3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportCe urmează în bătălia politică?

Ce urmează în bătălia politică?

În ultimele zile, atât USL, cât şi tabăra preşedin­telui şi-au radicalizat atitudinea în vederea câştigării bătăliei politice de pe 29 iulie: măsuri drastice, acuzaţii grave, jigniri urâte. În acelaşi timp, a început şi ofensiva de marketing politic. Până unde va merge, totuşi, această luptă?

 

Joi, alianţa PSD-PNL-PC a depus la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a altor 14 persoane din anturajul său pentru „răspândire de informaţii false”, pentru „defăimarea” ţării şi a naţiunii şi pentru „periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei”.

În replică, Traian Băsescu a atacat: „Crin Antonescu e un caraghios. (…) Asta este el pentru Voiculescu – o paiaţă pe care o mută cum vrea.”

Vineri, de la Cotroceni, Crin Antonescu i-a replicat: „Traian Băsescu este o epavă politică”. Tot vineri, Antonescu a solicitat în urma unei şedinţe a CSAT ca lui Băsescu să i se desfiinţeze telefonul STS.

Băsescu a acuzat USL de intenţia de fraudare a alegerilor. Duminică la mitingul de la Iaşi, Victor Ponta: „E speriat şi turbat, un scorpion care vrea să înţepe toţi românii”, aducându-i şi alte injurii: „dictator”, „hoţ”, „mafiot”, „securist”, „corupt” şi „trădător”.

Duminică, Traian Băsescu a comparat USL cu o grupare criminală: „Oamenii ăştia, când aud de democraţie, scot pistolul”, după incidentul de la Orşova, în care primarul USL Ion Manea, a smuls din mâna unui tânăr „torţa democraţiei” a  lui Traian Băsescu şi a zvârlit-o într-un canal care a împins făclia stinsă în Dunăre.

Disputa în bannere

În ultimele zile, au apărut şi bannerele USL care prezintă nişte chipuri triste cu priviri stranii, în dreptul căror e scrisă pricina nefericirii: „Vreau demiterea pentru că mi-a furat pensia!”, „Vreau demiterea pentru că mi-a furat sănătatea!”, „Vreau demiterea pentru ca mi-a furat ajutorul social!” sau „Vreau demiterea pentru că mi-a umilit familia”. „Ne-a închis spitalele. Îi luăm funcţia” şi „Români, hai la vot, Băsescu, hai la revedere!”. Deşi e campanie pentru un referendum de demitere, nu unul de alegere a unui noi preşedinte, organizaţii ale PNL au început să scoată de la naftalină bannerele cu „Crin Antonescu pre­şedinte”, de la campania prezi­den­ţială din 2009.

De cealaltă parte, PDL şi Traian Băsescu, extrem de activi în special pe internet, prin site-uri ca www.legea-junglei.ro şi pe conturi de facebook, au pregătit bannere şi reclame care îi imortalizează pe adversari în ipostaza unor duşmani de moarte ai justiţiei: „Nu-i lăsa să te prostească”, „Totul pentru eliberarea lui Năstase”, „Dan Voiculescu: Nu avem toată puterea până nu luăm şi justiţia”. „Spălarea pla­gia­tului lui Ponta”. Echipa de campanie a lui Băsescu mai mizează şi pe mesajele despre izolarea internaţională a României de către cuplul Ponta-Antonescu şi depreciera de curs: „USLeul”.

Ce spun analiştii

Valeriu Turcan explică violenţa de limbaj a lui Băsescu, Ponta şi Antonescu astfel: „Radicalizarea mesajelor este un lucru tipic pentru finalul campaniei si obiectivul acestei tehnici de campanie este mobilizarea, energizarea propriului electorat. Ea nu va produce un câştig pentru vreuna din tabere, nu va aduce procente în plus. Dacă ne uităm cu atenţie, observăm că aceste cuvinte mai dure sunt de obicei spuse la mitinguri. Mitingurile sunt construite nu pentru miile de participanţi, ci pentru sutele de mii de simpatizanţi din faţa televizoarelor”. 

Cozmin Guşă consideră însă că violenţa de limbaj a trio-ului Ponta-Antonescu-Băsescu se datorează disperării: „Ne aflăm în faţa unei potenţiale schimbări de regim politic, care declanşează isterie în primul rând la nivelul beneficiarilor unui regim şi a viitorilor beneficiari ai unui nou regim, care este transmisă către lideri şi de aici vedem aceste violenţe de limbaj sesizate la Traian Băsescu şi Victor Ponta. În cazul lui Băsescu evident că acţionează disperarea camarilei sale, care i-a modificat limbajul de la un limbaj potolit la început de campanie, la un limbaj isterizat, iar în cazul lui Ponta, acţionează convins de posibila sa plecare din politică, în cazul în care Traian Băsescu s-ar întoarce la Cotroceni. Însă în mod evident cel care şi-a pus pielea la saramură în cazul acestui referendum este Crin Antonescu, care, cu de la sine putere, şi-a creat o conjunctură politică defavorabilă, din pricina declaraţiei foarte proastă pentru sine pe care a făcut-o legată de ieşirea sa din politică în cazul invalidării referendumului, se întoarce împotriva sa.

Ce se va întâmpla în zilele următoare

Pentru ultima săptămână, Valeriu Turcan prevede că vor conta loviturile de imagine cu rating mare pe televiziuni: „Bătălia se va duce pentru cei care nu au încă formată o decizie de vot la referendum. Mitingurile rămân evenimente mediatice, prin care se doreşte radicalizarea şi mobilizarea propriului electorat. Outdoor-ul va fi important dar secundar, pentru că el e folosit pentru a consolida atmosfera pe care vrei să o creezi, pentru a susţine mesajele de pe media, nu poate înlocui capacitatea de distribuire a mesajului, a televiziunii sau capacitatea de mobilizare şi contagiune a reţelelor sociale, mai ales a facebook-ului”.

Guşă consideră că într-un mod neaşteptat pentru electorat va fi o săptămână foarte predictibilă şi staff-urile din cele două tabere se vor concentra doar la ziua votului:” Vor lăsa vectorii secundari să facă foarte multe de­claraţii. Dezvăluirile nu cred că vor mai avea loc, pentru că atât una cât şi cealaltă dintre tabere au foarte multe lucruri aruncate în ventilator şi, cred, îşi vor păstra restul de muniţie pentru lupta din toamnă, deci nu vor fi surprize.

Lupta adevărată se va da în toamnă. Însă ziua votului este una decisivă, în care baronii locali pot să facă multe dacă se mobilizează. Nu uitaţi, baronii vorbesc puţin, dar pot să facă multe la alegeri”.  

Războiul sondajelor

În sondajul IMAS comandat de Europa FM şi publicat în 7 iulie, 64% dintre români ar vota pentru demiterea lui Traian Băsescu, 27,4% pentru reîntoarcerea la Cotroceni, în condiţiile unei prezenţe la urne de 79,8 %.

În ultima săptămână a apărut şi sondajul realizat de grupul de studii socio comportamentale Avangarde, care arată că 69 % dintre români ar spune DA demiterii, iar rata de participare de 59 % ar fi suficientă pentru demiterea preşedintelui. Mai mult, realizatorii studiului susţin că 80% dintre cei intervievati au declarat ca mai degraba nu au incredere in Traian Basescu, pe cand 19% au afirmat ca au incredere. Precizăm că Avangarde e condusă de Marius Pieleanu, institutul fiind implicat în efectuarea sondajele interne pentru desemnarea candidaţilor comuni ai USL la locale.

Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă