La prima sa apariţie din al doilea mandat la o emisiune a televiziunii publice, şeful statului a explicat de ce există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul în problema reducerii cheltuielilor, care sunt motivele pentru care nu aprobă majorarea TVA şi ce planuri are legat de remanierea guvernamentală.
Transcript parţial:
„…Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile ceea ce motivează o dificultate cu Guvernul în ansamblul lui. Nu pot accepta ideea că spunem reducem personalul, reducem salariile, şi apoi ele să crească. Această dificultate a apărut când am văzut cifrele primul trimestru. Nu este o dificultate cu premierul Emil Boc. Eu am dat Guvernului un termen de graţie până la 1 septembrie. Inclusiv Emil Boc a susţinut creşterea TVA, dar el a mai făcut o încercare. Sunt cele două lucruri pe care Guvernul trebuie să le corecteze: cheltuielile cu aparatul bugetar – funcţionărime – şi pensii şi programele sociale.”
„A face ce trebuie înseamnă să reducem şi cheltuielile sociale. Sunt diverse forme prin care putem să facem acest lucru. Trebuie tăiate toate programele sociale care îndeamnă la nemuncă. Datorită venitului minim garantat cei din agricultură găsesc foarte greu zilieri. Trăim din venitul minim garantat. Îi cheltuim la cârciumă. Avem pensia minimă garantată care eu nu spun că trebuie anulată, dar trebuie impozitată. Orice venit trebuie impozitat. Sunt multe alte scutiri. Suntem o ţară în care toată lumea este excepţie. Nu spun că toată lumea trebuie impozitată. La veteranii de război, nu se cade. Inclusiv pensiile trebuie impozitate. Nu ştiu dacă indemnizaţiile pentru mame poate fi o astfel de categorie, dar ajutorul de şomaj da.”
„O a doua sursă de reducere a cheltuielilor sociale este legată de hoţie. Avem 900.000 de pensionari pe motive de invaliditate. Aproape o dublare în ultimii ani. S-au verificat până în prezent 12.000 de dosare, iar 3.000 vor fi trimise la reverificare. Am văzut la Botoşani că 118 nevăzători aveau dosare de invaliditate. Asta arată dubla corupţie: a beneficiarului şi a medicului. Din 900.000 probabil o treime sunt dosare nemeritate.”
„La ajutoare sociale, avem exemple de genul au casa mare cu turnuleţe şi merg cu Mercedesul.”
„Dacă noi vrem să îngropăm ţara în nedezvoltare, nu facem nimic pe fondul de salarii şi de ajutoare sociale.”
„Ieri (miercuri, n.red.) la Galaţi nu am avut şansa să fiu fluierat la Galaţi precum premierul Emil Boc. Dar un pensionar mi-a transmis un mesaj: Să nu îndrăzniţi să vă atingeţi de pensii! Le spun celor ca el că va trebui să facem ordine şi în sistemul de pensii. Oricât de mare ar fi nemulţumirea. Nu putem împrumuta la nesfârşit bani pentru a plăti salariile şi pensiile.”
„Eu nu le cer celor de la Guvern să facă economii de dragul economiilor. Le cer să facă ajustarea la ceea ce putem să facem. Să vedem până la 1 septembrie dacă demarează procesele. Ei trebuie să ştie că în calitate de şef al statului cer acestor instituţii este să nu înglodăm ţara în datorii. În prima etapă avem de redus cheltuielile bugetare. Etapa a doua înseamnă generalizarea impozitării. Abia cea de-a treia etapă, dacă constatăm că avem probleme de funcţionare, putem spune hai să mărim fiscalitatea. De aceea sunt un adversar al creşterii TVA. A fost un partid care a spus ferm: dacă tăiaţi pensiile, plecăm dun guvernare. Dacă asta crede, părerea mea este că el trebuie să plece. El nu înţelege consecinţele. Dacă nu luăm măsuri de reducere a cheltuielilor, în martie, când terminăm acordul cu FMI va trebui să luăm un nou împrumut care se va duce în consum. Nu vom avea bani de diguri, de infrastructură, vom sacrifica dezvoltarea. Oricâtă demagogie ar face cineva: nu se fac diguri, nu s-a modernizat infrastructura. De 10 ani toate partidele care au fost la guvernare au preferat să sacrifice dezvoltarea ţării în favoarea voturilor. Presa se întreabă în campanii despre sponsorizări. Din 2000 încoace bugetul de stat a fost utilizat de partidele aflate la guvernare pentru a cumpăra voturi. Cu un an şi jumătate-doi înainte de alegeri partidele dau ajutoare sociale, pensii. „
„Eu nu pot demite Guvernul nici să revoc miniştri. Dar sper ca la 1 septembrie să constat cu premierul cine nu şi-a făcut treaba. Şi vom trage linie. Sper ca Ministerul de Finanţe să pregătească un nou Cod Fiscal, cu impozitare generală. Sau Ministerul Muncii să verifice dosarele de invaliditate. Să fie analizate programele administraţiei locale. Toate au fost utilizate pentru cumpărare de voturi. Eu nu voi fi adeptul unui nou împrumut.”
Sursa transcript: Realitatea.net