17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportCandidatii iau cu asalt primariile

Candidatii iau cu asalt primariile

Toate partidele au intrat in febra pregatirilor pentru alegerile locale. A inceput procesul de selectare a candidatilor in toata tara. La Bucuresti, o mare batalie se da pentru primariile de sector. Pentru Primaria Generala decizia nu se ia decat la nivelul conducerii centrale.

De exemplu, in PD-L, la sectorul 6, s-a lasat deja cu lacate sparte si usi daramate. Confruntarile au avut loc saptamana trecuta, in conditiile in care fosta conducere a PD (presedinte fiind Constantin Patiga) a fost inlaturata cu forta, in urma fuziunii dintre PD si PLD,  de catre "duetul" format din Radian Tufa (un apropiat al lui Adriean Videanu) si peledistul Cristian Poteras (actualul primar de sector). In acest context, conducerea PD-L incearca sa-l impuna drept candidat pe Poteras, desi membrii vechi ai PD nu sunt de acord cu aceasta propunere.
In tara, situatia este la fel de tensionata in randul tuturor partidelor. PSD-ul pare ca este refuzat de unul dintre cei mai buni lideri ai sai, Vasile Puscas, intr-un oras-cheie: Cluj-Napoca. Dupa ce a renuntat la presedintia PSD Cluj, Puscas intoarce spatele partidului si in privinta unei candidaturi la primarie. Acest lucru usureaza sarcina lui Emil Boc, actualul primar, care ar putea candida din partea PD-L pentru al doilea mandat, mai ales in conditiile in care "la centru" politica va fi facuta de Vasile Blaga si Theodor Stolojan. Din partea PNL, se va alege intre deputatul Horia Uioreanu si viceprimarul Adrian Popa. Gheorghe Funar si-ar incerca din nou norocul din partea PRM. In Bistrita Nasaud, mai toate partidele au anuntat ca isi vor desemna candidatii in urma unor sondaje de opinie. Insa cele mai mari sanse de a castiga un nou mandat le are actualul edil, pedistul Vasile Moldovan, mai nou candidat din partea PD-L. Din partea PNL ar putea sa candideze Ioan Turc, fost viceprimar, actual deputat. Din partea PSD, lupta se da intre senatorul Ovidiu Cretu si Adrian Moldovan. Pentru Primaria Deva, candidatul cu cele mai mari sanse de a obtine o noua nominalizare a partidului sau este actualul primar, liberalul Mircia Muntean. In competitie PSD il arunca "la bataie" pe deputatul Cosmin Necula. Din partea PD este posibil sa candideze actualul viceprimar, Iona Inisconi, dar va fi organizat un sondaj, pentru a i se da o sansa si unui lider peledist. La Primaria orasului Alba Iulia competitia se va da intre primarul PD, Mircea Hava (cu cele mai mari sanse de a se impune in fata PLD), si liberalul Cosmin Covaciu, actualul prefect.

La Timisoara, pana acum, doua candidaturi sunt sigure: taranistul Gheorghe Ciuhandu, actualul primar, si Marian Grapini din partea PC. Dar este posibila si candidatura pesedistului Ilie Sarbu, iar din partea PD-L se va alege intre democratul Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean, si peledista Rodica Vlad, consilier local. PNL este foarte posibil sa sustina candidatura lui Ciuhandu.

Dorin Florea este nominalizat la Primaria Targu-Mures din partea PD-L. In competitie, cu mari sanse, va intra candidatul UDMR, Sandor Csegzi, actualmente viceprimar. Liberalii mizeaza pe actualul prefect, Ciprian Dobre, iar pesedistii – pe senatorul Cristian Radulescu.
La Arad, fostul primar independent Dorel Popa isi cauta un partid puternic din partea caruia sa candideze. Liberalii au in carti trei candidaturi: viceprimarul Tiberiu Dekany, omul de afaceri Ioan Ciupe si prefectul Gavril Popescu. Gheorghe Falca, primarul PD-L, va candida din nou, desi are probleme cu Justitia.
Pentru Constanta, Radu Mazare, din partea PSD, vrea un nou mandat. PD-L l-ar putea desemna drept candidat pe Laurentiu Mironescu, presedintele organizatiei municipale a PD, dar se afla in carti si Mircea Basescu, fratele sefului statului. PNL l-a desemnat drept candidat pe consilierul local Victor Manea.

La Brasov, batalia se va da intre actualul primar, George Scripcaru, din partea PD-L, si presedintele Consiliului Judetean, liberalul Aristotel Cancescu. Din partea PSD va candida senatorul Otilian Neagoe.
Liberalul Romeo Stavarache vrea sa obtina un nou mandat la Primaria Bacau. El se va confrunta cu Sergiu Sechelariu (fratele fostului primar Dumitru Sechelariu), ca independent, si cel mai probabil cu pedelistul Vasile Nistor. PSD are de ales intre senatorul Radu Mardare si consilierul judetean Gheorghe Huluat.
La Botosani, cele mai mari sanse le are actualul primar Catalin Flutur, din partea PD-L. Din partea PNL ar putea candida prefectul Gheorghe Sorescu.
Cezar Preda si-a anuntat candidatura, din partea PD-L, la Buzau. El se va confrunta cu actualul primar, pesedistul Constantin Boscodeala.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă