5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSportBatalie electorala dura intre candidatii esaloanelor doi si trei

Batalie electorala dura intre candidatii esaloanelor doi si trei

Nume sonore de ministri si mari "sforari" politico-financiari, amestecate cu exponenti ai nababilor imobilia-ri. Aceasta este scena politica a Iasiului, a doua mare aglomerare  a Romaniei. Lupte politice se duc doar in esaloanele doi si trei ale partidelor intrate in cursa electorala deoarece VIP-urile partidelor nu au contracandidati puternici in colegii. Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, si-a ales colegiul nr. 2 din zona imediat limitrofa municipiului Iasi, cu multe comune in care s-au dus multi bani guvernamentali si unde proiectele imobiliare de mare anvergura se afla in plina desfasurare. Practic, Fenechiu nu are adversar, impotriva sa PSD sacrificandu-l pe presedintele interimar al PC Iasi, iar PD-L aruncand in cursa un "no name" al politicii moldovene.

 

Fostul ministru al Educatiei si Cercetarii Cristian Adomnitei, si-a asigurat  castigarea colegiului nr. 7, mergand in campania electorala fara adversar, dupa ce si-a pregatit colegiul de pe vremea cand era in fruntea bucatelor. In zona Podu Iloaie, unde candideaza Adomnitei au sosit cele mai multe microbuze scolare, iar unitatile de invatamant de aici au primit bani guvernamentali mai mult decat au solicitat. Ca sa fie o victorie "la scor", contracandidatii lui Adomnitei sunt ilustri necunoscuti ai politicii Vasile Citea (PSD), un fost campion de box si arbitru international de box, si un nou nume in politica, Narciza Nedelcu (PD-L). O alta vedeta politica a Iasiului este actualul deputat liberal Traian Dobre, un cunoscut traseist politic, deputat cu liberalii, cu PSD si iar cu liberalii, dar si un marinimos al pomenilor electorale rurale.

 

Dobre candideaza cu sanse foarte mari in colegiul nr. 1, unde PSD i-a repartizat o "umbra" a politicii, Luminita Iordache, aproape necunoscuta. Contracandidatul cu ceva sanse in fata lui Dobre este democrat-liberalul Constantin serban, cunoscut ca oponent vehement in Consiliul Judetean Iasi al  cardasiei PNL-PSD. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, candideaza pentru un post de senator in colegiul care-i inglobeaza pe cei doi liberali mentionati anterior.

Vosganian nu are contracandidat veritabil, impotriva sa "sortii" stabilindu-i pe arhinecunoscutul avocat bucurestean Marian Enache (PC) si pe medicul Iulian serban (PD-L), care s-a aflat un timp extrem de scurt la conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Iasi. De cealalta parte, esaloanele doi si trei ale principalelor partide dau lupte grele in restul colegiilor rurale din judetul Iasi. Municipiul Iasi este la fel de controversat ca si judetul, colegiile fiind impartite pentru ca liderii locali sa nu aiba emotii prea mari intre Camelia Gavrila (PNL) si Doru Tompea (PSD).

Supranumit "Hrebenciucul Iasiului"
De departe, cel mai bine cotat candidat din Colegiul nr. 2 Iasi, Relu Fenechiu, este un politician versat, cunoscut drept "Hrebenciucul Iasiului" din cauza reusitelor echipei sale in Guvern. In varsta de 43 de ani, Fenechiu detine functia de presedinte al PNL Iasi din 2004 si a reusit sa-si plaseze nu mai putin de patru apropiati in Executiv: Cristian Adomnitei, Tudor Chiuariu, Varujan Vosganian si Cristian David, ultimul fiind ginerele avocatului Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert a Romaniei, apropiat al lui Fenechiu.

Relu Fenechiu a fost implicat in nenumarate scandaluri financiare, cel mai recent fiind "Afacerea Transformatorul", cercetata de procurorii anticoruptie. Liderul PNL Iasi este acuzat ca, in perioada 1999-2004, ar fi vandut la preturi supraevaluate societatii Electrica Moldova transformatoare furate. Alaturi de Fenechiu, in "Afacerea Transformatorul" au mai fost rostite nume precum Cristian Adomnitei, fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, si Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei.

