Hotărârea de guvern prin care Executivul acordă bani primăriilor din Fondul de rezervă bugetară a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial, la puţin timp după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a semnat, în aceeaşi zi, actul normativ. Lista anexată arată că cele mai mari sume din punct de vedere valoric sunt acordate consiliilor judeţene şi primăriilor conduse de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, potrivit Mediafax.
Lista anexată hotărârii de guvern relevă că, din totalul sumei de 648,2 milioane lei, cele mai multe fonduri din punct de vedere valoric sunt acordate Primăriei Alba Iulia (PDL, două milioane lei), Consiliului Judeţean Arad (unde preşedintele provine din PDL, două milioane lei), Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (cu preşedinte PDL, două milioane lei), Consiliului Judeţean Bihor (unde preşedintele a fost exclus recent din PNL după ce a anunţat că va reveni în PDL, două milioane lei), Consiliului Judeţean Botoşani (preşedinte din partea PDL, două milioane lei), Primăriei Botoşani (PDL, 1,9 milioane lei), municipiului Braşov (PDL, două milioane lei), Primăriei Băile Herculane (PDL, două milioane lei), Primăriei Oţelul Roşu (PDL, trei milioane lei), Primăriei Călăraşi (unde primarul a fost prezentat recent drept candidat UNPR la alegeri, 4,1 milioane lei), Consiliului Judeţean Covasna (condus de UDMR, 4,8 milioane lei), Consiliului Judeţean Cluj (PDL, două milioane lei), municipiului Cluj-Napoca (PDL, două milioane lei), municipiului Tulcea (PDL, două milioane lei), Consiliului Judeţean Tulcea (PDL, două milioane lei), Consiliului Judeţean Timiş (PDL, două milioane lei).
Citeşte şi Ungureanu a semnat hotărârea prin care Guvernul acordă bani primăriilor
În Bucureşti, cei mai mulţi bani au fost acordaţi Primăriei sectorului 2 condusă de Nicolae Onţanu (UNPR, şase milioane lei), triplu comparativ cu sectorul 5 (2,8 milioane lei), sectorul 3 (2,3 milioane lei) şi sectorul 6 (două milioane lei).
Sectorul patru, unde primarul Cristian Popescu Piedone a anunţat recent că va candida din partea USL, şi sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, nu au primit niciun ban.
Premierul a anunţat, la Iaşi, că a semnat vineri lista cuprinzând primăriile care vor primi bani din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului şi că actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial în perioada imediată.
„Lista cu primăriile care au primit bani o s-o vedeţi cât de curând în Monitorul Oficial. Hotărârea de Guvern a fost semnată astăzi (vineri – n.r.)”, a spus Ungureanu.
Hotărârea de guvern privind distribuirea fondurilor către primării a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului, dar, procedural, actul normativ trebuie semnat şi de şeful Guvernului înainte să fie transmis spre publicare la Monitorul Oficial.
Premierul s-a întâlnit, vineri după-amiază, la Iaşi, cu prefectul Dragomir Tomaşeschi şi cu preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad. Întâlnirea, desfăşurată cu uşile închise la Prefectura Iaşi, a durat o oră şi jumătate.
În şedinţa de marţi, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. În lipsa acestei ordonanţe de urgenţă, adoptată în aceeaşi şedinţă şi intrată miercuri în vigoare, hotărârea de guvern privind distribuirea banilor către primării nu avea o bază juridică.
Pentru ca operaţiunea să fie posibilă, Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, mai multe legi şi a introdus derogări de la normele actuale, suspendând pe tot parcursul acestui an regula conform căreia autorităţile locale nu pot primi bani din Fondul de rezervă decât dacă şi-au redus plăţile restante.
Legislaţia în vigoare prevede că Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezervă numai primăriilor în cazul cărora plăţile restante înregistrate la sfârşitul anului anterior celui în care sunt solicitate alocaţiile sunt mai mici decât restanţele din anul precedent.
În acelaşi timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finanţelor publice şi şi-a acordat dreptul de a putea aproba, până la sfârşitul acestui an, alocări de sume din Fondul de rezervă şi pentru plata arieratelor.
Conform Legii finanţelor publice, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pot fi alocaţi bani doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.
Guvernul a aprobat alocarea banilor după ce MEDIAFAX a anunţat, citând surse oficiale, că premierul Ungureanu a ieşit supărat din şedinţa coaliţiei şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.
Sursele arătau că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.
La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat însă că premierul Ungureanu a convins coaliţia ca fondurile către administraţiile publice să fie alocate pe baza a două principii, respectiv pentru proiecte europene în derulare care necesită cofinanţare şi pentru achitarea arieratelor.