6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportCabinetul Negoita se pregateste de confruntare

Cabinetul Negoita se pregateste de confruntare

» Premierul desemnat, Liviu Negoita, este asteptat sa anunte astazi componenta cabinetului. Desi a propus un "guvern de uniune nationala", primarul Liviu Negoita a fost refuzat de PSD si PNL, care nu au acceptat nici macar discutii formale.

» UDMR si minoritatile au venit la Palatul Victoria,  mentionandu-si insa sprijinul pentru Klaus Iohannis. In afara de PDL, si-a anuntat sustinerea pentru echipa Negoita si grupul celor 18 independenti din Parlament.

Liviu Negoita a declarat ca a trimis partidelor invitatii scrise pentru discutiile de alcatuire a noului cabinet, dar ca PSD si PNL au refuzat sa accepte intalnirea din biroul premierilor desemnati de la Palatul Victoria. In plus, cele doua partide i-au recomandat primarului sectorului 3 sa-si depuna mandatul, pentru ca n-are nici o sansa sa primeasca votul de investitura in Parlament.
UDMR si grupul minoritatilor nationale au ales, in schimb, sa se prezinte la Palatul Victoria, dar numai pentru a-si reafirma sprijinul pentru Klaus Iohannis.
In ceea ce priveste componenta cabinetului Negoita, premierul desemnat a precizat ca din cabinetul sau vor face parte si fosti candidati la ministeriat din guvernul Lucian Croitoru, esuat saptamamana trecuta in Parlament. "E vorba de un guvern politic sustinut de PDL",  a spus Liviu Negoita, fara sa excluda posibilitatea includerii in echipa sa a unor tehnocrati, dar fara sa dea nume. Liviu Negoita a anuntat si ca programul de guvernare al cabinetului sau va fi cel prezentat de Lucian Croitoru. Acesta preluase programul Guvernului PDL-PSD.
La ora inchiderii editiei, alaturi de liderii PD, la Palatul Victoria se purtau discutii cu grupul minoritatilor si al independentilor, care au cerut detalii legate de titularii de portofolii. La intalnire era asteptat din teritoriu si presedintele UDMR, Bela Marko.

Negoita: parlamentarii uninominali sa se gandeasca la Romania
La negocierile pentru cabinetul Negoita a aparut insa si un element in plus fata de situatia in care s-a aflat recent consilierul BNR Lucian Croitoru. Este vorba despre noul grup al independentilor condus de Gabriel Oprea. Este vorba despre patru senatori (Liviu Campanu – fost PNL, Mircea Magureanu – fost PNL, Ovidiu Marcutianu – fost PNL, si Anghel Iordanescu – fost PSD, proaspat inaintat in grad de presedintele Basescu) si 14 deputati. Dintre acestia, cinci provin de la PSD (Marin Bobes, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea, Vasile Soporan si Gheorghe Zoicas), iar noua sunt fosti membri PNL (Dan Bordeianu, Ion Burlacu, Gheorghe Coroama, Cristina Dobre, Mircea Irimescu – singurul plecat din februarie, si nu recent, in timpul crizei politice –, Dan Mihai, Dan Pasat, Neculai Rebenciuc si Ion Tabugan).
Multi dintre ei s-au inscris initial in PDL, dupa ce si-au parasit partidele in numele carora au fost alesi in 2008, dar saptamana trecuta a intrat in actiune grupul independentilor. Alaturi de PDL, acesti parlamentari au fost singurii care au raspuns, inca de acum trei zile, invitatiei premierului desemnat. Traian Basescu a  precizat de altfel si ca grupul independentilor "si-a mentinut optiunea de a sustine orice guvern care are oameni care sa garanteze gestionarea eficienta a treburilor tarii". Iar ieri, Liviu Negoita a lasat sa se inteleaga ca ar dori ca grupul independentilor sa devina si mai numeros in Parlament. Explicand ca nu isi va depune mandatul, chiar daca discutiile cu partidele sunt dezamagitoare, Liviu Negoita a spus ca "un cabinet trece sau pica in Parlament", ca "parlamentarii sunt alesi prin vot uninominal" si ca, daca "in trecut aveam liste stabilite de partide", acum "fiecare parlamentar trebuie sa se gandeasca la ce i se intampla Romaniei".

Majoritatea se gandeste la amanari procedurale
Liderul grupului PNL de la Senat, Puiu Hasotti, a declarat ca va propune astazi Birourilor Permanente ca Parlamentul sa nu se intruneasca pentru a vota guvernul. "Cred ca Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor nici nu trebuie sa convoace comisiile parlamentare si nici plenul. Ca sa se vada ca guvernul Negoita nu are sustinere politica." Chestiunea termenelor este insa extrem de delicata in actuala criza politica. Dupa doua esecuri de constituire a unui cabinet legitim, presedintele poate dizolva Parlamentul, in cazul de fata imediat dupa alegeri. Amanand votul asupra cabinetului Negoita, Parlamentul castiga timp, pentru ca dupa prezidentiale sa gaseasca solutii procedurale si constitutionale de a i se opune lui Traian Basescu (in cazul in care acesta va fi reales). Pe de alta parte, amenintarea cu alegerile anticipate este unul dintre mesajele constante ale PDL, care incearca sa convinga ca parlamentarii se tem atat de tare ca isi vor pierde fotoliile, incat vor vota contra deciziei politice a partidelor din majoritatea de 65% si ca, deci, la nivel individual, nu are rost ca deputatii si senatorii sa se opuna acestei tendinte. De altfel, dezertorii din PSD si PNL s-au inmultit de la caderea Cabinetului Boc incoace. In plus, tabara PDL, inclusiv Liviu Negoita, insista si nu poate fi contrazisa ca Romania are nevoie urgent de un guvern cu puteri depline. "Nu mai avem timp de pierdut.", a spus premierul desemnat. Din acest punct de vedere, amanarea unei decizii a Parlamentului in privinta noului cabinet ar putea duce la efecte contrare celor scontate.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...

Alegerile prezidențiale 2025. Când am putea merge la vot

Alegerile prezidențiale 2025. Românii vor merge la vot la începutul anului viitor, urmând ca zilele ce vin să se stabilească datele exacte. https://www.youtube.com/watch?v=PS0gYOeS7qE Alegerile prezidențiale 2025....

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă