4.1 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSportCele zece fronturi ale turului doi

Cele zece fronturi ale turului doi

In majoritatea marilor orase unde primariile nu au fost adjudecate din primul tur, social-democratii isi disputa suprematia fie cu liberalii, fie cu democratii. La Satu Mare insa adversarul PSD este UDMR, iar la Sfantu Gheorghe Partidul Civic Maghiar incearca sa castige in fata vechii formatiuni maghiare. La Vaslui si la Focsani social-democratii au un avans substantial, lasand partidul prezidential in urma cu aproape 15 procente, iar jocurile par facute, fiindca aceasta zona este adjudecata in mod traditional de PSD. La Satu Mare, unde maghiarii sunt in proportie de aproximativ 40 la suta, primarul UDMR in functie este favorit, iar contracandidatul sau de la PSD se afla la peste 25 la suta in spatele sau. Traditia administratiei unguresti ar putea astfel sa revina in mai multe localitati ardelene, dupa modelul Sibiului, unde primarul Johannis a fost ales din nou cu o majoritate covarsitoare.

Spre deosebire de alegerile din 2004, cand lucrurile au fost mai difuze, de data aceasta municipiile din vestul si sudul tarii au fost transate inca din primul tur, iar cele din nordul Transilvaniei si din Moldova, zone cu populatii mai sarace si mai putin educate, se vor disputa duminica. Social-democratii au sanse sa cucereasca majoritatea primariilor din estul tarii, in vreme ce la Bistrita se pastreaza optiunea generala din Ardeal pentru formatiunile de dreapta. Candidatul PD-L are, de altfel, un avans de aproape 10 procente fata de reprezentantul PSD.

BISTRITA
Numar de locuitori: 82.081
PIB/locuitor (2008): 4890,7
somaj: 3,8%

Viceprimarul arbitru
Lupta pentru fotoliul de primar al Bistritei se poarta intre actualul primar PD-L, Vasile Moldovan, si reprezentantul PSD, senatorul Ovidiu Cretu. In primul tur de scrutin, Vasile Moldovan a obtinut 8.781 de voturi, iar senatorul Ovidiu Cretu a primit doar 6.588 de voturi, astfel ca arbitrul confruntarii dintre cei doi candidati ar putea fi fostul viceprimar, actualul deputat Ioan Turc. Acesta a obtinut 5.280 de voturi. Restul candidatilor au primit mai putin de 1.000 de voturi. Favorit pare a fi Vasile Moldovan. Acesta este primar in functie, a intrat primul in "finala" pentru primarie, la o diferenta de mai mult de 2.000 de voturi, este sustinut de PD-L, un partid in crestere in consiliul local, si va capitaliza si succesul colegilor sai de partid din consiliul judetean, care au reusit sa il infranga pe fostul baron de Bistrita, Gheorghe Marinescu, cel care a condus cu autoritate adminstratia judeteana.

Ovidiu Cretu va incerca sa speculeze dorinta unora dintre bistriteni de a nu ceda in totalitate fraiele administratiei catre PD-L. Deja s-a lansat in mai multe atacuri dure la adresa lui Moldovan. In consiliul local, PD-L va avea opt consilieri, PSD va avea sapte consilieri, PNL va avea cinci, iar UDMR unul singur. In acest moment, liberalii bistriteni incearca sa isi fructifice pozitia – partidul lor fiind cea de-a treia formatiune importanta din administratia locala – prin obtinerea unui post de viceprimar si a unuia de vicepresedinte al consiliului judetean.

 

BRAILA
Numar de locuitori: 218.744
PIB/locuitor (2008): 4841,8
somaj: 5,7%

Alegere dificila
Ravnit de 14 candidati, fotoliul de primar al Brailei nu a fost transat din primul tur al alegerilor locale. Cei doi ramasi in competitie, actualul primar, liberalul Constantin Sever Cibu, si senatorul social-democrat Aurel Gabriel Simionescu dau dureri de cap electoratului brailean cu intentii de participare si la turul al doilea, din 15 iunie. si asta pentru ca intre cei doi candidati este o mare asemanare, dincolo de actualele optiuni politice: ambii au facut parte, inainte de decembrie ’89, din structurile inalte ale partidului unic, unul – Constantin Cibu – fiind membru al CC al PCR, iar celalalt – Aurel Simionescu – ocupand fotoliul de prim-secretar al UTC-ului local.

Exista, pe de o parte, in randul alegatorilor braileni, suspiciunea ca, odata ajuns primar, Simionescu ar putea deveni un umil executant al intereselor sefului sau de partid, Stancu Bunea Gheorghe, care si-a recastigat mandatul de presedinte al Consiliului Judetean Braila. Pe de alta parte, cei patru ani la carma primariei ai liberalului Cibu s-au caracterizat prin delasare, prin lipsa de idei si de programe. Marturii ale ineficientei actualului primar se gasesc peste tot prin Braila, prin toate cartierele, de la gropile de pe strazi, sapate si uitate neastupate cu anii, isterizandu-i pe cei care trebuie sa calce zilnic prin noroaie, pana la promisiunile edilului-sef, pe care nimeni nu le mai crede, pentru ca nu s-a tinut niciodata de cuvant.
Mentionam ca organizatia judeteana a PD-L si-a anuntat sustinerea in turul doi a candidatului PSD, Aurel Simionescu, si nu a celui de la PNL. Presedintele filialei PD-L, Nicolae Mitroi, si candidatul intrat in cursa pentru Primaria Braila din partea democrat-liberalilor, clasat al treilea, Eugen Badalan, au organizat o conferinta de presa in care si-au declarat sustinerea pentru reprezentantul PSD Aurel Simionescu.

 

GALATI
Numar de locuitori: 298.366
PIB/locuitor (2008): 5075
somaj: 7,2%

 

Dilema lui Catavencu
Dumitru Nicolae a fost director general al Sidex in perioada 1994-1999, ca reprezentant al Siderman, o societate pe care o infiintase impreuna cu alti sase social-democrati. Sub conducerea sa, la Sidex au crescut firmele-capusa, mai ales dupa ce a infiintat Serviciul Compensari, prin care aceste societati aprovizionau combinatul cu diverse materiale in schimbul carora primeau laminate, platite uneori cu intarziere, alteori deloc. Totusi, Nicolae nu s-a imbogatit din administrarea Sidex, dobandind eticheta de "omul muncii",
evident, "sarac si cinstit". Dar in timp ce Nicolae se mandreste ca locuieste intr-o garsoniera, are cateva zeci de mii de euro in cont si o Dacie, multi altii au facut averi din afacerile cu tabla si benzen de la Sidex in timpul mandatului sau de director. La primarie lucrurile par sa se repete. Dumitru Nicolae este in continuare "sarac si cinstit" si ii apara cu vehementa pe functionarii corupti. Primarul a fost cercetat in dosarul accidentului de la "Motorock", in care si-a
pierdut viata o adolescenta de 13 ani, dar a scapat doar cu o amenda de 700 lei.
Candidatul PD-L, Andrei Lisinschi, este om de afaceri. Adversarii sai l-au atacat in aceasta campanie pentru ca nu a prezentat o hotarare judecatoreasca de reabilitare dupa ce, in 1982, a primit o pedeapsa de 1 an si 8 luni de inchisoare pentru specula, iar in 1983 a fost condamnat la 1 an pentru furt din avutul privat. Liderul PD-L Galati, Mircea Toader, a explicat trecutul lui Lisinschi in doua cuvinte: "Pacatele tineretilor!".

 

IASI
Numar de locuitori: 307.377
PIB/locuitor (2008): 4553
somaj: 6,2%

Controverse
Iesenii au o misiune foarte grea duminica, 15 iunie, in fata urnelor. Ei vor trebui sa aleaga intre actualul primar, Gheorghe Nichita (PSD), perceput drept principalul artificier al unei datorii imense pentru oras si al sprijinirii echipei de fotbal din bani publici, si europarlamentarul Dumitru Oprea (PD-L), exponenent al lumii de afaceri iesene din Iasi. Fiecare dintre cei doi contracandidati are si bile albe, dar si foarte multe negre. Cunoscut ca un impatimit microbist, Gheorghe Nichita si Primaria Iasi au fost timp de patru ani principalii sponsori ai echipei de fotbal Politehnica Iasi, care a reusit sa se mentina in toti acesti ani in primele 10 echipe din prima Liga. Tot de numele lui Nichita se leaga indatorarea foarte mare a cetatenilor municipiului, Consiliul Local Iasi aproband un megaimprumut de 200 de milioane de lei de la banca austriaca Dexia Kommunalkredit pentru refacerea infrastructurii orasului. Efectele acestui credit se vor face simtite peste cativa ani, in sistemul de taxe care va creste spectaculos, asa dupa cum au anuntat mai multi analisti economici autohtoni.