Un candidat PC mai mult de umplutura
Despre conservatorul Daniel Matasaru se spune ca a fost aruncat de PSD in lupta pentru Colegiul nr. 2 Iasi, pentru a nu fi sacrificat un pesedist veritabil in lupta cu Relu Fenechiu. Matasaru, un candidat tanar, la numai 30 de ani, are priza la oamenii din mediul rural. Informatician de cariera si cadru didactic la Universitatea Tehnica Iasi, Gabriel Matasaru a reusit ca, in numai doi ani, sa ajunga presedintele filialei judetene a PC, detronandu-l pe senatorul Radu Terinte. Daniel Matasaru isi face o campanie electorala extrem de ambitioasa, pe principiul "din casa in casa", reusind ca pana la jumatatea campaniei electorale sa cutreiere aproape doua treimi din gospodariile celor 13 localitati. Daniel Matasaru este unul dintre primii bloggeri din municipiul Iasi.

Un avocat tanar pus sa se razboiasca cu un baron
Un "new entry" in politica ieseana este avocatul Dragomir Tomaseschi, care a fost desemnat de PD-L sa-i faca fata lui Relu Fenechiu. In varsta de 37 de ani, Dragomir Tomaseschi s-a remarcat in media ieseana dupa ce a pierdut in 2006, politic, postul de subprefect al Iasiului. Ministrul de atunci, Vasile Blaga, i-a refuzat acest post motivand ca avocatul Tomaseschi a aparat persoane controversate, care ulterior au fost trimise dupa gratii. In cariera de avocat, Tomaseschi s-a remarcat prin castigarea unor procese rasunatoare de retrocedari pentru cetateni din Statele Unite si Israel. Pe linie politica, Dragomir Tomaseschi a reusit sa castige mai multe procese de incompatibilitate ale unor primari liberali.

Dragomir Tomaseschi a aplicat strategia transmiterii mesajului politic de la om la om, incercand sa depaseasca prin aceasta metoda handicapul posibilitatilor financiare reduse si a exploziei vizuale a acestuia din urma in Colegiul nr. 2.

Recitalul pomenilor electorale
Campania electorala de la Iasi a fost pregatita cu minutiozitate de principalii actori politici. Primariile liberale au primit fonduri din tolba Guvernului Romaniei, inregistrandu-se si o premiera a "pomenilor": pomana pentru colegiul VIP. "Este o perfidie care sfideaza orice conduita de bun-simt. De data aceasta, criteriul de impartire a pomenilor electorale din bani publici nu a mai fost cel exclusiv PNL-PSD. Acum s-a impartit pe colegii", a precizat senatorul Dan Carlan, presedintele PD-L Iasi. Colegiile au fost trasate astfel incat "granzii" PNL Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei, Varujan Vosganian sa primeasca cea mai mare parte a tortului din bani publici. "Intamplator" prin colegiul lui Fenechiu trece soseaua de centura, inaugurata fastuos de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, umar la umar cu Relu Fenechiu.

 

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, poate fi un exemplu pentru cat de stramb si partinitor pot fi impartite fondurile invatamantului, exclusiv pe criteriu politic. "Mai bine de 60% din banii impartiti de ministrul Adomnitei pentru scolile din judetul Iasi si din numarul de microbuze scolare s-au dus numai in doua colegii: cel a lui Adomnitei si al lui Fenechiu", a precizat deputatul PD-L, Petru Movila. In privinta fondurilor alocate in campanie, candidatii sunt jalnici. Majoritatea s-au imprumutat de la rude, ii ajuta matusi, veri sau cumetri sa obtina un loc in Parlamentul Romaniei. "Din experienta, stiu ca in aceasta campanie fiecare candidat are nevoie de minimum 100.000 de euro", a recunoscut prof. univ. dr. Doru Tompea, candidat al PSD in colegiul Dacia-Alexandru in municipiul Iasi. "Trei perechi de pantofi si 10 de sosete", a fost raspunsul lui Dan Carlan (PD-L) despre investitia in campanie.

Campanie cu nabadai
Candidatii din esalonul doi si trei ai principalelor partide cu sanse in cursa electorala dau lupte grele in colegiile cele mai intinse, departe de zonele urbane. De departe, cel mai "sangeros" colegiu este colegiul nr. 4, unde finul lui Relu Fenechiu, Valerian Salavastru, se impune prin distrugerea afiselor contracandidatilor. Salavastru foloseste grupuri de tineri impanziti in toate comunele din jurul orasului Targu Frumos. Atat candidatul PD-L, Liviu Bulgaru, cat si candidatul PSD, Vasile Mocanu, au sesizat politia si Biroul Electoral Judetean, dar totul s-a rezumat la cateva amenzi impartite parintilor minorilor folositi in campanie de Salavastru. In colegiul nr. 3 a iesit un scandal de pomina cu afisele liberalului Lucian Simirad, care a pus pe bannerele cu insemnele PNL si poza tatalui sau, pesedistul Constantin Simirad.

