8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportBaronii, reinscaunati prin votul popular

Baronii, reinscaunati prin votul popular

In urma primului tur de scrutin al alegerilor locale, poporul i-a reinscaunat pe multi dintre arhicunoscutii baroni locali. Puterea sefilor judeteni, stapani peste caracatitele lor de afaceri si de interese, a fost legitimata de aceasta data nu doar de fruntasii partidelor de la centru, ci si prin votul uninominal al alegatorilor.

Rezultatele votului au conturat existenta a doua categorii de baroni: "longevivii", cei aflati timp de mai multe mandate in fruntea judetelor, si "dalmatienii", cei anchetati de catre institutiile statului ori pusi pe "lista neagra" de societatea civila. Pana acum baronii locali erau doar stalpi ai partidelor din care proveneau. Alegerea lor in fruntea unor primarii sau consilii judetene demonstreaza ca, in ciuda notorietatii negative, ei au ajuns veritabile repere pentru alegatorii din fiefurile pe care le-au condus.

Marian Oprisan, baron social-democrat de Vrancea, conduce de opt ani acest judet rosu. Acum el a castigat presedintia CJ prin vot uninominal. Oprisan a fost trimis in judecata in urma cu doi ani, iar procesul este inca in desfasurare. Harta baronilor pe cale de a fi reinstaurati sau aflati pe pozitia a doua a clasamenteleor provizorii ale Biroului Electoral Central ii mai cuprinde pe: Mircea Cosma (PSD), presedinte al CJ Prahova si "om de casa" al fostului premier Adrian Nastase, acuzat de Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) ca si-a marit cifra de afaceri a firmelor proprii sub guvernarea social-democrata; Trifon Belacurencu, presedinte al CJ Tulcea, urmarit penal de DNA pentru rezilierea abuziva a unui contract de cesionare a unor terenuri piscicole; baronii de Constanta, Radu Mazare si Nicusor Constantinescu (PSD). Pe harta baronilor mai figureaza Tudor Pendiuc, primar al Pitestiului din 1992, care le-a oferit pitestenilor chiar inainte de alegeri o fantana "cantatoare", precum si baronul Ion Calinoiu de la PSD, care a castigat si el un nou mandat la sefia CJ. Calinoiu, fosta mana dreapta a lui Mischie, s-a remarcat prin modul in care a ajuns proprietarul unei vile impresionante, declarandu-se stramutat.

 

Dupa ce a cumparat doua cocioabe pe care SNLO le-a daramat, el a fost despagubit cu o vila in cartierul Primaverii din Targu Jiu. Chiar daca nu toti acesti baroni vor fi victoriosi, impresionant este numarul mare de oameni care i-a votat. Pe langa baronii deja confirmati dupa primul tur de scrutin al localelor (ieri, la ora 17.00, era anuntata victoria la vot a circa 13 dintre ei), exista o noua sarja de baroni care ar putea reintra in scena politica dupa incheierea numararii voturilor sau dupa turul al doilea. De pilda, la Bistrita-Nasaud lupta pentru presedintia consiliului judetean a fost purtata pe tot parcursul zilei de ieri, in timpul numararii voturilor, intre un baron cu state vechi in fruntea judetului, Gheorghe Marinescu (PSD), cel care conduce acest for de 12 ani, si Liviu Rusu (PD-L). La Iasi, in lupta pentru CJ sunt inclestati alti doi baroni: Constantin Simirad (PSD), care a detinut doua mandate de primar, si traseistul politic Traian Dobre (PNL). Alegerile de duminica au marcat in acelasi timp despartirea de unii dintre baronii celebri, printre care Gavril Mirza de la Suceava, Ionel Mantog si Ilie Morega din Gorj si Constantin Contac de la Botosani.

 

Constantin Nicolescu de Arges (PSD)
Constantin Nicolescu face parte din categoria baronilor mai noi ai Romaniei. Fost sef al Comisiei SIE din Senat, Nicolescu s-a aflat, conform Coalitiei pentru o Guvernare Curata, in conflict de interese, deoarece cat era presedinte al CJ licitatia pentru programul "Cornul si laptele" a fost castigata de firma Lactag, la care lucra sotia sa. O firma concurenta a contestat licitatia si a avut castig de cauza. Consiliul judetean trebuie sa plateasca 6 miliarde lei in urma procesului.

Nicusor Constantinescu de Constanta (PSD)
Nicusor Constantinescu a fost ales pentru a treia oara sef al CJ Constanta. Partener de incredere al primarului Radu Mazare, el s-a remarcat prin numarul mare de plangeri penale colectionate pe numele sau datorita unor hotarari controversate ale CJ prin care a alocat bani unor firme apropiate. In 2006 a fost surprins dormind la semafor. In campanie, PD-L a botezat cu fast respectiva intersectie "Adormirea domnului Nicusor Constantinescu".

Marian Oprisan de Vrancea (PSD)
Marian Oprisan a devenit pentru a treia oara presedinte al CJ Vrancea. Oprisan a fost trimis in judecata in urma cu doi ani, pentru ca a pietruit drumuri comunale din judet cu aproape doua milioane de dolari, oferind contractele unor firme "de casa". Acuzatiile procurorilor DNA de abuz in serviciu, fals nu i-au impresionat pe electorii vranceni. Oprisan, alias "Renato" pentru Securitate, a primit o decizie de la CNSAS conform careia a fost recrutat ca informator, dar nu a dat note.

Radu Mazare de Constanta (PSD)
Radu Mazare (PSD) este primar la Constanta de opt ani si acum a castigat al treilea mandat, asigurandu-si totodata o majoritate social-democrata confortabila in consiliul judetean. Este cel mai bogat primar din Romania si totodata edilul cu cele mai multe vizite la DNA. Pentru toate dosarele in care a fost cercetat, Mazare a primit insa neinceperea urmaririi penale. El a fost criticat pentru faptul ca a plecat in Brazilia iarna trecuta, lasandu-si orasul ingropat in troiene.

Mircea Cosma de Prahova (PSD)
Presedintele CJ Prahova, aflat in lupta stransa pentru pozitia de sef de judet, a fost acuzat ca a privatizat regia judeteana de transport catre firma familiei sale, Unitehnica , in urma unei licitatii la care nu a participat decat aceasta firma, noteaza Coalitia pentru o Guvernare Curata. Ulterior Unitehnica a devenit actionar principal in Unitrans, care in 2002 a atins o cifra de afaceri de 36,3 miliarde lei. Cosma este un apropiat al fostului premier Adrian Nastase.

Eugen Durbaca de Galati (PC)
Durbaca este pe cale sa piarda sefia Consiliului Judetean Galati, desi a obtinut un numar impresionant de voturi. El este un fost activist comunist, care a trecut prin PDSR, ApR, PUNR si PC. In 1992 a fost condamnat la inchisoare. A detinut fotoliul de primar al Galatiului timp de doua mandate. Familia sa a construit un imperiu de afaceri, potrivit Coalitiei pentru o Guvernare Curata. Familia presedintelui CJ figureaza in topul afaceristilor imobiliari locali.

Cele mai citite

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...
Ultima oră
Pe aceeași temă