2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportCampionul uninominalului va vota pe liste la Congres?

Campionul uninominalului va vota pe liste la Congres?

» Liderii PDL urmeaza sa ia astazi in discutie pasii ce trebuie urmati pana la congresul partidului, asa-numita Conventie Nationala, care trebuie sa aiba loc cel mai tarziu in iunie.

» Nemultumirile financiare sau principiale care mocnesc in partid, dar si consecintele practice ale votului uninominal asupra PDL ar putea duce, intre timp, la reguli noi pentru alegerea liderilor.

Ultima conventie nationala a PDL a avut loc in iunie 2005, cand Emil Boc a mostenit conducerea partidului de la Traian Basescu, care isi incepea primul mandat la Cotroceni. Potrivit actualului statut, conducerea PDL este aleasa prin depunere de motiuni. Un lider al partidului care intentioneaza sa preia conducerea depune acest document programatic, sustinut de cel putin alti 34 de colegi.  Daca motiunea respectiva are castig de cauza, initiatorul ei devine noul presedinte al PDL, cei care l-au sprijinit alcatuiesc nucleul Consiliului National de Coordonare, iar textul motiunii se transforma automat in "programul politic de actiune" al partidului. Cu alte cuvinte, PDL practica in plan intern votul pe lista, iar tabara castigatoare domina masiv conducerea formatiunii.
 
Teoretic, cu cat Conventia Nationala inregistreaza mai multe motiuni, cu atat competitia din partid este mai mare. Practic insa, campania electorala din interiorul PDL este drastic limitata de prevederile articolului 88 din statut: "Liderul si grupul de promovare a oricarei motiuni au dreptul sa faca, atat in public, cat si in interiorul partidului, numai declaratii despre propria motiune si/sau persoanele care o sustin. Orice declaratie, in interiorul sau in afara partidului, despre o alta motiune si/sau persoanele care o sustin se constata de catre Comitetul de Organizare al Conventiei Nationale si determina descalificarea imediata a motiunii respective". Cristian Preda este de parere ca articolul cu pricina nu este numai un obstacol in fata libertatii de exprimare in partid, dar si "exprimarea unei iluzii, aceea ca poti crea o competitie care sa-ti aduca la conducere cei mai buni oameni scriind o compunere cu inflorituri pozitive si inchizand ochii la compunerile colegilor de banca. Este o abordare scolareasca". Purtatorul de cuvant al PDL, vicepresedintele Gheorghe Flutur, critic al profesorului Preda, s-a ferit sa comenteze orice aspecte legate de congresul sau schimbarea statutului PDL, declarand pentru R.l. ca va face astazi, dupa sedinta Biroului Permanent, toate precizarile necesare. In ceea ce priveste alegerile in filiale, potrivit statutului, ele trebuie sa aiba loc in termen de 120 de zile dupa data alegerilor de la centru sau mai devreme, dupa caz.
 
Multi membri marcanti ai PDL admit insa ca aceste reguli sau macar unele dintre ele sunt depasite. Din 2005 incoace, partidul a inglobat PLD, desprins din PNL de gruparea Flutur-Stolojan, a promovat si impus pe scena politica votul uninominal si a devenit partid de guvernamant. Prin urmare, organizarea ar trebui sa reflecte situatia de facto.
Astfel, parlamentarii uninominali vor sa fie si ei reprezentati in conducerea filialelor judetene, eventual prin aparitia unei structuri noi intre Biroul Permanent Judetean si organizatiile locale. Ordinea in care se exprima votul in partid – mai intai in filiale si apoi la centru sau invers – se poate dovedi de asemenea decisiva. Mai multi sefi de filiale spun ca alegerile trebuie sa aiba loc mai intai in filiale, si nu dupa, asa cum prevede actualul statut. seful filialei Bihor, Petru Filip, spune ca mai intai ar trebui sa existe o Conventie Nationala care sa modifice statutul partidului, pentru ca apoi alegerile sa se desfasoare in trei etape, de la baza spre varful piramidei: "Mai intai sa fie alese Birourile Permanente Locale, apoi cele judetene si, in sfarsit, Biroul Permanent National si liderul partidului". si seful senatorilor PDL, Traian Igas, incurajeaza o astfel de succesiune a alegerilor. Fostul consilier prezidential Cristian Preda, autorul unor critici deschise in ultimele zile cu privire la criteriile de promovare in partid, este de asemenea de parere ca alegerile ar trebui sa aiba loc mai intai in filiale, in caz contrar existand riscul ca "majoritatea de la varf sa influenteze masiv alegerile din teritoriu, ceea ce nu va duce la o reprezentare corecta a membrilor partidului".
 
Discutia despre regulile alegerilor din PDL s-ar putea insa extinde si asupra sistemului motiunilor de la Conventia Nationala (congres). seful deputatilor PDL si secretarul general al partidului, Mircea Toader, a declarat ca schimbarea este putin probabila: "Eu, personal, dar si majoritatea colegilor mei, nu suntem de acord cu renuntarea la motiune. Prin motiune poti sa impui un anumit program politic, in urma deciziei majoritatii delegatilor de la Conventie. Este un procedeu care si-a dovedit eficienta".  Dar cum sistemul motiunilor inseamna de fapt promovarea unei liste de nume in fruntea partidului, e de presupus ca problema va provoca o serie de discutii in partid. PDL este partidul care a impus pe scena politica romaneasca votul uninominal, dar care voteaza pe lista in interiorul partidului. Cristian Preda spune ca nu trebuie demonizat votul pe lista, dar reaminteste ca tabara presedintelui Basescu "s-a pronuntat impotriva listei pentru tipul de relatii clientelare din interiorul partidelor". Intrebat de Romania libera daca va incuraja schimbarea sistemului motiunilor in PDL (vot pe lista), profesorul Cristian Preda a raspuns ironic ca nu i s-a cerut parerea in aceasta privinta. "Inteleg ca nu sunt la nivel, nu ating o anumita calificare, sunt altii mai indreptatiti sa se pronunte; nu o sa fac greseala sa ma pronunt in presa asupra acestei chestiuni… sa se sperie tare de tot vreun coleg de-al meu", a spus profesorul de stiinte politice Cristian Preda, facand aluzie la supararea pe care le-a provocat-o mai multor lideri marcanti ai PDL exprimand opinii critice pe blogul personal.

Roberta Anastase a declarat ca sedinta de azi a Biroului Permanent ar trebui sa se finalizeze cu alcatuirea unei comisii care sa adune la un loc toate propunerile din judete cu privire la astfel de chestiuni, care tin atat de calendar, cat si de modalitatea de desfasurare a alegerilor. Concluziile ar fi discutate apoi de Consiliul National de Coordonare in termen de cateva luni, dupa care, in functie de modificarea sau nu a regulilor, se va stabili data congresului, nu mai tarziu de vacanta parlamentara din iunie. Ramane insa de vazut daca cei mai influenti lideri ai partidului, precum Vasile Blaga si Adriean Videanu, pe de o parte, sau premierul Emil Boc, pe de alta parte, vor permite discutii extinse in partid in preambulul congresului.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă