16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportChiulangiii bugetari impiedica adoptarea... bugetului

Chiulangiii bugetari impiedica adoptarea… bugetului

Plictisiti, obositi sau pur si simplu fara chef de munca, senatorii si deputatii au hotarat sa lase balta dezbaterea proiectului de buget pe anul 2006. Asa ca ieri, in a doua zi de discutii, nu s-au mai prezentat la munca si si-a vazut fiecare de treburile personale. Consecinta? Sedinta comuna de plen in care ar fi trebuit sa se discute fiecare articol in parte al proiectului de buget a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Initial sedinta era programata pentru ora 9.00. A inceput insa catre ora 11.00, dupa ce in prealabil s-a facut apelul nominal pentru inventarierea parlamentarilor prezenti. Cu chiu, cu vai au iesit la numar si s-a trecut la legiferare. Un prim amendament formulat de PSD si respins de Comisia de buget-finante se referea la majorarea deficitului bugetar. Parlamentarilor le-a trebuit mai bine de o ora sa voteze respingerea respectivului amendament. Nu aveau de facut decat sa voteze „pentru” sau „impotriva” cresterii deficitului bugetar. Alesii opozitiei au inceput insa sa tina discursuri despre „cat de mici sunt fondurile alocate Educatiei”. Pe rand, pesedistii Petru Andea, Ioan Bivolaru, Viorel Stefan si Miron Mitrea si-au exprimat nemultumirea ca diferenta de fonduri de 1,1% din PIB, cat urmeaza sa mai primeasca Ministerul Educatiei, nu este prinsa in proiectul de buget. In fond, au reluat aceeasi problema din urma cu doua zile, asupra careia premierul Tariceanu oferise o explicatie. Peroratiile pesediste, in afara subiectului aflat in discutie, l-au enervat pana si pe presedintele de sedinta – Nicolae Vacaroiu. „Dom'le, da' e asa greu de inteles?… Discutam aceste probleme cand ajungem la amendamentele pe Educatie, acum discutam altceva… Haideti, va rog io!”, s-a rugat nea Nicu. Rugaminti pe care le-a reluat de cateva ori, discutiile in van continuand. Evident ca nici parlamentarii Aliantei nu s-au lasat mai prejos. Atat Mona Musca, cat si Varujan Vosganian s-au repezit sa atraga atentia ca „s-a ajuns din nou la discutia de ieri, pe care premierul a lamurit-o”. La un moment dat lucrurile pareau ca o sa scape de sub control. Senatori si deputati urcau la tribuna unul dupa altul fara sa le fie dat in prealabil cuvantul. Vacaroiu s-a enervat. „Dom'le, atunci eu plec si veniti dumneavoastra sa conduceti!”, i s-a adresat presedintele Senatului deputatului liberal Dan Radu Rusanu, care s-a invitat la tribuna sa dea explicatii pesedistilor. Intr-un final, amendamentul a fost respins.
Intre timp, o parte dintre parlamentari si-a luat catrafusele si si-a vazut de treaba. Unii au plecat spre casa, altii pe la tigari si cafele. Dezbaterile au continuat, senatorii si deputatii respingand si un amendament al Partidului Conservator prin care se propunea reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza. In jurul orei 12.15 Vacaroiu nu a mai rezistat. Dupa ce s-a uitat de cateva ori la ceas, a decis suspendarea sedintei. In sala nu erau decat 150 de parlamentari, din totalul de 365, care au luat-o si ei pe urmele colegilor chiulangii: la masa, la tigari si cafea. Bugetul mai poate astepta. Cu stomacul gol nu se lucreaza.
Dupa pauza, o alta pauza pentru un nou apel nominal. Nici la ora 17,00 nu incepusera dezbaterile. Intre pauze, doar patru articole au fost adoptate…
Dupa o alta pauza prelungita, senatorii si deputatii au revenit cu chiu, cu vai in banci pentru a relua dezbaterile la buget. In a doua parte a sedintei, n-au reusit decat sa discute si sa voteze un articol din proiectul bugetului de stat. Este vorba de articolul 5, caruia i-a fost introdus un alineat nou, potrivit caruia se majoreaza, pe parcursul anului 2006, numarul maxim de posturi ale Ministerului Agriculturii. Cele 3.593 de noi locuri de munca sunt justificate prin infiintarea Agentiei de Plati si Interventie, prin care se vor derula fondurile comunitare care vor fi primite dupa aderarea la UE.
Minunea nu a tinut insa decat o ora si ceva, dupa care sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum. La citirea „catalogului”, secretarilor nu le-au iesit la numaratoare decat 185 de senatori si deputati, adica mult mai putin de jumatate. „N-avem cvorum. N-am alta solutie decat sa incheiem sedinta”, a spus din nou resemnat, de la tribuna, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului. Ritmul extrem de greoi in care decurge dezbaterea bugetului il nemultumeste insa pe ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. La iesirea din sala de plen, acesta a apreciat ca „ritmul dezbaterilor este cel pe care-l doresc parlamentarii”, dar si-a exprimat speranta ca in zilele urmatoare sa se accelereze ritmul. Vladescu a mai spus ca termenul de 15 decembrie, avansat cu aproximatie de Adrian Nastase pentru aprobarea bugetului de stat, este „un pic cam tarziu”.
La randul sau, Nicolae Vacaroiu a incercat sa acrediteze ideea ca vinovati de suspendarea sedintei sunt in principal parlamentarii Coalitiei. Aceasta, desi erau destul de goale si bancile opozitiei. „Criza din interiorul Coalitiei s-a transferat usor in Parlament”, si-a dat cu parerea Vacaroiu, spunand ca senatorilor si deputatilor absenti li se vor taia indemnizatiile pentru zilele de chiul.

Cele mai citite

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă