-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportBasescu ataca bancile, politicienii il ataca pe Basescu

Basescu ataca bancile, politicienii il ataca pe Basescu

» Presedintele Traian Basescu a criticat atitudinea bancilor, spunand ca au o reactie "incorecta" si ca nu au respectat parteneriatul incheiat cu statul.

» In opinia politicienilor, seful statului si-a depasit mandatul cand a facut aceste afirmatii.

Declaratiile presedintelui la TVR1 au fost facute dupa intalnirea de miercuri cu reprezentantii principalelor banci. "O sa fiu foarte sincer, sa va spun ca reactia nu este multumitoare si o consider incorecta. Eu le-am propus un parteneriat, iar astazi am auzit numai plangeri, ce sa mai faca statul. Dar este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economia romaneasca", a spus seful statului. Presedintele a admis ca bancile-mama au respectat partea din intelegere referitoare la mentinerea liniilor de credit, dar a spus ca asteapta "dinamism si curaj" prin reducerea dobanzilor, pe care le considera "foarte mari". "Au lichiditati. Sunt bani. Nu inteleg de ce mai mentin aceste dobanzi. Sigur, au niste probleme din decembrie, ianuarie, februarie, cand s-au repezit sa-si ia clientii unii altora, ca intr-un joc de-asta fara reguli, si atunci au oferit dobanzi foarte mari la depozite.

 

Acum le este foarte greu sa coboare aceste dobanzi, pentru ca ei platesc la depozitele pe care le au dobanzi mari, de 20%, de 18%, insa asta nu este vina economiei romanesti", a explicat seful statului. In opinia sa, intr-o perioada in care proiectele pentru IMM si cele ale administratiilor locale au nevoie de finantare masiva, bancile ar trebui sa-si asume si raspunderea de a mai pierde din profit, pentru ca altfel, atunci cand economia creste cu 6-8%, "e usor sa fii bancher si sa treci la profituri sume uriase". Presedintele a recunoscut insa ca nu are parghii pentru a convinge bancile, dar a subliniat ca Executivul "poate incerca sa se descurce si fara sa mizeze pe banci". "Nu putem fi parteneri doar atunci cand vreti sa va cresteti lichiditatile", a transmis Traian Basescu un mesaj public bancilor.

Interventia sefului statului este catalogata insa drept "nelegitima" si "neavenita" de social-democrati si liberali. "Nu este legitima reactia presedintelui. Presedintele nu poate sa se amestece si sa influenteze, ci doar sa transmita semnale si opinii personale", ne-a declarat senatorul PSD Marius Sorin Ovidiu Bota, vicepresedinte al Comisiei pentru buget-finante. El a admis insa ca "bancile danseaza in pasi de forta in economia romaneasca" si ca ar trebui "sa fie mai atente la ce se intampla in viata reala a oamenilor", pentru a-si adapta strategiile. In ceea ce priveste varianta ca Executivul sa se descurce fara banci, Bota considera ca Guvernul "nu poate face mare lucru". "Poate doar sa porneasca programele pe care le are, urmand ca bancile sa se alinieze la acestea", a explicat senatorul PSD. In opinia sa, aceasta varianta nu poate nici ea functiona altfel decat pe termen scurt. "Pe termen mediu si lung trebuie discutat cu mai multa atentie. Acolo sunt multi profesionisti si la noi s-au asezat la masa multi amatori", a mai spus Bota.

Aprecieri si mai dure au venit din partea liberalilor, in opinia carora presedintele Traian Basescu si-ar fi depasit mandatul. "Interventia sefului statului intr-o problema financiar-bancara este neavenita si inseamna o depasire a mandatului. Bancile sunt societati comerciale care lucreaza pe baza de venituri si cheltuieli si isi incheie activitatea cu un profit. Nu se pot lua masuri coercitive impotriva lor si nici sanctiuni", ne-a declarat senatorul PNL Dan Radu Rusanu, membru al Comisiei de buget-finante. In opinia acestuia, o implicare poate veni doar de la guvernatorul BNR, de la premier sau de la ministrul de Finante. Rusanu considera ca Executivul a gresit in momentul in care, din cele 19 miliarde de euro imprumutate de FMI si Uniunea Europeana, 13 miliarde au mers la BNR pentru a compensa eliberarea de catre BNR a rezervei minime obligatorii tinute de banci in Banca Nationala. "A fost un cadou facut de Guvern bancilor straine. Asa ca nu e cazul acum ca domnul presedinte sa vina si sa planga pe umarul Guvernului", a mai spus Rusanu.

Doar in opinia democrat-liberalilor interventia presedintelui este "corecta". "Presedintele poate sa transmita mesaje, sa spuna ce ar trebui, mai ales ca si-a asumat raspunderea pentru depasirea crizei", ne-a declarat Gheorghe Ialomitianu, vicepresedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă