Presedintele Basescu a marcat un punct important in agenda diplomatica, obtinand la Paris promisiunea ca Tratatul de Aderare a Romaniei la UE sa fie ratificat inainte de raportul Comisiei Europene din 19 octombrie. Calendarul pentru ratificare urmeaza pasii: adoptarea la 27 iunie a documentului in Adunarea Nationala si pe 2 octombrie la Senat. Presedintele Basescu a fost primit marti dupa-amiaza de omologul sau francez, Jacques Chirac, la Palatul Elysee, cei doi discutand timp de peste 60 de minute despre intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Conform codului diplomatic al Palatului Elysee, durata intalnirilor oficiale da semnalul daca intrevederea a fost sau nu un succes. „Consilierii de la Palatul Elysee spun ca daca intalnirea cu Chirac dureaza cu un sfert de ora mai mult a fost bine, iar daca dureaza o jumatate de ora in plus, atunci discutia a fost excelenta”, a spus presedintele Basescu. Seful statului francez l-a informat pe omologul sau ca a intervenit pe langa cancelarul german Angela Merkel pentru ca ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE sa se faca inaintea publicarii raportului CE din toamna. Purtatorul de cuvant al Palatului Elysee, Jerome Bonnafont, a aratat ca seful statului francez si-a exprimat speranta ca Romania sa poata lua toate masurile necesare in vederea aderarii in 2007. In septembrie, presedintele Basescu are programata o vizita cu obiective similare si in Germania.
Seful statului a afirmat marti seara in cadrul unui interviu acordat postului „Realitatea TV” ca discutia cu omologul francez a fost ca intre doi parteneri. „Discutia cu presedintele Chirac mi-a intarit convingerea ca Franta vede in Romania un partener european o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana,” a spus seful statului. „Noi avem usurinta de a eticheta evenimente ca fiind crize. In relatiile franco-romane nu au existat crize, cel putin in ultimii zece ani as spune”, a precizat Basescu. Exceptia, punctata de seful statului, a fost momentul in care Romania a decis trimiterea de trupe in teatrul de operatiuni din Irak. „S-a reconstruit parteneriatul franco-roman si astazi suntem in situatia de a discuta intre Paris si Bucuresti nu numai problematica bilaterala, ci sa impartasim si viziunea legata de Europa,” a spus Basescu. El a precizat ca este o „falsa problema” ca francezii ar fi impotriva intrarii Romaniei in UE. „Am fost asigurat ca opinia publica franceza sustine intrarea Romaniei in UE”, a spus seful statului. El a precizat ca presedinte Chirac a reafirmat ca „Franta sustine fara rezerve intrarea Romaniei in UE la data de 1 ianuarie 2007. Presedintele Chirac a fost foarte deschis cu mine, recomandandu-ne in mod categoric sa facem ca punctele cotate cu stegulete galbene sa fie transformate in verde, cele cu rosu, in mod deosebit in zona agriculturii, sa ajunga la un standard acceptabil in asa fel incat Romania sa aiba o intrare in Uniunea Europeana prin care sa beneficieze de toata resursa financiara care este deja alocata prin bugetul UE pentru anii 2007-2013,” a spus Basescu.
De la Paris, presedintele Basescu a avut un mesaj pentru autoritatile de la Bucuresti, cerandu-le eficienta in guvernare si asezarea clara a obiectivelor. „Faptul ca am neglijat atat de mult acele stegulete galbene pe care le-am avut in raportul din octombrie, 40 de stegulete galbene care puteau fi in marea lor majoritate transformate in stegulete verzi daca aveam orientare spre eficienta si daca am fi tinut sa dam o proba de maxima seriozitate. Din pacate, din cele 40 de stegulete galbene din octombrie, 30 se regasesc si in actualul raport. Daca ar fi fost invers, era un semn de seriozitate”, a spus seful statului. „Trebuie acordata maxima atentie acestei zone, care nu arata altceva decat mediocritate. Este o chestiune de decizie a noastra, a politicienilor de la Bucuresti, daca vrem sa intram ca o tara mediocra, dar in baza sustinerii statelor membre, in mod deosebit a Frantei, Germaniei, sau vrem sa intram ca o tara capabila de performanta”, a spus Basescu, precizand ca acesta va fi mesajul sau principal in discursul sau ce urmeaza a fi sustinut in fata Parlamentului roman. Basescu are o veste proasta pentru parlamentarii romani, cerand „performanta in timpul caldurilor din vara”.
Fiind etichetat ca pro-american, Basescu a fost intampinat cu ostilitate de presa franceza. Moderatoarea a trecut rapid de la o intrebare la alta in cadrul interviului acordat de seful statului postului tv „France 3”. La intrebarea referitoare la ce anume se angajeaza sa faca concret pentru independenta justitiei si combaterea coruptiei, Basescu a putut spune doar ca in raportul din mai al CE au fost semnalate probleme. Moderatoarea l-a intrebat si daca a facut o alegere intre Washington si Bruxelles, dat fiind faptul ca este cunoscut ca fiind pro-american. Presedintele a spus ca „nimeni nu poate gandi in acesti termeni. UE are nevoie de un parteneriat cu SUA, in aceeasi masura in care SUA au nevoie de o relatie puternica cu UE”. Moderatoarea a intrerupt brusc declaratia: „Multumesc Traian Basescu pentru interviu, la revedere!”.
Ofensiva de vara pe „frontul UE”
Romania intentioneaza sa exercite presiuni asupra UE pentru a obtine o decizie legata de data aderarii in cadrul Consiliului European programat pe 15-16 iunie, si nu in octombrie, cum anuntase Comisia Europeana, relateaza Reuters.
Ministrul roman al Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca Bucurestiul doreste sa obtina recomandarea cu cateva luni inainte de verdictul Comisiei. „Bineinteles ca vom incerca la Consiliul European din iunie sa obtinem o data clara”, a declarat Macovei. „Presupun ca si Bulgaria va face la fel”, a continuat ea.
Ministrul roman a afirmat ca Bucurestiul prefera ca raportul final de monitorizare sa fie publicat in septembrie, nu in octombrie, astfel incat Germania si Franta, care n-au ratificat inca Tratatul de aderare, sa aiba suficient timp pentru aceasta pana pe 1 ianuarie 2007. „De aceea cred ca Romania si Bulgaria ar trebui sa se grabeasca sa termine ceea ce au de facut in timpul verii”, a mai spus Macovei.