PDL a reusit ieri sa convinga UDMR sa se alature demersurilor de inlocuire a lui Mircea Geoana din fruntea Senatului. Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ca discutiile dintre cele doua partide au dus la un rezultat "multumitor". Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca, desi in Regulament nu exista dispozitii "foarte concrete", "din punct de vedere constitutional, revocarea este posibila". El a spus ca ar fi benefic ca presedintii Camerei Deputatilor si Senatului sa faca parte din "majoritatea guvernamentala" si, intrebat de jurnalisti, a declarat ca are colegi in UDMR care ar face fata cu brio demnitatii de presedinte al Senatului. Ulterior, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anuntat ca juristii UDMR si PDL sunt in cautarea unei solutii legale pentru inlaturarea lui Mircea Geoana.
Liderul UDMR, Bela Marko, declarase saptamana trecuta ca UDMR nu se poate alatura demersului PDL de revocare a lui Mircea Geoana din cauza "aspectelor constitutionale" contrare. Declaratia, careia i s-au adaugat si o serie de stangacii procedurale comise de senatori PDL, a pus partidul intr-o oarecare dificultate. Deputata Raluca Turcan se intrebase chiar daca nu cumva decizia de inlaturare a lui Mircea Geoana nu a fost luata "pe picior", iar initiatorul cererii de revocare depuse joi, Traian Igas, a admis ca a fost vorba de "un gest spontan" al senatorilor PDL. A fost nevoie de votul dat ieri in unanimitate in sedinta Delegatiei Permanente a partidului pentru ca atacul impo-triva lui Mircea Geoana sa porneasca de la premise noi.
De partea cealalta, PSD s-a hotarat sa apere locul lui Mircea Geoana la Senat lovind in reprezentantii PDL de la Camera Deputatilor. PSD se va plange la Comisia juridica a Camerei Deputatilor impotriva abuzurilor Robertei Anastase si Sulfinei Barbu. Potrivit lui Victor Ponta, sesizarea PSD priveste "abuzurile si incalcarile de regulament savarsite in mod cronologic de Sulfina Barbu, in convocarea Comisiei de administratie publica, si de Roberta Anastase, in conducerea sedintei in care s-au defectat mijloacele de vot electronice, s-a votat cu mainile, un sistem pe care doamna Anastase probabil ca l-a vazut in epoca Marii Adunari Nationale".