Dumitru Oprea a avut o evolutie excelenta in functia de rector pe care a ocupat-o mai multe mandate la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi. Numai ca sistemul sau de aliante din campania electorala a fost o piatra de moara pentru candidatul Oprea. Printr-o negociere ultrasecreta, Dumitru Oprea a acceptat sa faca o alianta cu Irina Schrotter, al carei sot, Zaharia Schrotter, impreuna cu alti oameni de afaceri, are interese imobiliare in Iasi. Irina Schrotter a candidat initial la Primaria Iasi, dar, avand promisiunea fotoliului de viceprimar in cazul victoriei lui Dumitru Oprea, creatoarea de moda s-a retras din cursa. Uitand ca prin farmec ca in 2004 a fost sustinatoarea "pana la moarte" a actualului primar, Gheorghe Nichita, Irina Schrotter a tras cu toate tunurile in PSD.

 

PLOIESTI
Numar de locuitori: 233.699
PIB/locuitor (2008): 5627
somaj: 5,3%

 

Primarul petrolului
PSD si PNL isi disputa unul dintre cele mai bogate orase din tara, unde afacerile cu petrol contribuie substantial la bugetul local. Andrei Volosevici, candidatul PD-L, desi mai putin cunoscut decat contracandidatul sau, este cotat ca favorit cu 62% din optiunile electoratului, conform unui sondaj IMAS, citat de Ziarul de Prahova. Conform aceleiasi surse, presedintele Traian Basescu considera alegerile din acest oras la fel de importante ca si cele pentru turul doi al Capitalei. Candidatul PD-L beneficiaza si de sustinere de la Centru, caci Emil Boc, Adriean Videanu si Theodor Stolojan vor sosi la Ploiesti pentru a-l incuraja. Printre proiectele pe care si-a propus sa le realizeze se numara: modernizarea infrastructurii, crearea unui sistem de transport in comun mai confortabil si mai sigur si amenajarea de parcuri, de locuri de joaca si de recreere. Andrei Volosevici are 32 de ani, este de profesie avocat, iar din anul 2000 este membru al Baroului Prahova.
Candidatul social-democrat pentru Primaria orasului Ploiesti, Daniel Savu, a fost validat ca senator la sfarsitul anului 2007, in urma decesului lui Antonie Iorgovan. In perioada 1992-1999, inainte de a intra in politica, Daniel Savu a fost ofiter SRI. In 1999 devine presedintele organizatiei PSD Ploiesti, iar in 2004 ajunge seful filialei PSD Prahova, fiind chiar ales consilier local la alegerile din acelasi an. Daca va fi ales primar, Daniel Savu si-a propus sa rezolve zece probleme pe care le considera prioritare, printre care eradicarea speculei din piete, construirea de locuinte sau reabilitarea termica a apartamentelor.

SATU MARE
Numar de locuitori: 115.197
PIB/locuitor (2008): 5437
somaj: 3%

Votul etnic
Turul al doilea al alegerilor pentru functia de primar al orasului Satu Mare aduce fata in fata un candidat roman si unul maghiar. In anul 2004 actualul primar UDMR, Iuliu Ilyes, a reusit sa castige alegerile dupa ce electorii au refuzat votul pe criterii etnice. Tocmai acest tip de vot vizeaza Dorel Coica, PSD, care, in ciuda diferentelor ideologice, a facut apel la sustinerea PD-L si PNL. Voturile cumulate ale acestora i-ar oferi lui Coica sansa sa il invinga pe actualul primar, care a fost la cateva sute de voturi distanta de realegerea din primul tur de scrutin. Potrivit datelor Biroului Electoral Municipal Satu Mare, actualul primar, Iuliu Ilyes, a obtinut 48,04% din totalul voturilor valabile, Dorel Coica 26,46%, candidatul PD-L, Claudiu Ardelean, 12,5%, candidatul PNL, Adrian stef, 10,07%, iar ceilalti patru candidati sub 1%. Oricum, viitorul primar va trebui sa lucreze cu un consiliu local dominat categoric de UDMR.

