţara cu minciuni, începând cu cele 10 miliarde euro care pretinde că vor fi investite anul acesta, până la povestea cu kazahii de la Rompetrol, pe care spune că a rezolvat-o, dar România a pierdut 400 milioane de dolari“.
Omar Hayssam
28 iulie
– Traian Băsescu: „ Şi el (premierul – n.r.) are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase“.
– Victor Ponta: „Sugerez că atunci (în 2006 – n.r.) domnul preşedinte Băsescu ne-a minţit în legătură cu toată afacerea şi cu plecarea lui Hayssam“.