Situaţia fără precedent creată de Adrian Severin, care nu demisionează nici după ce este huiduit în plenul Parlamentului European, poate duce la schimbarea regulilor la Bruxelles. Ar fi pentru a doua oară când, plecând de la evenimente cu eurodeputaţi români, se întâmplă acest lucru.
Eurodeputaţii ar putea avea mai multe interdicţii pe viitor, dacă oficialii europeni decid, plecând de la precedentul Adrian Severin, că trebuie înăsprit regulamentul Parlamentului European. O propunere în acest sens a fost deja formulată de eurodeputatul Monica Macovei, potrivit căreia, în viitor, membrii PE ar trebui să nu mai poată desfăşura activităţi plătite în afara mandatului. În prezent, sunt permise alte activităţi sub condiţia declarării lor. „Parlamentul trebuie să-şi consolideze codul de etică pentru aceste situaţii şi trebuie să fie pedepse mai grele, mai severe”, a declarat şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. În plus, în toate instituţiile europene s-ar putea creiona noi reguli pentru activităţile de lobby.
Dacă se va întâmpla acest lucru ar fi, practic, pentru a doua oară când la Bruxelles se schimbă regulamentul pentru a preîntâmpina repetarea unor situaţii delicate, în care au fost implicaţi şi eurodeputaţi români. Concret, din iulie 2009 au devenit mai stricte regulile privind formarea unui nou grup în Parlamentul European: minimum 25 de eurodeputaţi din cel puţin şapte state membre. Aceasta pentru a nu se mai putea repeta episodul din 2007. Atunci, după aderarea României, oficialii europeni s-au trezit că s-a format grupul de extremă-dreaptă „Identitate, Tradiţii, Suveranitate”, graţie prezenţei în PE a cinci reprezentanţi PRM.
În categoria acţiunilor imediate, Biroul Parlamentului European, reunit în şedinţă extraordinară, a decis ca preşedintele Jerzy Buzek să contacteze ministerele de Externe din România, dar şi din Slovenia şi Austria pentru a „determina ce acţiuni ar putea întreprinde autorităţile judiciare din ţările respective”.
click pe fotografie pentru a mări
Factura care l-a distrus pe fostul vicepremier
Ca răspuns la acuzaţiile lui Severin că ar fi victima unei înscenări, jurnaliştii de la Sunday Times care au realizat investigaţia au trimis RL factura (foto) primită de la cel care acum spune că, de fapt, ar fi cerut bani pentru consultanţă şi nu pentru depunerea unui amendament.
Factura trimisă însă jurnaliştilor sub acoperire îl contrazice flagrant pe europarlamentarul PSD. Negru pe alb, Severin cere 12.000 de euro (4.000 pe zi) pentru „servicii de consultanţă privind codificarea Directivei 94/19/CE şi amendamentele la aceasta în vederea noii armonizări a sistemelor de garantare a depozitelor din Statele Membre ale UE”.
Jurnalistul englez Jonathan Calvert, care a coordonat investigaţia, a declarat pentru RL că, pentru el, cazul lui Severin este unul foarte clar: „Acesta ştia că este plătit pentru depunerea unui amendament, a făcut acest lucru şi ne-a transmis o factură pentru serviciile sale.”