 

A urmat o mascarada politica, o improscare reciproca cu noroi, dupa care s-a "pupat Piata Independentei", afisele "Asa tata, asa fiu" ramanand pe pozitii, fara sigla vreunui partid. Moda "Armaghedoanelor" a functionat din plin, in majoritatea comunelor distribuindu-se ziare-fantoma cu dezvaluiri care mai de care mai incendiare despre afacerile tenebroase ale actorilor politici. BEJ a decis trimiterea la Parchet a plangerii depusa de liberalii Traian Dobre, Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei. Acestia reclamasera faptul ca un cotidian local a distribuit un supliment politic cu materiale denigratoare la adresa lor.

 

SENAT

Colegiul 1 (sud): Alexandru Amititeloaie (PRM); Marian Enache (PC); Varujan Vosganian  (PNL); Iulian serban (PD-L)
Colegiul 2 (nord): Maria Apostolescu (PRM); Florin Constantinescu (PSD); Dorina Isopescu (PNL); Leonard Rusu (PD-L)
Colegiul 3 (centru): Constantin Jitaru (PRM); Sorin Lazar (PSD); Radu Terinte (PNL); Lucian Flaiser (PD-L)
Colegiul 4 (Iasi nord-vest): Bogdan Manole (PRM); Ioan Nani (PSD); Mihnea Hurmuzache (PNL); Mihaela Popa (PD-L)
Colegiul 5 (Iasi sud-est): Olimpia Blagoi (PRM); Constantin Neculau (PSD); Marin Burlea (PNL); Dumitru Oprea (PD-L)

 

CAMERA DEPUTATILOR

Colegiul 1 (Raducaneni): Lucian Profir (PRM); Luminita Iordache (PSD); Traian Dobre (PNL); Constantin serban (PD-L)
Colegiul 2 (Tomesti): Anton Popovici (PRM); Daniel Matasaru (PC); Relu Fenechiu (PNL); Dragomir Tomaseschi (PD-L)
Colegiul 3 (Tibanesti): Calin Dumitru (PRM); Cristian Nechifor (PSD); Lucian Simirad (PNL); Petru Movila (PD-L)
Colegiul 4  (Targu Frumos): Dumitru Ursachi (PRM); Vasile Mocanu (PSD); Valerian Salavastru (PNL); Liviu Bulgaru (PD-L)
Colegiul 5 (Pascani): Petru Rosu (PRM); Neculai Ratoi (PSD); Vasile Gaboran (PNL); Valerica Andronache (PD-L)
Colegiul 6 (Harlau): Ionel Pintilii (PRM); Anghel Stanciu (PSD); Eugen Ticau (PNL); Gheorghe Cretu (PD-L)
Colegiul 7 (Podu Iloaiei): Alexandru Cheptea (PRM); Vasile  Citea (PSD); Cristian Adomnitei (PNL); Narciza Nedelcu (PD-L)
Colegiul 8 (Pacurari-Centru-Copou): Mihai Dumitriu (PRM); Tudor Ciuhodaru (PSD); Camelia Gavrila (PNL); Dan Cirlan (PD-L)
Colegiul 9 (Dacia-Alexandru): Dinu serban (PRM); Doru Tompea (PSD); Constantin Fatu (PNL); Daniel Oajdea (PD-L)
Colegiul 10 (Tatarasi): Vasile Diacon (PRM); Sorin Iacoban (PSD); Neculai Volovat (PNL); Marius Spinu (PD-L)
Colegiul 11 (CUG): Elena Savin (PRM); Catalin Ivan (PSD); Cristina Dobre (PNL); Costi Neagu (PD-L)
Colegiul 12 (Nicolina): Mihai Zaharia (PRM); Valer Dorneanu (PSD); Mugur Cozmanciuc (PNL); Nicusor Paduraru (PD-L)

Cele mai citite

Donald Tusk: Deciziile privind războiul din Ucraina nu pot fi luate, nici peste capul ucrainenilor, nici peste capul nostru

Premierul polonez a afirmat că Europa va trebui să aibă mai multă responsabilitate pentru securitatea sa Deciziile privind viitorul Ucrainei nu pot fi luate fără...

Firmele din sectorul 1, premiate de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu sprijinul Primăriei de sector, a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric Topul...

Donald Trump Jr., mesaj către Zelenski: Mai ai 38 de zile și îți pierzi indemnizația

Pe parcursul campaniei electorale, Trump a criticat administrația Biden, pentru că a cheltuit miliarde pe ajutoarele militare destinate Ucrainei Fiul cel mare al președintelui ales...
Ultima oră
Pe aceeași temă