1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportBotiş îi calcă pe urme lui Ridzi?

Botiş îi calcă pe urme lui Ridzi?

În cazul în care procurorii anticorupţie ajung la concluzia că se impune începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Muncii, justiţia va ajunge, iar, la mâna Parlamentului. Mai precis, la votul deputaţilor, în condiţiile în care Ioan Nelu Botiş este membru al Camerei.

Procedura de urmat este clară din punctul de vedere al juriştilor, fie ei parlamentari sau nu. „E aceeaşi situaţie ca în cazul Ridzi. Şi e vorba tot de modul în care a gestionat fondurilor în calitate de ministru”, a explicat pentru RL deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei juridice. Aceeaşi opinie este împărtăşită de colegul său de la PDL, Gabriel Andronache. „Este nevoie de avizul Parlamentului dacă se ajunge la începerea urmăririi penale pentru că faptele în discuţie ţin de perioada când a fost ministru şi domnul Botiş este şi parlamentar”, a declarat deputatul PDL pentru RL. Întrebat cum va vota în cazul în care DNA va cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale, Andronache spune că va vota în favoarea socilitării, pentru că „justiţia trebuie să-şi facă treaba”.

Şi experţii societăţii civile leagă cazul Botiş de cel al Monicăi Iacob Ridzi. „Faptele au fost comise în calitate de ministru, deci se aplică aceleaşi criterii,” spune Laura Ştefan, coordonator anticorupţie la SAR. Şi Diana Hatneanu, director executiv APADOR-CH, spune că în acest caz se aplică legea răspunderii ministeriale, potrivit căreia doar preşedintele sau una dintre camerele Parlamentului pot cere urmărirea penală, iar procurorul general trebuie să ceară acceptul uneia dintre aceste instituţii. 

Liderii PDL nu văd vreo prejudiciere a imaginii partidului

Până la un eventual vot în Parlament, democrat-liberalii ar putea însă încerca să redreseze un pic imaginea partidului, imagine afectată de concluzia că un ministru al său a fost în conflict de interese. Numai că democrat-liberalii nu consideră că se impune sancţionarea lui Ioan Botiş.

„Să vedem care va fi evaluarea pe care o face DNA. Conform statutului PDL, nu trebuie să luăm vreo măsură în această etapă. În cazul în care începe urmărirea penală, Botiş se poate autosuspenda. Să vedem ce va fi. Şi în cazul lui trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie”, a declarat pentru RL vicepreşedintele Sorin Frunzăverde. „Nu cred că va fi nevoie de o sancţiune politică. Eu nu cred că domnul Botiş a adus prejudicii partidului, ci dimpotrivă, a demonstrat onoare înaintându-şi demisia”, a arătat şi vicepreşedintele Raluca Turcan.

Cât despre demisia lui Ioan Botiş din PDL şi din Parlament, solicitată ieri de PSD, democrat-liberalii nu o consideră oportună. „Nu cred că ar trebui să-şi dea demisia din Parlament. Prezenţa sa în Parlament nu împiedică ancheta”, a declarat vicepreşedintele Cristian Boureanu, în cadrul emisiunii „Dezbaterile RL”.

După ce mass-media a dezvăluit că soţia lui Botiş lucrează la o asociaţie care beneficiază de fonduri europene alocate de Ministerul Muncii, ANI şi Departamentul de Luptă Antifraudă s-au autosesizat şi au început investigaţii în acest caz. Botiş a recunoscut că soţia sa lucrează la Asociaţia Euroactiv, dar a negat că ar fi primit bani de pe urma faptului că aceasta avea sediul în locuinţa soţilor Botiş. După mai multe întrevederi cu premierul Emil Boc, Ioan Nelu Botiş a demisionat, săptămâna trecută, de la şefia Ministerului Muncii.

Ce nereguli a găsit ANI

Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa a fost înfiinţată în 2007, având printre membrii fondatori Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa Năsăud, al cărui director executiv era atunci Ioan Botiş.

Statutul asociaţiei a fost schimbat în octombrie 2010, scoţându-l pe Botiş din rândul fondatorilor, după ce acesta a devenit ministru şi după ce asociaţia a cerut finanţare europeană pentru un proiect în domeniul resurselor umane.

Tot în octombrie 2010 a fost modificat obiectul de activitate al asociaţiei, incluzând servicii de consiliere şi formare profesională şi integrare pe piaţa muncii, deşi cererea pentru proiectul „Şansa la demnitate” fusese deja depusă.

Proiectul a fost aprobat de Autoritatea de Management în domeniul resurselor umane, subordonată Ministerului Muncii, în momentul în care Botiş conducea acest minister.

Consilier la Asociaţia Euroactiv era soţia fostului ministru, Ligia Botiş. Aceasta primea o remuneraţie de 8.400 de lei brut de la asociaţie, pentru proiectul aprobat de Ministerul Muncii.

Asociaţia a închiriat, din banii europeni, un spaţiu aflat în proprietatea soţilor Botiş, cu 5.500 de lei pe lună. Contractul a fost încheiat între Euroactiv şi firma Mobil Construct SRL, al cărei administrator era Ligia Botiş. Fostul ministru a prezentat o notificare de reziliere a contractului, dar aceasta nu avea număr de înregistrare sau confirmare de primire.

Doi consilieri ai lui Botiş, Alina Căpraru şi Ioan Moroşanu, au fost şi ei plătiţi de asociaţie, tot cu 8.400 de lei brut pe lună, deşi primeau salarii şi de la stat.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă