Saptamana trecuta, joi, deci cu doar patru zile inainte ca Traian Basescu sa-l nominalizeze pentru sefia SRI, George Maior povestea unor prieteni ca, dupa Scoala de vara a PSD, l-a sunat Traian Basescu pentru o convorbire amicala. „M-a sunat intr-o seara si mi-a zis ca ii pare rau ca a plecat de la Scoala de vara grabit si n-a apucat sa-si ia ramas bun de la mine. Am mai vorbit de una, de alta, dupa aia mi-a cerut si numarul lui Dancu, sa-l sune si pe el”, a povestit vicepresedintele PSD, razand. Apoi, vorbind exact despre posibilitatea ca intr-o zi sa ajunga sef al unui serviciu secret, dar sub o guvernare PSD, Maior a spus: „Nu mi-ar placea la servicii, m-as plictisi. Poate ministru al Apararii…”. Oare ce l-o fi facut sa se razgandeasca, in interval de patru zile?
Probabil ca, in contextul convorbirilor sale telefonice cu seful statului, pentru Maior nu a fost o surpriza nominalizarea sa pentru sefia PSD. In schimb, a fost o mare surpriza pentru restul partidului, cu exceptia catorva dintre lideri, care fusesera convocati de Geoana in Kiseleff, dupa ce s-a intors de la Cotroceni. Luni, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului, Geoana a plecat pe jos spre casa, fiind chemat prin telefon la Palatul Cotroceni de catre Traian Basescu. Acolo s-a intalnit cu George Maior, convocat si el tot telefonic, la aceeasi intrevedere cu seful statului. Dupa doua ore, cand au iesit de la Presedintie, cei doi s-au intors la sediul partidului din Kiseleff, unde au avut o sedinta informala cu Miron Mitrea, Cristian Diaconescu si Viorel Hrebenciuc, carora le-au comunicat marea „surpriza”. Reactiile au fost impartite, de la extaz, din partea lui Geoana, la suparare maxima, din partea lui Miron Mitrea. Mircea Geoana le-a povestit participantilor ca a avut „o negociere” cu Traian Basescu, caruia i-ar fi cerut sa aloce pentru PSD cel putin o functie de conducere la SRI, nu neaparat postul de director, si presedintia uneia dintre comisiile parlamentare de control asupra serviciilor. Potrivit relatarilor lui Geoana, el i-ar fi prezentat lui Traian Basescu trei nominalizari din partea PSD pentru aceste functii (George Maior, Cristian Diaconescu si Titus Corlatean), insa Basescu a spus din capul locului ca el il vrea pe George Maior la SRI si alta varianta nu discuta. In consecinta, presedintele PSD s-a intors de la Cotroceni extrem de fericit, apreciind deschiderea lui Basescu si dispozitia sa catre dialog cu opozitia. In schimb, potrivit unor surse participante la intalnire, Mitrea a fost nemultumit, opinand ca Geoana nu ar fi trebuit sa accepte propunerea lui Basescu, pe care a calificat-o drept o „capcana”. „E semn rau, daca pica in Parlament noi pierdem, iar daca nu pica, Maior ne va termina pe toti!”, ar fi spus secretarul general al par-tidului. Viorel Hrebenciuc s-a aratat si el sceptic, dar mai rezervat, considerand de cuviinta sa se arate in fata viitorului director al SRI bucuros ca a fost nominalizat pentru asa o functie importanta.
Cel mai nemultumit a fost insa George Maior insusi, dar nu din cauza ca va fi seful SRI, ci din cauza ca Mircea Geoana nu l-a lasat sa aiba o reactie proprie in presa, presedintele PSD preferand sa apara numai el la posturile tv pentru a da declaratii.
De mentionat ca in timp ce sefii PSD analizau situatia in Kiseleff, la un post tv erau invitati in direct Victor Ponta si Alin Teodorescu, pentru a comenta conflictul Mitrea-Nastase. In momentul in care a fost difuzata stirea referitoare la nominalizarea lui George Maior, cei doi au fost atat de surprinsi incat aproape ca n-au putut sa prezinte nici o reactie.
Diaconescu si Corlatean habar n-aveau…
Ceilalti doi pesedisti pomeniti de Mircea Geoana ca fiind „ofertele” partidului pentru Traian Basescu, Cristian Diaconescu si Titus Corlatean, sustin ca habar n-au avut de o posibila nominalizare a lor pentru sefia SRI. „M-a nominalizat pe mine? Pai, de ce? Eu nu stiu nimic, ma surprinde, oricum George era titular pentru functia asta, ca el s-a ocupat de legile sigurantei”, ne-a declarat vicepresedintele PSD Titus Corlatean. Senatorul Cristian Diaconescu s-a aratat si el surprins si chiar usor suparat ca numele sau a fost pomenit fara ca el sa fie intrebat: „Doamne fereste, nici nu s-a pus problema ca eu sa fiu propus pentru vreo functie!”.
PRM se va abtine la vot
Liderul PRM, C.V. Tudor, a declarat ca partidul sau se va abtine la votul din Parlament privind conducerile SRI si SIE.
UDMR: „Sa nu fie partinitori!”
Marko Bela, a declarat ca parlamentarii Uniunii vor vota nominalizarile facute de seful statului pentru sefia SRI si SIE fara a se impotrivi „de dragul impotrivirii”. „Sefii de la servicii secrete nu trebuie sa aiba apartenenta politica. Ne intereseaza ca in fruntea serviciilor secrete sa nu fie oameni partinitori”.