Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că este convins că Guvernul va identifica în următoarele şase luni un investitor sau investitori strategici care să continue investiţiile la Cluj, după închiderea fabricii Nokia de la Jucu, chiar dacă în prezent autorităţile nu sunt „foarte-foarte optimiste”.
El a susţinut totodată că decizia Nokia de a închide fabrica de la Jucu este una managerială, informează Mediafax.
„În lumea asta unde cu toţii ne aflăm în competiţie globală, avem fiecare grijă să protejăm interesele noastre, nu interesele altora. Chiar dacă astăzi nu suntem foarte-foarte optimişti, eu sunt convins că, în următoarele şase luni, avem toate şansele să găsim un investitor sau investitori care să continue investiţiile la Cluj. Fără să promit marea cu sarea, sunt şanse să găsim investitori care să continue investiţiile la Cluj”, a spus Boc.
Şefil Guvernului a insistat pentru păstrarea confidenţialităţii companiilor cu care Guvernul se află în negocieri pentru investiţii în România, arătând că divulgarea numelor acestora poate compromite investiţiile din cauza mişcărilor sindicale care ar fi organizate în ţările în care aceste firme îşi au principalul sediu.
Premierul a precizat că există un permanent „dialog” la nivelul Ministerului Muncii şi a Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă din judeţul Cluj pentru stabilirea unui pachet de reconversie profesională destinat angajaţilor de la fabrica Nokia.
Grupul finlandez Nokia a anunţat, joi, că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de închidere a fabricii vor fi derulate până la sfârşitul anului.
Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, miniştrilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, deoarece criza economică accentuează competiţia globală, şi că Guvernul trebuie să fie pregătit ca, într-o asemenea eventualitate, să atragă alte investiţii străine în ţară.
Joi seara, după o şedinţă specială a Guvernului, consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, a declarat că Executivul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj şi a compensa astfel pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu.