Principalele forte politice si-au impartit rolurile in judetul Bacau. PSD detine presedintia Consiliului Judetean si o majoritate simpla. PNL si-a adjudecat Primaria Bacau si majoritatea simpla in Consiliul local. PD-L, desi a fost ajutat puternic de votul politic la alegerile locale, este cunoscut drept partidul macinat de conflicte interne. Pe plan economic, Bacaul a devenit cunoscut in ultimii ani pentru ca a deschis calea atragerii de forta de munca din strainatate care sa inlocuiasca localnicii plecati la munca in Italia si Spania. Firmele de confectii au adus chinezoaice, iar cele de constructii s-au orientat catre cetateni din Bangladesh. Cu toate ca, oficial, rata somajului este destul de ridicata, circa 4,90 la suta media lunara a acestui an, forta de munca este greu de gasit. Nu exista cifre oficiale, insa cateva sute de mii de bacauani muncesc in strainatate, in special in Italia, grupati in orasul Torino, cu care municipiul Bacau s-a si infratit.
Economia judetului, bazata candva pe industria grea, s-a transformat. Pe locul fabricilor s-au ridicat mall-uri, combinatele chimice si-au restrans activitatea sau au fost inchise, iar principalul contributor la buget, RAFO Onesti, este in plin proces de restructurare si modernizare, avand productia oprita pentru cel putin doi ani.
Firmele din industria lemnului si-au restrans activitatea iar materia prima, furata din paduri, nu se mai gaseste la preturi prea mici.
In judetul Bacau isi au sediul doi colosi industriali: Agricola International, probabil cea mai mare unitate de prelucrare a carnii din tara, si Aerostar, fabrica de reparatii de avioane, care, dupa modernizarea MiG-urilor 21, are sanse sa prinda un nou contract mare, firma asociindu-se cu producatorul avioanelor Eurofighter. Cu toate acestea, principala provocare a Bacaului ramane Aeroportul International, care necesita o investitie de cel putin 40 de milioane de euro pentru a fi adus la standardele necesare pentru a deveni prima poarta aeriana a Moldovei. Deocamdata nu au fost gasiti investitorii care sa se implice in acest proiect.
Fete noi pentru Bucuresti
Principalele trei partide – PSD, PNL si PD-L – nu au trimis in lupta pentru Parlament prea multi fosti ocupanti ai fotoliilor de senator sau deputat. Partidele au scos la inaintare persoa-ne care au luptat in ultimii ani in politica locala de pe pozitii de consilieri judeteni sau locali. Pe langa acestia, niciunul din cele trei partide nu a scapat de candidati parasutati de Bucuresti, veniti sa candideze in teritoriu cu speranta ca votul politic va fi suficient sa-i propulseze in Senat sau camera Deputatilor. Liberalii l-au trimis pe fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu sa candideze la deputatie, democrat-liberalii, pe fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim, iar social-democratii, pe fostul secretar de stat pe probleme de energie Iulian Iancu si pe conservatorul Sabin Cutas, acesta din urma candidand pentru Senat.
In afara de cele doua categorii – fostii consilieri si politicienii primiti de la Centru, au aparut si personaje care pana acum nu au prea avut de-a face cu politica: PSD a surprins trimitand la lupta in cel mai mare colegiu pentru Senat (47 de comune) o femeie, fost inginer textilist la o fabrica de stofe. Nici PD-L nu s-a lasat mai prejos, cu candidaturile rectorului Universitatii de stat, Valentin Nedeff, si a fostei atlete Doina Melinte.
Un junior contra sforarului-sef
Bebe Coanda, candidatul PD-L, este aproape necunoscut pe scena politica locala. Este la prima candidatura pentru o functie publica. "Atuul meu principal este tineretea, iar al doilea atu este profesionalismul meu si activitatea mea profesionala pana in momentul de fata. Consider ca acestea sunt atuuri care sa indreptateasca electoratul sa imi acorde voturile mie si nu contracandidatilor mei" – spune Coanda. El recunoaste, insa, ca, in momentul de fata este o persoana necunoscuta, dar promite ca se va face cunoscut in campanie.
