Alegerile pentru Parlamentul European au redeschis bătălia politică dintre partidele clujene. În contextul în care Clujul este cel de-al doilea oraş ca mărime al României şi, totodată, este cea mai mare comunitate controlată de Opoziţie, mai toate partidele importante încearcă să propună câte un clujean pe lista candidaţilor pentru Parlamentul European. În prezent, există doar doi politicieni clujeni care sunt membri ai Legislativului Uniunii Europene. Este vorba de europarlamentarul PDL, Rareş Niculescu, şi de europarlamentarul PNL, Norica Nicolai.
Mai vor un mandat
Rareş Niculescu are toate şansele să primească un nou loc eligibil pe lista candidaţilor PDL pentru Parlamentul European. El este unul dintre puţinii reprezentanţi ai organizaţiei clujene care l-au sprijinit pe Vasile Blaga în competiţia internă pentru şefia PDL, în condiţiile în care fostul premier, Emil Boc, a sprijinit-o pe Elena Udrea. Rareş Niculescu are tot dreptul să spere în recunoştinţa lui Vasile Blaga, cu atât mai mult cu cât el este sprijinit şi de organizaţia PDL Sălaj, condusă de fostul ministru Lucian Bode. ”Condiţia noastră este ca viitorul europarlamentar susţinut de Cluj să îşi deschidă un birou şi în Zalău”, a spus Lucian Bode.
La rândul său, europarlamentarul Norica Nicolai s-a transferat de la organizaţia municipală PNL Cluj-Napoca, frământată de dizidenţe şi de conflicte interne, în cea a comunei Floreşti. Este vorba de cea mai mare comună din România, cu o populaţie mai mare decât a multor municipii precum Gherla ori Câmpia Turzii. Norica Nicolai, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional al PNL, speră că va întruni şi sprijinul organizaţiei judeţene a liberalilor clujeni, în contextul în care ea a reprezentat această filială, timp de două mandate, în Senatul României, cu toate că ea nu este originară din Cluj.
Sprijin dublu pentru Dan Luca
În Parlamentul European ar putea ajunge şi clujeanul Dan Luca de la PSD. El va beneficia de sprijin dublu, atât din partea organizaţiei judeţene din Cluj, cât şi din partea PSD Belgia, prima structură politică înfiinţată de socialişti în Diaspora. Dan Luca trăieşte deja de 14 ani în Bruxelles, unde are o firmă de consultanţă. El se bazează şi pe ajutorul unor lideri europeni ai socialiştilor, precum austriacul Hannes Swoboda, care i-a scris prefaţa ultimei sale cărţi, ”European Union: Views from Brussels”.
Şerban Rădulescu, un candidat eligibil
Un alt clujean care ar urma să candideze este liderul filialei clujene a PC, fostul senator Şerban Rădulescu. ”Domnul Rădulescu are şanse să se numere între primii 10 candidaţi pe de lista comună a PSD, PC şi UNPR”, a spus preşedintele executiv al PC Cluj, Avram Gal. O promisiune în acest sens a fost formulată în mod public, în cadrul Conferinţei Judeţene a PC Cluj, de către preşedintele acestei formaţiuni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Cel mai probabil, conservatorii vor avea un singur candidat eligibil pe lista comună cu PSD şi cu partidul lui Gabriel Oprea.
Adela Mârza, posibil candidat
Un alt nume care ar putea intra pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare este cel al liderului filialei clujene a partidului Noua Republică, Adela Mârza. Ea este şi vicepreşedinte la nivel naţional al acestei formaţiuni politice. De asemenea, Adela Mârza este şi un reputat specialist în conmunicarea de business. Ea a fost îndemnată să candideze chiar de liderul naţional al Noii Republici, Mihail Neamţu.
Explicaţie foto: Rareş Niculescu şi Norica Nicolai reprezintă Clujul în Legislativul Uniunii Europene