4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportCine dă bani pentru "ambasada secuilor"

Cine dă bani pentru „ambasada secuilor”

Autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc caută soluţii pentru finanţarea „reprezentanţei diplomatice” a judeţelor Harghita şi Covasna de la Bruxelles. Cele două judeţe şi-au deschis un birou de reprezentare pe lângă instituţiile europene, dar, spre deosebire de birourile deschise de alte judeţe din România, cel al Ţinutului Secuiesc funcţionează în cadrul Casei Regiunilor Maghiare, un spaţiu închiriat în sediul Parlamentului European de către autorităţile de la Budapesta. „Faptul de a deschide un birou la Bruxelles nu este ceva extraordinar în sine. Şi Consiliul Judeţean Cluj are un astfel de birou. Singura problemă este faptul că biroul Ţinutului Secuiesc funcţionează în spaţiul Ungariei, nu în cel al României”, spune analistul politic Dan Popa.

„Ambasadă” fără personalitate juridică

Biroul de reprezentare al Ţinutului Secuiesc nu are, însă, personalitate juridică, iar de aceea autorităţile locale trebuie să găsească o soluţie pentru finanţarea acestuia. Astfel, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe vor înfiinţa o asociaţie de dezvoltare intercomunitară  în vederea finanţării biroului de reprezentare. Noua asociaţie ar urma să înceapă să funcţioneze în luna octombrie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Janos Demeter, a declarat că, întrucât este vorba în primul rând despre un birou de lobby, este nevoie de o persoană care să stea la Bruxelles în permanenţă.

Biroul de reprezentare a Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles s-a deschis în 1 iunie, la iniţiativa consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita. La ceremonia de inaugurare a participat vicepremierul maghiar, Zsolt Semjen, însă nici un oficial roman nu a fost prezent la ceremonie.

Care sunt obiectivele oficiale ale biroului

Obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă