Preşedintele Traian Băsescu a cerut marţi Parlamentului reexaminarea actului normativ care modifică Legea gazelor, relatează Mediafax.
Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor legii „în sensul valorificării producţiei interne de gaze naturale exclusiv pe piaţa internă, până la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import” şi opinează că adoptarea acestei reglementări de către Parlament constituie „un impediment în realizarea liberalizării pieţei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurenţiale pe piaţa Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
„Potrivit articolului 148 alineat (4) din Constituţia României, Parlamentul, preşedintele României şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din Actul de Aderare la Uniunea Europeană. În aceste condiţii, ţinând cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene, considerăm că impunerea condiţiei valorificării producţiei interne de gaze naturale numai în piaţa internă de gaze, până la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertăţii de circulaţie a gazelor în piaţa internă a Uniunii Europene”, se arată în motivarea cererii de reexaminare.
Pe de altă parte, este semnalată existenţa unei solicitări de informaţii suplimentare formulată de Comisia Europeană cu privire la Ordinul comun MECMA-ANRE-ANRM nr. 102136/530/97 din anul 2006 privind valorificarea cantităţilor de gaze naturale pe piaţa internă şi măsuri pentru întărirea disciplinei în sectorul gazelor naturale, transmisă autorităţilor române în 6 aprilie 2011.
„Solicitarea de informaţii reflectă suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restricţiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul în cauză. În acest moment, Comisia Europeană examinează răspunsul formulat de autorităţile române, o posibilă urmare a acestui proces fiind declanşarea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru de către România”, se menţionează în cererea de reexaminare.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 15 decembrie, proiectul de modificare a Legii gazelor, iniţiat de deputatul PSD Iulian Iancu, potrivit căruia companiile din România nu vor putea exporta gaze naturale până când nu vor fi asigurate surse alternative de import la infrastructura actuală. Parlamentarii din toate partidele au fost de acord cu modificarea legii.
„Asigurarea securităţii şi siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale prin valorificarea gazelor naturale din producţia internă numai pe piaţa internă de gaze naturale, până la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import”, se spune într-un alineat al legii modificate.
În luna aprilie, când a inţiat proiectul, Iancu afirma că exportul de gaze este acum lovitura de graţie care poate fi dată economiei româneşti.
Infrastructura actuală nu permite exportul de gaze din România. Chiar dacă România are o conductă de gaze conectată la sistemul ungar de gaze, pe ruta Arad-Szeged, prin acesta pot fi realizate în prezent doar importuri.
România importă gaze din Federaţia Rusă, indirect, prin intermediari, şi din Ungaria, de unde vin cantităţi nesemnificative prin raportare la consum.
Singurele modalităţi prin care România va putea să îşi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco şi AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este funcţional, iar realizarea lor este estimată în câţiva ani.
Cei mai mari producători de gaze sunt OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş.
OMV Petrom a anunţat că va exporta gaze dacă piaţa de gaze din România nu va fi liberalizată. Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să liberalizere preţurile gazelor naturale şi electricităţii până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.