Premierul Emil Boc a declarat, marţi, după discuţiile de la Cotroceni cu şeful statului, că susţine modificarea Constituţiei şi a legii în sensul ca în cazul unor condamnări pentru infracţiuni grave statul să poată recurge la o confiscare a averilor, potrivit Mediafax.
Boc a spus că actuala Constituţie constituie o barieră pentru confiscarea averilor în cazul unor condamnări pentru infracţiuni deosebit de grave, cum ar fi traficul de droguri.
El a precizat că există o Directivă cadru, 212/2005, a Comisiei Europene, în care se recomandă tuturor statelor UE, inclusiv României, modificarea legislaţiei pentru ca, în anumite situaţii legate de condamnări definitive pentru infracţiuni deosebit de grave, să se „răstoarne” prezumţia caracterului licit al averii, iar condamnatul să fie nevoit să facă dovada dobândirii licite a averii.
„Acum faci un an, doi, trei închisoare pentru trafic de droguri sau alte infracţiuni şi mai grave, dar rămâi cu averea intactă”, a spus Boc.
El a menţionat că România este singura ţară din UE care nu şi-a modificat legislaţia în spiritul Directivei CE, inclusiv Bulgaria modificând prevederile legate de caracterul licit al averii.
Preimierul a mai declarat că în coaliţie vor continua până la începutul săptămânii viitoate discuţiile pe tema reorganizării administrative, pentru a se lua o decizie.
„Am convenit la nivelul coaliţiei ca până luni să continuăm discuţiile, pentru a lua o decizie în consecinţă la începutul săptămânii viitoare, pe diversele formule pe care le avem, în sensul continuării discuţiilor”, a spus Boc, la finalul discuţiilor.
El a menţionat că PDL a precizat, la Cotroceni, că susţine modificarea Constituţiei precum şi reorganizarea administraţiei ţării.
Întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii puterii, în care au fost discutate teme legate de revizuirea Constituţiei şi reorganizarea teritorială a durat 90 de minute.
La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au participat, din partea PDL, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Elena Udrea, Ioan Oltean.
Între reprezentanţii UNPR s-au numărat Gabriel Oprea, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu, Neculai Onţanu, între cei ai UDMR Kelemen Hunor şi Marko Bela, iar între parlamentarii minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian.
Reprezentanţii UDMR nu au făcut declaraţii de presă după întâlnirea de la Cotroceni.