-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportBigudiurile raman la Olteanu, piscina - la senatori

Bigudiurile raman la Olteanu, piscina – la senatori

In loc sa se preocupe sa gaseasca metode pentru a stopa risipa de bani de la „robinetul” numit bugetul de stat, mai-marii Camerei Deputatilor se gandesc cum sa investeasca alti bani. De data aceasta, intr-un scop aparent nobil: deschiderea portilor Palatului Parlamentului pentru publicul larg, dornic, in opinia reprezentantilor Camerei, sa se plimbe prin curtea imensei cladiri. Bagand in prim-plan acest subiect, ei se fac a uita subiectul externalizarii serviciilor de alimentatie, coafor si frizerie, astfel incat sa nu se mai cumpere din banii contribuabililor bigudiuri si produse pentru ingrijirea fetei si parului.
Secretariatul General al Camerei Deputatilor, condus de Georgeta Ionescu, instalata in functie de PC, s-a gandit ca nu ar fi rau sa permita accesul publicului in curtea Palatului Parlamentului. Ideea este menita, in mod evident, sa imbunatateasca imaginea Legislativului, sifonata in ultima vreme de chiulul alesilor si de disputele interminabile purtate sub cupolele cu foita de aur. Nu se sufla insa o vorba, deocamdata, de costurile pe care le va presupune, din buzunarul contribuabililor, realizarea unui astfel de proiect.

Cat vor costa „Portile deschise” – un mister

Proiectul, intitulat „Porti deschise”, a fost prezentat ieri jurnalistilor de Georgeta Ionescu, urmand ca el sa fie propus, la inceputul sesiunii din toamna, mai intai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, iar apoi si conducerii Senatului. Invocand exemplele parlamentelor din Franta, Danemarca si Finlanda, secretarul general al Camerei a anuntat ca intentioneaza sa puna in discutie doua suprafete de spatii verzi: esplanada dinspre Bulevardul Unirii (circa 9,5 hectare) si dinspre strada Panduri (nu mai putin de 28 de hectare, dintre care 11 hectare sunt destinate construirii Catedralei Neamului). In paralel, va fi daramata si o parte din gardul care inconjoara Palatul Parlamentului. „Este o mica revolutie a mentalitatilor, dar aceasta propunere pleaca si de la nevoia reala de spatiu verde pe care o are Bucurestiul. Mi se pare lipsit de sens ca in aceasta criza de spatii si de parcuri din Capitala sa nu putem sa dam bucuresteanului posibilitatea de a se bucura de acest spatiu verde”, a sustinut Ionescu. Pentru amenajarea spatiilor verzi, Secretariatul Camerei intentioneaza sa organizeze, in luna august, un concurs de proiecte. Aceasta, in conditiile in care se spune ca nu s-a realizat inca vreun studiu concret si in conditiile in care, potrivit Georgetei Ionescu, nu sunt prinse in bugetul pe acest an fondurile necesare derularii unui astfel de proiect. Un prim „fan” al acestui program este presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, dispus sa acorde proiectului un „sprijin neconditionat”.

Zic ca externalizarea ar tripla costurile…

Nu la fel de clara este, in acest moment, situatia serviciilor, pe care chiar Olteanu a promis ca le va externaliza. Daca presedintele liberal dadea, in urma cu doua saptamani, aproape ca sigura demararea procesului, secretarul general al Camerei a sustinut, ieri, ca nu are „nici un fel de date concrete” si ca nu a fost conceput nici un proiect de externalizare a serviciilor. Mai mult de atat, a invocat ca impediment… costurile mari ale externalizarii. In opinia „diriguitorilor” banilor de la Camera, in conditiile externalizarii s-ar putea inregistra cheltuieli de trei ori mai mari decat daca s-ar pastra in grija serviciile de alimentatie, coafor, frizerie etc.!
Reamintim ca problema externalizarii acestor servicii s-a pus dupa ce „Romania libera” a scris despre lista exorbitanta de achizitii planuite a fi efectuate in cursul acestui an, lista care cuprindea de la masini unelte, seminte de flori si iarba la bigudiuri si produse de ingrijire a fetei si a parului.

Piscina, minge de ping-pong intre Camera si Senat

Un alt subiect despre care secretarul general al Camerei spune ca nu detine informatii priveste celebra piscina. Intrebata in ce stadiu se mai afla aceasta investitie, Georgeta Ionescu a ridicat din umeri si si-a justificat „golul” de date prin faptul ca spatiul este gestionat de Senat. Raspuns cu atat mai straniu cu cat doar Camera are posibilitatea de continua lucrarile, in calitate de administrator al Palatului Parlamentului, iar o cheltuiala nu se poate face fara stirea secretarului general, in speta Georgeta Ionescu. „Este decizia lor, a Senatului, daca continua sau nu”, a mai spus secretarul general al Camerei, adaugand insa ca „stadiul lucrarii este foarte avansat”. Si mai interesant este ca, in tabara „adversa”, la Senat, subiectul piscinei este la fel de necunoscut. „Nu s-a discutat niciodata despre acest lucru in sedintele de Birou Permanent, iar eu nu am lipsit”, ne-a spus mirat chestorul Camerei Superioare, Ion Chelaru, adaugand ca „la criza financiara in care se afla Senatul este putin probabil sa se faca vreo investitie”. La fel de nestiutoare s-a declarat si chestorul Paula Ivanescu. „Nu s-a discutat niciodata de continuarea lucrarilor”, ne-a spus si aceasta. „Camera Deputatilor a inceput niste investitii cu multi bani, iar acum este mai ieftin sa le continue decat sa le darame”, a mai incercat Ivanescu sa gaseasca o explicatie la misterul piscinei.
Pentru acest obiectiv, s-au cheltuit in 2003-2004 circa 14 miliarde lei, iar pentru finalizare s-a estimat a fi necesar inca pe atat. Dupa ce presa a descoperit existenta piscinei, aceasta a fost pasata Senatului, iar dupa iscarea discutiilor pe marginea sumelor cheltuite, a fost incredintata SPP, pentru… antrenamentele scafandrilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă