Comisia Europeană va analiza serios motivele menţinerii restricţiilor impuse lucrătorilor români în unele state membre, iar acest lucru a fost reafirmat şi în reuniunea de astăzi a miniştrilor muncii, afacerilor sociale, sănătăţii şi protecţiei consumatorilor, a declarat, în această seară, la Bruxelles, ministrul Muncii, relatatează Agerpres.
”Noi considerăm că este fundamental ca statele membre UE ce menţin restricţiile pentru lucrătorii români şi bulgari să nu recurgă la lucrători din ţări terţe, precum din India sau China. (…) Comisarul european Laszlo Andor (responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune) mi-a spus, în discuţia avută ieri, că nu a primit încă, de la ţările ce au acum restricţii pentru lucrătorii români, nici o notificare oficială privind eventuala prelungire a restricţiilor după 31 decembrie. Cu siguranţă, după 1 ianuarie, ne va transmite ce notificări a primit şi va face o analiză foarte serioasă, acest lucru l-a reafirmat şi azi în Consiliu”, a afirmat Sulfina Barbu.
Tratatul de aderare din 2005 le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor de forţă de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a muncii în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul acestora (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Statele din UE care restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele lor ale forţei de muncă (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi Austria) au redus restricţiile în unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate înaintea aderării României şi Bulgariei la UE.