-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSportCe miniştrii din Cabinetul Ungureanu ar putea păstra Victor Ponta

Ce miniştrii din Cabinetul Ungureanu ar putea păstra Victor Ponta

VICTOR PONTA caută soluţii pentru noul cabinet. Premierul desemnat are multe variante la dispoziţie pentru formarea noului Guvern, de-a lungul timpului fiind evocate mai multe nume care pot ocupa portofolii într-o guvernare comună PSD-ACD, la unele portofolii tehnice putând fi păstraţi chiar actualii titulari, potrivit realitatea.net.

 

În primă instanţă, cel mai important este împărţirea portofoliilor, încercându-se alocarea egală între PSD şi ACD a ministerelor grele, precum Internele, Finanţele, Economia, Dezvoltarea, Munca ori Transporturile.

Victor Ponta a evocat de mai multe ori că în zona Finanţelor ar fi foarte potrivit Liviu Voinea. La Interne poate fi readus Dan Nica (PSD) ori Ioan Rus (PSD) ori se poate opta pentru Victor Paul Dobre (PNL). La Economie PNL-ul îl are, în guvernul din umbră, pe Claudiu Doltu, dar poate fi la fel de bine social-democratul Iulian Iancu. La Educaţie, atât PNL – prin Andrei Marga, cât şi PSD – prin Ecaterina Andronescu, sunt pregătiţi să-şi asume portofoliul. La Apărare, PNL l-a vehiculat pe Corneliu Dobriţoiu, iar Munca este de presupus că va reveni tot unui membru PNL, anume Marianei Câmpeanu. La Transporturi s-a vehiculat numele lui Relu Fenechiu (PNL), dar şi PSD îl poate aduce pe Sorin Bota.

La Ministerul Sănătăţii, PNL îl are pregătit pe Victor Voicu, un bun profesionist, însă şi PSD poate revendica portofoliul pentru Nicu Bănicioiu ori Florian Popa. La Agricultură este vehiculat numele liderului PC Daniel Constantin, însă acesta ar putea prelua şi un portofoliu care să gestioneze IMM-urile, în timp ce Cultura îi va reveni, cel mai probabil, liberalului Mircea Diaconu. În privinţa Ministerului de Externe, este foarte posibil ca Titus Corlăţean să şi-l revendice.

Cât priveşte Afacerile Europene şi Justiţia, USL ar putea să convină să-i păstreze pe actualii titulari, două persoane apreciate inclusiv la nivelul parlamentarilor formaţiunilor membre USL. Astfel, Leonard Orban şi Cătălin Predoiu ar putea să-şi păstreze în continuare funcţiile.

Mediul ar putea fi preluat, de la PSD ori de Rovana Plumb, ori de Carmen Moldovan, iar la Dezvoltare s-a vehiculat numele lui Alin Burcea, fost secretar de stat la Turism pe vremea lui Dan Matei Agathon, putând fi la fel de bine un tehnocrat.

Ca Secretar general al Guvernului s-a vehiculat numele lui Eugen Bejinariu (PSD).

Secretarii generali ai PSD, Liviu Dragnea, şi PNL Eduard Helvig, vehiculaţi de asemenea pentru posturi de miniştri la MAI ori Dezvoltare, respectiv la Transporturi, este totuşi puţin probabil să fie desemnaţi. În primul rând, cei doi conduc campaniile electorale, ceea ce presupune un efort susţinut în perioada următoare. În al doilea rând, Dragnea este preşedinte de CJ şi vrea un nou mandat, astfel că e de presupus că nu va prefera o funcţie numită în Guvern unei funcţii alese pe 4 ani.

Pe de altă parte, USL poate aduce în Guvern şi oameni cu mai puţină notorietate, dar buni specialişti, inclusiv dintre cei din comisiile de specialitate ale fiecărui partid.

Ponderea celor două părţi – PSD şi ACD, adică PNL şi PC – în guvern se stabileşte în mod egal între cele două părţi componente ale Alianţei, fără a considera funcţia de prim ministru, este algoritmul prevăzut de protocolul USL pentru formarea Guvernului.

Repartizarea între cele două părţi a miniştrilor se va face, după stabilirea structurii Guvernului, prin negocieri coordonate de conducerile partidelor componente, ţinând cont de competenţele si experienţa profesională şi politică a fiecărui candidat, se mai prevede în documentul USL.

Structura guvernului va conţine cel puţin o funcţie de viceprim-ministru care reprezintă partidul din care face parte prim-ministrul şi care va fi desemnat înlocuitor de drept al prim ministrului, în condiţiile legii şi Constituţiei.

Propunerile partidelor componente ale Alianţei vor fi făcute în conformitate cu procedurile interne ale fiecărui partid şi se comunică Alianţei şi prim ministrului desemnat sub semnătura preşedintelui partidului respectiv.

În plus, cele două părţi componente ale Alianţei vor desemna un număr egal de secretari de stat, subsecretari de stat şi persoane care ocupă funcţii asimilate din structura guvernului şi a ministerelor, separat pentru fiecare categorie în parte, egalitatea urmând să fie reflectată în structura fiecărui minister, separat pentru fiecare categorie în parte.

În toate situaţiile, cele două părţi se angajează să desemneze sau să susţină persoane care îndeplinesc criteriile legale, sunt calificate profesional pentru funcţia respectivă şi îndeplinesc condiţii morale privind neimplicarea în conflicte de interese şi care se angajează să-şi îndeplinească mandatul în depline condiţii de legalitate şi moralitate.

Cele mai citite

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă