Alianţa PSD-PC s-a destrămat, iar în locul ei va fi înregistrată azi la tribunal Alianţa de Centru-Dreapta. Noua construcţie politică nu este susţinută însă de personalităţi marcante ale PNL.
Protocolul de în-fiinţare a Alianţei PNL-PC a fost semnat de Crin Antonescu şi Daniel Constantin, dar noua construcţie politică a plecat cu stângul, dat fiind că voci liberale importante s-au declarat împotriva unei colaborări politice con-sfiinţite la tribunal. Ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban şi Adriana Săftoiu s-au pronunţat, în şedinţa Dele-gaţiei Permanente a PNL, împotriva alianţei cu PC, în timp ce protocolul în sine a strâns 14 voturi „contra”. „Nu consider că această alianţă aduce vreun plus de valoare PNL. Politica se face cu principii şi nu te abaţi de la ele”, şi-a explicat poziţia, pentru RL, deputatul Adriana Săftoiu. Şi mai dur în aprecieri s-a dovedit Ludovic Orban: „România are nevoie să fie condusă de un partid de conştiinţă, de caracter, care crede cu adevărat în doctrina pe care o reprezintă şi nu de alianţe conjuncturale, constituite pentru a da jos pe cineva, fără să aibă foarte multe elemente în comun”. Nici o viitoare alianţă cu PSD nu este văzută cu ochi mai buni de deputatul PNL: „PSD e un partid socialist, nu cred că face bine României (…) Nu cred că printr-o amalgamare împotriva intereselor cetăţenilor care se simt reprezentaţi de PSD şi PNL se poate cu adevărat să se ajungă la o soluţie pentru România”.
Potrivit unor surse citate de NewsIn, una din cele cinci abţineri pronunţate împotriva alianţei cu PC ar fi venit din partea fostului ministru al Agriculturii Dan Motreanu. Realizarea ACD aproape peste noapte ar fi fost dur criticată, potrivit altor surse, şi de vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian.
Mai optimişti decât Mugur Isărescu
Programul economic al Alianţei de Centru-Dreapta se prezintă ca o simplă enumerare de deziderate generale, cu „obiective” pe alocuri hilare. Noua construcţie politică îşi propune, de exemplu, să crească nivelul PIB/cap de locuitor al României până la nivelul Uniunii Europene în următorii cinci ani. Acest lucru ar însemna ca Produsul Intern Brut să crească cu nu mai puţin de 25% pe an, în condiţiile în care PIB al Uniunii Europene ar rămâne pe loc. Cu toate acestea, chiar cei care au construit acest program se contrazic propunându-şi o creştere economică medie de „doar” 5% pe an în perioada 2011-2020. În prezent, România are un PIB/cap de locuitor de 7.390 de dolari, cu peste 2.000 de dolari mai mic decât în 2008 şi cel mai mic din Uniunea Europeană. Media UE se plasează în jurul valorii de 18.400 de dolari/cap de locuitor, însă unele ţări sar şi de 50.000 de dolari/cap de locuitor.
Un alt punct al „strategiei” vizează atragerea de investiţii străine directe (ISD) de 12-14 miliarde euro în 2011 şi 2012. Acest lucru ar însemna circa 7 miliarde euro pe an, adică de trei ori mai mult decât în 2010 (2,3 miliarde euro).
Menţio-năm că singurul an postrevoluţionar în care România a reuşit să atragă ISD mai mari de 7 miliarde euro a fost 2008, adică anul de vârf al boomului economic.
Un alt obiectiv aproape imposibil de realizat şi în acelaşi tipul specific mai degrabă doctrinelor de stânga este creşterea încasărilor bugetare. ACD spune că va duce încasările la 40% din PIB în condiţiile în care nici introducerea cotei unice, nici majorările sau diminuările de taxe efectuate de-a lungul timpului şi nici măcar creşterile economice de peste 8% nu au reuşit să ducă aceste încasări la mai mult de 32,5% din PIB. Mai mult, ACD ar vrea să realizeze acest deziderat nu prin majorarea taxelor, ci prin diminuarea lor.
Noua construcţie mai promite o premieră: creşterea la 90% a gradului de conformare fiscală (procentul din impozite plătit efectiv către buget de către persoanele fizice şi agenţii economici). Acest indicator nu a depăşit niciodată 80%.
Printre picături, Alianţa îşi mai propune modernizarea a 1.000 km de cale ferată, aderarea la zona euro în 2016, deşi nici măcar guvernatorul Mugur Isărescu nu mai este sigur că acest lucru chiar se va mai întâmpla, reforma sistemului de pensii şi chiar reducerea TVA la 19% şi introducerea unor bonificaţii pentru cei care plătesc taxele la timp.
Negocieri pe principiul parităţii cu PSD
Potrivit protocolului semnat, Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) ar urmări „constituirea unei alianţe politice mai largi, fără PDL, care să schimbe radical raportul de forţe din România”, iar PNL şi PC ar putea avea candidaţi comuni la alegerile din 2012 şi 2016.
Pasul imediat următor îl constituie însă declanşarea negocierilor cu PSD de pe picior de egalitate, după cum a explicat chiar liderul PNL, Crin Antonescu: „Cel mai important motiv acum pentru această alianţă cu PC este că am vrut să simplificăm apele la nivelul opoziţiei şi să facilităm o construcţie dreapta-stânga pe un principiu paritar. Pentru că, altfel, o construcţie în trei complica foarte mult lucrurile”.
Cu alte cuvinte, în cazul în care ACD şi PSD ar colabora şi ar reuşi să ajungă la putere, funcţiile ar urma să se împartă în mod egal între cele două formaţiuni. Toate acestea în condiţiile în care, în urmă cu aproximativ un an, acelaşi Crin Antonescu spunea că „nu există un grad de probabilitate prea ridicat” pentru ca o alianţă social-liberală să aibă loc. O colaborare politică, înregistrată juridic, între PSD şi ACD este cerută acum şi de preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta. Acestuia i-a fost reconfirmat ieri mandatul de a discuta cu reprezentanţii ACD.
În plan parlamentar, pentru a putea fi dărâmat Guvernul Boc, reprezentanţii ACD speră fie la „decuplarea UDMR”, fie la „decuplări individuale”. Cu alte cuvinte, senatori şi deputaţi care susţin acum Guvernul să treacă de partea opoziţiei.
„Nu consider că această alianţă aduce vreun plus de valoare PNL. Politica se face cu principii şi nu te abaţi de la ele.”
ADRIANA SĂFTOIU, deputat PNL