Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la TVR, că măsurile luate de către Grecia şi Italia sunt „măsuri disperate„, care nu au şanse mari de reuşită întotdeauna.
„Acolo s-a apelat la guverne de uniune naţională, cu tehnocraţi cu o singuiră misiune – să scoatâ ţara din criză. Asta este o măsură disperată. Înseamnă că că partidele politice numai au curajul sau nu mai au cum să încerce să iasă din criză. Nu întotdeauna şansele de reuşită sunt foarte bune având în vedere câ primii miniştri sunt tehnocraţi, aceştia nu au parte de susţinere politică”.
Traian Băsescu nu crede că Italia va intra în insolvenţă, precizând că probleme economice sunt datorate unei conjuncturi nepotrivite. Preşedintele este de părere că lipsa de încredere în Italia este un mai mult regizată şi că „băncile au prins statul la colţ şi îl execută”.
„Nu cred în intratrea în insolvenţâ a Italiei. A fost o conjunctură nepotrivită – datoriile mari şi contaminarea de la greci. Până la problemele Greciei, Italia nu avea nicio problemă. Acolo mi se pare că este şi o neîncredere regizată. Acolo băncile au prins statul la colţ şi îl execută. Acest risc există şi la noi şi de aia ne-am luat numeroase măsuri de precauţie.”
În ceea ce priveşte aderarea României la zona euro în 2015, preşedintele Traian Băsescu a spus că România trebuie să fie serioasă. Preşedintele este de părere că îndeplinirea condiţiilor de acces la spaţiul Schengen şi a criteriilor de la Maastricht nu este suficient, existând riscul ca ţara să devină necompetitivă dacă statul nu garantează performanţa economică.
„România nu poate să fie neserioasă. Trebuie să îndeplinim condiţiile de acces în spaţiul Schengen şi să îndeplinim criteriile de intrare în zona euro. Aici trebuie făcut un comentariu. Să îndeplineşti criteriile de la Maastricht pentru a intra în zona euro nu mai este suficient. Avem numeroase exemple de ţări care au devenit necompetitive. Este şi responsabilitatea statului să fie convins că economia este performantă. România nu este performantă economic pentru a intra în zona euro. „
Traian Bâsescu consideră că regiile reprezintă o problemă majoră, specificând că trebuie să fie privatizate şi nu să se investească mai mulţi bani de la buget.
„Trebuie să rezolvăm problema regiilor. Trebuie să le privatizăm. Nu merită să băgăm bani în ele. Nu există niciun risc să rămânem fără energie dacă le privatizăm. Trebuie doar să găsim investitori dornici. Există anumite semnale. Este esenţial să terminăm procesele de privatizare, inclusiv în transporturi. Dacă am ajuns să avem deficit la CFR Marfă – acolo e clar că au fost mai mulţi Necolaiciuci. Compania a fost intens căpuşată prin serviciile care i se fac.”
Întrebat dacă nu există riscul ca bugetul pe 2012 să frâneze creşterea economică, preşedintele a admis posibilitatea, însă a explicat că un deficit de peste 3% ar produce datorii foarte greu de acoperit.
„Există şi teoria că un buget de austeritate ar constrânge creşterea economică. Însă avem de optat între un deficit mic care nu stimulează creşterea economică şi un deficit de -3 % care ar produce datorii foarte greu de acoperit.”
În ceea ce priveşte ţinta de 0% deficit pentru anul 2013, preşedintele a declarat că nu vor fi create datorii mari, ci se vor face reduceri de cheltuieli în cadrul instituţiilor statului.
„Deficit 0 în 2013 nu înseamnă datorii mai mari. Se vor face reduceri de cheltuieli în instituţiile statului şi disponibilizări. Trebuie să facem disponibilizări. Cheltuielile materiale au o limită până la care pot fi reduse pentru a asigura buna funcţionare a statului şi aproape am atins-o.”
Traian Băsescu a declarat că doreşte să îi ceară procurorului general Codruţa Kovesi prelungirea cu şase luni, până la raportul CE din vară, a mandatului procurorului-şef al DNA, Daniel Morar.
„Nu avem cum să îi prelungim mandatul lui Daniel Morar. În februarie 2012 îşi încheie cel de-al doilea mandat. Dacă discutăm tehnic, opţiunea mea este să îi cer procurorului general să-i dea o prelungire până în iunie – un interimat. Vreau să fie prezent până la predarea raportului CE din vară.”
Legat de cazul Apostu, Traian Băsescu a declarat că nu se aştepta la un scandal de corupţie în Cluj, însă de şase luni existau unele informaţii, pe care le ştia inclusiv premierul. Ş!eful statului a precizat că există informaţii şi despre alte cazuri din alte judeţe, din mai multe partide
„Nu mă aşteptam la scandalul de la Cluj, cu Sorin Apostu. Informaţii că ceva ar fi în nergulă acolo erau de vreo 6 luni. Premierul ştia şi el acest lucru. Asta nu înseamnă că te duci şi tragi de mânecă pe cineva şi spui ‘fură mai puţin’. Informaţii mai există şi despre cazuri din alte judeţe, din mai multe partide.”
În ceea ce priveşte lovitura de imagine pe care a primit-o atât Emil Boc, cât şi PDL-ul datorită acestui caz de corupţie, Traian Băsescu a spus că responsabilitatea aparţine numai făptuitorului.
„Dacă Emil Boc ar fi stat zi de zi cu Apostu, atunci poate ar fi trebuit să ştie. Este responsabilitatea lui Apostu şi atât. Mai există şi alţii sub urmărire, nu numai de la PDL, şi cei mai mulţi fac parte din administraţia locală.”
Preşedintele a spus că PDL are şanse să obţinâ sub 30% din voturi la alegeri dacă nu îşi rezolvă problemele cu corupţia.
„Dacă nu-şi va corecta atitudinea faţă de actele de corupţie, PDL are şanse să ia cu mult sub 30% din voturi la alegeri. „Eu am un mesaj pentru orice politician: să nu stea liniştit dacă e implicat în acte de corupţie”
Întrebat dacă ar accepta o propunere de remaniere, Băsescu a spus că ar semna rapid, însă nu crede că schimbarea premierului ar fi o decizie bună.
„Dacă premierul ar veni cu o propunere de remaniere aş semna-o rapid. Nu ar trebuie schimbat premierul pentru că nu cred că avem nevoie de instabilitate politică.”
Băsescu a zis că nu-l vede pe Mircea Geoană nici în PDL nici în UNPR, menţionând că nu a mai văzut „prostie mai mare decât oferirea pe tavă” a singurei funcţii care permitea opoziţiei să facă politică legislativă. El a spus că Geoană este un politician matur.
„În interiorul PDL – exclus. Mircea Geoană e un om politic matur (…). Nu am văzut prostie mai mare decât să-ţi pui pe tavă singura funcţie din care puteai să mai faci politică legislativă, dar asta e treaba partidului. Eu nu-l văd pe Mircea Geoană nici în PDL nici în UNPR”, a declarat Traian Băsescu.