-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportBorbely: România are proiecte de 9 miliarde euro pentru Strategia Dunării

Borbely: România are proiecte de 9 miliarde euro pentru Strategia Dunării

România are proiecte de infrastructură şi mediu de aproximativ nouă miliarde euro în bazinele Dunării şi Tisei, pentru ca Strategia Dunării să nu rămână doar pe hârtie, ci să fie „umplută de conţinut” în colaborare şi cu ţările riverane, a declarat, luni, ministrul Mediului, Laslo Borbely, citat de Mediafax.

„Degeaba finalizăm o Strategie a Dunării dacă nu concepem noi, statele riverane, cele din Uniunea Europeană şi cele care încă nu sunt membre ale Uniunii Europene o strategie prin care să umplem de conţinut. Suntem şi noi realişti, că regulile din Uniunea Europeană pot fi schimbate până în 2014, dar din 2014 până în 2021 va trebui ca pe lângă alte strategii, cu Marea Baltică sau cu altele, să fim foarte activi. Noi avem proiecte de aproape nouă miliarde de euro propuse pe Bazinul Dunării, pe Bazinul Tisei, dar şi pe infrastructură şi pe mediu”, a spus Borbely.

Potrivit ministrului Mediului, România a realizat un calcul pe diferite componente de mediu, navigaţie, transport pentru aplicarea Strategiei.

„Sunt unele reţineri în ceea ce priveşte navigaţia, de exemplu, din partea ungară şi din partea austriacă, în legătură cu unele lucrări care trebuie să se facă pentru a facilita navigaţia. Aceste probleme trebuie să le discuţi în cadrul Strategiei şi este foarte important că ea să devină oficială în primăvara anului 2011. Noi avem obligaţia să creăm cadrul necesar pentru a avea proiecte concrete. Până în 2014, putem să utilizăm bani din cooperare transfontalieră, din ceea ce ţine de managementul Dunării”, a spus ministrul.

Referitor la Delta Dunării, Borbely a arătat că România este interesată să atragă câţi mai mulţi bani europeni, atât pentru protejarea mediului, cât şi pentru dezvoltarea turismului, apreciind că altfel strategia va rămâne „numai pe hârtie”.

Summit-ul Dunării reuneşte, luni, la Bucureşti, 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate de observator.

În discursul susţinut la conferinţă, premierul Emil Boc a afirmat că Strategia Dunării este programată să fie aplicată începând cu prima jumătate a anului viitor, în comun cu statele din regiune şi Comisia Europeană, dar este nevoie de proiecte concrete, precum realizarea unei reţele de autostrăzi, trenuri de mare viteză şi curse aeriene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă