Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a făcut apel la senatori şi deputaţi să monitorizeze în colegiile lor derularea proiectelor din fonduri europene şi să contribuie astfel la creşterea gradului de absorbţie, precizând că până în 2015 ar trebui investiţi 5,6 miliarde de euro, potrivit Mediafax.
Laszlo Borbely s-a întâlnit marţi cu membrii Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului a Parlamentului, pentru a discuta detalii legate de strategia Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru 2012, se arată într-un comunicat de presă al MMP.
În cadrul întâlnirii, ministrul Mediului a făcut apel la senatorii şi deputaţii prezenţi să contribuie la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene prin monitorizarea proiectelor judeţene din colegiile electorale ale acestora.
„Am rugămintea să ne sprijiniţi, în colegiile dumneavoastră electorale, verificând stadiul proiectelor de mediu derulate din bani europeni. Ieri am cerut secretarilor de stat din minister şi directorilor de la AM POS Mediu să meargă săptămânal în teritoriu pentru a monitoriza derularea acestor proiecte. Avem de investit, până în 2015, 5,6 miliarde de euro şi este păcat să pierdem aceşti bani din cauză că autorităţile locale nu se înţeleg între ele. Voi pune la dispoziţia dumneavoastră detaliile legate de proiectele majore pe apă şi deşeuri, pentru fiecare judeţ în parte”, a declarat Laszlo Borbely.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a arătat că există şi situaţii pozitive când, printr-un management profesionist, banii europeni pot fi cheltuiţi în mod eficient, dând ca exemplu judeţul Timiş.
„Cei de la Timiş nu au aşteptat semnarea contractului ca să se apuce de treabă. Încă de anul trecut au executat lucrări din fonduri proprii, astfel că vor putea cere deja rambursarea unor cheltuieli care se ridică la 17 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea totală a proiectului. Iată ce înseamnă să ai un management eficient al proiectului”, a precizat ministrul Mediului.
Laszlo Borbely a făcut şi un bilanţ al activităţii sale de la preluarea mandatului şi până în prezent, arătând că de când a venit la minister, în 2009, a început o analiză a fondurilor existente şi o evaluare a celor mai profitabile programe pentru cetăţeni.
„Dacă în 2009, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, au fost utilizate doar 500 de milioane de lei, şi asta cu tot cu programul Rabla, în 2010 am finanţat proiecte de aproape patru miliarde de lei. În doi ani au fost casate peste trei sute de mii de maşini vechi. Pentru Casa Verde am studiat programe similare din alte ţări, ca Polonia şi Ungaria, şi am ales modelul cel mai simplu şi mai eficient pentru cetăţean. Astfel, prin programul Casa Verde, în doi ani au fost depuse în jur de 43.000 de dosare pentru persoane fizice şi 900 de dosare pentru autorităţi locale”, a precizat Laszlo Borbely.
Referindu-se la problema reducerii emisiilor prin utilizarea energiilor regenerabile, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că trebuie găsit un echilibru între angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană şi costurile utilizării acestui tip de energie.
„România s-a angajat să crească, până în 2020, la 24 la sută gradul de utilizare a energiei verzi în totalul de consum energetic naţional. În prezent lucrurile au intrat în normal, suntem cam la 6-7 la sută şi apare următoarea problemă: va trebui să găsim un echilibru între creşterea gradului de utilizare a energiilor regenerabile şi costurile, mai ridicate, pe care acestea le implică. Practic trebuie să identificăm acele soluţii care să fie cele mai eficiente privind raportul cost/energie verde. La nivelul Uniunii Europene aceasta problemă a costurilor este tratată într-un mod foarte serios, fiind una din cele mai dezbătute teme”, a subliniat demnitarul.
El a mai arătat că pentru împăduriri au fost alocate 180 milioane de lei şi, pentru prima oară după foarte mulţi ani, a crescut suprafaţa fondului forestier.
Totodată, Borbely a adăugat că începând cu acest an, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, proprietarii de terenuri agricole care nu cultivă nimic pe acestea le pot împăduri, primind în schimb finanţare.
Laszlo Borbely a apreciat înăsprirea legislaţiei privind infracţiunile silvice, însă, cu toate acestea, instrumentarea faptelor de către instituţiile abilitate este greoaie iar în multe situaţii de tăieri ilegale de arbori rezoluţiile parchetelor şi deciziile instanţelor iau prioritar în considerare principiul dreptului de a dispune de proprietate, în defavoarea obligaţiei de respectare a regimului silvic.
Cu privire la responsabilitatea pe partea de ape, ministrul Borbely a declarat că anul trecut s-a făcut un pas important înainte, prin aprobarea Strategiei Naţionale de Management al Riscului la Inundaţii şi a înfiinţării Autorităţii pentru Inundaţii şi Managementul Apei.