Șeful statului, Traian Băsescu, a făcut, marți seara, la Paltul Cotroceni, o declarație de presă privind taxa pe combustibil. Băsescu cataloghează această măsură drept o catastrofă fentrru economia națională și că a trimis Parlamentului o scrisoare prin care solicită respingerea acestei taxe.
Vă prezentăm declarațiile președinteluiBăsescu: cred că există o nouă şansă să punem sub semnul întrebării taxa pe combustibil, pentru că ordonanţa nu a fost adoptată. Am în pregătire o scrisoare care va pleca spre parlament cu argumentele de ce trebuie respinsă această ordonanţă.
Este o crimă pentru economie.
Au fost introduse 35 de taxe noi.
Este o povară enormă pentru economie şi implicit pentru cetăţeni.
Din păcate nici rezultatele nu sunt conform aşteptărilor. Pe primele trei luni s-au realizat următoarele venituri:
– Ianuarie un plus de 435 de milioane de lei şi nu un miliard
– Pe februarie este un minus de un miliard
-Pe martie un minus de peste 950 de milioane
Numai dacă privim pe primele trei luni, constatăm că valoarea de recuperat până la sfârşitul anului din taxa pe combustibil a fost consumată.
Ne prgătim de un eşec major în execuţia bugetară.
Dacă privim în bugetele anilor 2012, 2013, 2014.
2012- 193 miliarde de lei, în bugetul de stat
2013 – veniturile au crescut cu 7 miliarde ajungând la 200 de miliarde, în condiţiile unei creşteri economice de 3,5%
Pentru 2014, Guvernul Ponta şi FMI-ul a acceptat venitul în buget de 217 miliarde, ceea ce înseamnă o creştere cu 17 miliarde.
Argumentul că se va colecat mai bine nu funcţionează pentru că este dărâmat de neîncasările pe primele 3 luni.
Politica fiscal bugetară aplicată de Ponta este greşită.
Am trecut în 2019 şi 2010 prin aşa ceva şi nu trebuie să mergem înainte pe noua politică fiscal-bugetară.
Am avut în Fond un partener, întotdeauna, dar de această dată a greşit.
Soluţia corectă este revenirea la politica sănătoasă a aşezării cheltuielilor în funcţie de venituri certe. Numai aşa neputem încadra în deficitul bugetar pentru acest an fără să generăm dezechilibre macroeconomice.
Eu mai mult decât să trag public un semnal de alarmă, nu mai am ce să fac.
Rugămintea mea, la Parlament şi la Guvern este să se aplece la ceea ce spun. Politica fiscal bugetară este greşită. O să apară din nou neplăţi masive către angajatori. riscăm să creştem şi şomajul.
Este un semnal de maximă gravitate pe care-l trag la adresa Guvernului, Parlamentului şi FMI. Nu poţi să ai o creştere de la an la an de 17 miliarde. Nu se pot colecta acesti bani cu toate taxele. Dar este posibil să crescă arieratele pentru că Guvernul nu va plăti.
Aşadar voi transmite Parlamentului o scrisoare prin care rog să nu aprobe această ordonanţă.
Avem bani pentru start-up-uri. Mai sunt peste 400 de milioane de euro de la UE pentru creare de firme mici şi mijlocii în zone defavorizate.
În luna aprilie vine misiune Fondului.
Dacă socotim nerealizările faţă de planificarea pe primele trei luni, deja taxele suplimentare pe benzină şi motorină s-au dus.
Nu avem aparat administrativ capabil să gestioneze celebra rambursare de 4 aurocenţi. vor fi tentaţii de fraudare a procesului.
Taxa este şi o frână foarte puternică pentru economie şi pentru consum. Banii europeni sunt soluţia şi pentru locuri de muncă şi pentru investiţii.
România are obligaţia, fiind în acord cu Fondul, o parte de cofinanţare de 5%. Restul vine de la UE. Guvernul, dacă ar fi inteligent, s-ar bate să atragă fonduri europene. Este eligibil şi TVA-ul acum. Cu cât trage mai mulţi bani, cu atât mai mult în intră în buget. Are numai avantaje. A găsit metoda cea mai simplă, specifică oamenilor care nu înţeleg nimic din economia unui stat: taxele.
Ştiu că toţi spun că s-au tăiat salariile pe vremea lui Băsescu: nu am avut cum să facem altfel şi am facut-o cu plăcere. Nu am fost de acord cu mărirea TVA-ului. Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat în timpul crizei. Azi discutăm despre şansa de creştere. De ce să ne târâim?
Sunt gata să fiu partenerul oricui, să corectăm abordarea greşită.
Nu pot să fac mai mult decât ce poate face un preşedinte. Nu mă pot manifesta decât în cadru constituţional.
Voi atenţiona Fondul după ce mă întor de la Bruxelles. O fac public. Nu tot ce acceptă Fondul în relaţia cu Guvernul este acceptabil şi pentru ţară.