Ordinea partidelor politice la alegerile locale din 1 iunie a fost urmatoarea: UDMR 41,66%, PSD 20,10%, PD-L 14,32% si PNL 12,78%, restul situandu-se sub pragul electoral. Din cei 23 de consilieri municipali, 11 revin UDMR, cinci PSD, patru PD-L si trei PNL. Adica numarul consilierilor romani este cu unu mai mare decat cel al consilierilor maghiari. Teoretic, daca satmarenii vor vota pe criterii entice, candidatul PSD ar putea sa rastoarne scorul din primul tur. sansele ca acest lucru sa se intample sunt insa destul de mici, pentru ca procentul voturilor obtinute de candidatii UDMR este mai mare decat procentul populatiei de etnie maghiara din oras, deci multi romani au votat cu UDMR si cu echipa propusa de actualul primar.

 

Sf. GHEORGHE
Numar de locuitori: 62.147
PIB/locuitor (2008): 6232
somaj: 8%

Maghiarii, intre ei
Pentru prima data, lupta pentru Primaria municipiului Sfantu Gheorghe se va da in turul al doilea intre doi candidati reprezentand formatiuni ale minoritatii maghiare – UDMR si PCM. Din 1992 si pana in 2008, Sf. gheorghe a avut acelasi primar: Albert Almos, membru al UDMR. Principala miza a acestor alegeri este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, pe care ambii candidati o sustin. Tocmai din acest motiv, PD-L a declarat ca nu va sustine pe nici unul dintre cei doi candidati pe motiv ca ambii sunt adeptii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.
Candidatul UDMR, Antal Arpad, de profesie sociolog, desi s-a calificat primul pentru turul doi, a interpretat rezultatele primului tur de scrutin ca fiind, mai degraba, un vot de "protest", dar care nu a fost neaparat directionat impotriva UDMR.
Candidatul PCM, Csinta Samu, a fost timp de mai multi ani redactor sportiv in Ungaria, ulterior devenind redactor-sef al publicatiei in limba maghiara "Kronika". Considerat de conducerea PCM o persoana bine informata in ceea ce priveste mersul lucrurilor in Covasna, dupa ce a fost numit candidatul PCM pentru Primaria Sfantu Gheorghe, Csinta Samu si-a dat demisia din functia de redactor-sef. Aceasta decizie a fost motivata de decizia de a se ocupa temeinic de campania electorala.
Desi prezenta celor doi candidati in turul doi vizeaza in mod special electoratul maghiar, acestia au incercat sa seduca si alegatorii romani. Antal Arpad a explicat ca, daca in primul tur s-a votat etnic, in sensul ca alegatorii romani nu au votat candidati maghiari, pentru alegerile de duminica mizeaza si pe electoratul romanesc. De cealalta parte, Csinta Samu, recunoscand importanta celor 25% romani din municipiu, a initiat o campanie electorala prin telefon in care incearca sa convinga electoratul sa vina la vot.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Bâlea Lac devine destinație exclusivă pe cablu: Acces doar cu telecabina la cabanele alpine

Drumul către Bâlea Lac va putea fi accesat doar cu telecabina, singura cale de acces la peste 2.000 de metri altitudine Circulaţia rutieră se va...

Valeriu Iftime critică încrederea excesivă a lui Gigi Becali înainte de meciul FC Botoșani – FCSB! „Argonața nu ajută”

Patronul echipei din Botoșani consideră că atitudinea sigură de victorie a rivalilor este o formă de aroganță. Cu doar 10 zile înainte de partida restantă...

Nicolae Ciucă e din nou în vizită la Chișinău. Ce mesaj i-a transmis Maiei Sandu

Nicolae Ciucă a subliniat într-o postare pe rețelele de socializare angajamentul comun al României și Republicii Moldova pentru un viitor european și democratic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă