In paralel cu votul de respingere a noului cabinet, Parlamentul a adoptat ieri doua declaratii politice. In prima, Parlamentul cere Guvernului interimar sa-i transmita proiectul de Buget, prin derogare de la lege, in cea de-a doua da asigurari ca acordul cu FMI va fi respectat.
Potrivit legii, cabinetul interimar condus de Emil Boc nu are dreptul de a hotari cum va arata bugetul pe anul viitor. Legea privind organizarea si functionarea Guvernului precizeaza ca, in cazul incetarii mandatului, "pana la depunerea juramantului de catre membrii noului guvern, Guvernul continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi. In aceasta perioada, Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege". Or, legea bugetului presupune atat un proiect de lege (teoretic, ar fi trebuit depus pana pe 15 octombrie), cat si politici noi, intrucat, de la un an la altul, se modifica prioritatile de finantare si politicile de taxe si impozite.
Declaratia politica adoptata ieri cu 259 de voturi "pentru", 4 "impotriva" si 120 de abtineri ale parlamentarilor PDL (PDL are 172 de parlamentari) spune ca Parlamentul ia act de "situatia de criza economica, sociala si politica" si "solicita Guvernului Romaniei sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la Legea 90/2001, proiectul Bugetului de stat si proiectul Bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010, in vederea dezbaterii si adoptarii acestora".
Reprezentantii PDL au avertizat ca Guvernul nu poate face, legal, acest lucru. seful Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL), spune ca hotararea politica a Parlamentului este "apa de ploaie din punct de vedere juridic", pentru ca nici o lege sau derogare de la lege nu se poate face printr-o hotarare a Parlamentului. In plus, profesorul constitutionalist Ioan Stanomir, seful unei comisii prezidentiale de specialitate, a explicat pentru Romania libera ca Parlamentul legifereaza exclusiv prin legi, si nicidecum prin hotarari, si ca majoritatea ad-hoc care a respins echipa Croitoru ar fi putut sa modifice Legea de organizare a Guvernului prin lege in procedura de urgenta. "E greu de spus ce trebuie sa faca acum ministrul de Finante, sa trimita sau nu proiectul de buget", crede Ioan Stanomir. "Hotararea Parlamentului nu are nici un fel de efect juridic."
Dar si "majoritatea conjuncturala" admite ca hotararea Parlamentului nu are efecte juridice. Intrebat de Romania libera daca poate fi modificata o lege printr-o solicitare politica, seful Comisiei juridice de la Senat, Toni Grebla (PSD), a raspuns simplu: "Nu". "Noi nu am solicitat Guvernului, cititi cu atentie, proiectul de lege a Bugetului de stat si a Asigurarilor sociale. stim ca, legal, nu isi pot asuma nici un proiect de lege. Am solicitat printr-o adresa ca de la institutie la institutie, sa ni se trimita un document tehnic, schita, datele tehnice ale bugetului", a explicat Toni Grebla. Odata ajuns in Parlament, "om vedea ce-om face, probabil ca va fi o initiativa legislativa a unui grup de parlamentari".
Guvernul se afla in acest moment intr-o situatie extraordinar de dificila din punct de vedere financiar. Uniunea Europeana a anuntat recent ca transa a doua din imprumutul de 5 miliarde euro, in valoare de un miliard de euro, nu va ajunge in Romania in decembrie, asa cum era programat. Delegatia FMI a avertizat, pe de alta parte, ca, daca legea bugetului pe 2010 nu va fi adoptata pana pe 10 decembrie, cu prevederea unui deficit bugetar de 5,9% (calculat in baza urmarilor pe care le vor produce legile salarizarii unice si restructurarii agentiilor), cea de-a treia transa din imprumutul de circa 13 miliarde euro, adica 1,5 miliarde euro, va fi acordata abia in martie.
Este probabil motivul pentru care parlamentarii PDL au preferat sa se abtina, si nu sa se opuna votului pentru adoptarea hotararii politice a Parlamentului cu privire la buget. In plus, Camerele reunite au adoptat de-a dreptul in unanimitate o declaratie suplimentara potrivit careia "Parlamentul Romaniei isi exprima intregul sau angajament si deplina sa sustinere pentru respectarea indicatorilor macroeconomici, asa cum sunt prevazuti in acordul cu Fondul Monetar International si care trebuie sa fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pe 2010".