Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut presedintelui Traian Basescu sa solicite Parlamentului reexaminarea legii privind respingerea Ordonantei DIICOT, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei (MJ), remis, joi, Rompres.
Ordonanta DIICOT a fost respinsa in data de 10 septembrie 2007 de Senat, camera decizionala in acest caz.
Chiuariu este de parere ca respingerea Ordonantei DIICOT ar putea genera disfunctii in sistemul judiciar, prin blocarea anchetelor de criminalitate organizata.
"Ministerul Justitiei considera ca respingerea ordonantei ar avea consecinte asupra activitatii DNA si DIICOT intrucat, in special, in cauzele privind criminalitatea macro-economica, se va ajunge la situatia unor declinari de competente cu implicatii asupra finalitatii judiciare a cauzelor si administrarii eficiente a probatoriilor", se arata in comunicatul MJ.
Plenul Senatului a respins, pe 10 septembrie, ordonanta privind modificarea si completarea legii privind infiintarea, organizarea si functionarea, in cadrul Ministerului Public, a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Initial, presedintele de sedinta, social democratul Doru Ioan Taracila, a supus la vot legea de respingere a Ordonantei 131/2006 care modifica legea de infiintare si organizare a DIICOT, in forma in care a trecut de Camera Deputatilor si, neintrunind numarul de voturi necesar adoptarii unei legi organice, a considerat ca ordonanta poate ramane in vigoare.
Lista de vot afisata pe site-ul oficial al Senatului a aratat astfel: PSD – cinci voturi pentru, un vot impotriva, 12 abtineri, doi senatori nu au votat; PNL – doua voturi pentru, 15 impotriva, o abtinere; PD – trei voturi pentru, sase impotriva, doua abtineri; PRM – opt voturi pentru, un vot impotriva; UDMR – sase voturi impotriva; independentii – trei voturi pentru, un vot impotriva, trei abtineri.
In urma protestelor senatorilor PSD Serban Nicolae si Viorel Stefan, presedintele de sedinta a supus la vot aprobarea Ordonantei 131/2006.
Nici la cel de-al doilea vot ordonanta nu a intrunit numarul de voturi necesare adoptarii legii, 36 senatori votand impotriva, 21 pentru si 13 abtinandu-se.
Ordonanta 131/2006, initiata in perioada mandatului fostului ministru al Justitiei Monica Macovei, cunoscuta ca 'Ordonanta DIICOT', a fost respinsa initial de Camera Deputatilor, care a stabilit, totodata, ca interceptarile comunicatiilor electronice si telefonice efectuate de procurorii DIICOT in perioada in care a fost in vigoare actul normativ sa fie considerate nule.
Comisia juridica a Senatului a recomandat, initial, prin raportul la legea de respingere, mentinerea punctului de vedere adoptat de Camera Deputatilor, insa plenul a cerut, in 12 aprilie, un raport suplimentar.
Senatorii comisiei juridice au intocmit, la finalul vacantei parlamentare, raportul suplimentar de admitere a ordonantei, cu un amendament prin care se abroga articolul ce dadea posibilitatea procurorilor DIICOT sa puna sub supraveghere conturile bancare, sa intercepteze si sa inregistreze comunicatii telefonice si e-mailuri si sa aiba acces la sisteme informatice, precum si sa poata 'dispune' sa li comunice orice informatii sau inscrisuri bancare, financiare sau contabile.
Ordonanta a urmarit atat sa le dea puteri sporite procurorilor DIICOT si competente in urmarirea exclusiva a infractiunilor considerate grave, dar care nu intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie, cat si un buget propriu in cadrul celui al Parchetului General si calitatea de ordonator de credite pentru procurorul-sef al DIICOT.
Ordonanta 131/2006 prevedea constituirea unui depozit anual in valoare de 1.000.000 de lei pentru actiuni privind organizarea si constatarea infractiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, la dispozitia procurorului-sef al DIICOT.