Un liberal cu putina notorietate
Corneliu Pricope, candidatul PNL in colegiul 9, este seful Agentiei Locale de Dezvoltare Bacau. "Vreau sa infiintez o agentie de dezvoltare locala la Targu Ocna, care sa sprijine dezvoltarea orasului si a comunelor din jur, prin atragerea de fonduri si investitii straine directe, inclusiv prin incheierea de parteneriate cu orase europene. Vreau sa aduc bani europeni pentru dezvoltarea zonei, pentru ca este imposibil sa tratam cu indiferenta potentialul turistic al acesteia, atuurile pe care le avem",
spune el.
Sforar cu bani guvernamentali
Viorel Hrebenciuc, PSD, este candidatul creditat cu sanse maxime pentru a castiga batalia din colegiu. "Multi s-au intrebat de ce am ales aceasta zona, deoarece puteam sa aleg Bacaul sau Valea Zeletinului. Va spun ca primul motiv care m-a determinat s-o aleg e faptul ca imi place foarte mult aceasta zona, atat din cauza oamenilor, dar si a pitorescului acestor locuri. Si cum doar oamenii pot schimba lucrurile in bine cred ca e timpul sa nu mai fim in opozitie ci sa trecem la treaba. De altfel, in zona, PSD-ul a reusit sa faca multe lucruri durabile, iar locuitorii acestor locuri sunt primii care le pot aprecia" – a declarat el.
Aproape necunoscuti
Alegerile de anul acesta au adus pe buletinele de vot multe figuri aproape necunoscute in politica. Este vorba de Dan Stoica (PSD), managerul Spitalului Judetean Bacau, Elena Mitrea (PSD), inginer textilist, Valentin Nedeff (PD-L), rectorul Universitatii Bacau, Bebe Coanda (PDL), om de afaceri, Toader Balcanu (PD-L), sef al patronatului forestier, Elena Stoica (PNL), angajat al finantelor publice sau Cristian Cojocaru (PNL), avocat. Se poate spune ca acestia au fost folositi de partidele lor pentru a candida in colegii in care exista adversari puternici, speranta fiind la redistribuire. De exemplu, Dan Stoica si Valentin Nedeff il vor infrunta pe Gabriel Berca intr-un fief liberal, Bebe Coanda pe Viorel Hrebenciuc si Cristian Cojocaru pe social-democratul Gabriel Vlase.
Colegiul 9 pentru Hrebenciuc
Liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, va candida in colegiul 9, colegiu care cuprinde doua orase – Targu Ocna si Slanic Moldova – si 10 comune. Din cele 12 unitati administrativ-teritoriale, doua au primari PD-L, doua PC si restul – PSD. Contracandidatii lui Hrebenciuc sunt democrat-liberalul Bebe Coanda si liberalul Corneliu Pricope, ambii aflati la prima campanie electorala parlamentara. Intrebat despre sansele tanarului si neexperimentatului intr-ale politicii Bebe Coanda, trimis de PD-L impotriva experimentatului Viorel Hrebenciuc, presedintele Traian Basescu spunea ca spera ca oamenii sa prefere la vot un tanar curat decat un inrait intr-ale politicii romanesti.
VIP-uri la alegeri
Secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, a intrat in cursa electorala pentru un fotoliu de senator. Fost prefect al Bacaului, el candideaza in colegiul unu. Sabin Cutas, liderul grupului senatorial conservator, va candida tot la Senat, in colegiul doi, si se va bate cu Vasile Nistor, fost deputat timp de trei legislaturi, fost secretar de stat si ex-presedintele organizatiei judetene Bacau a PD-L. Viorel Hrebenciuc candideaza in colegiul noua la Camera Deputatilor, iar seful cancelariei lui Geoana, deputatul Gabriel Vlase, candideaza pentru un nou mandat in colegiul 10, in care se va bate cu fosta atleta Doina Melinte. Fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiuariu, candideaza pentru un fotoliu de deputat in colegiul unu, iar presedintele societatii Agricola International, Gheorghe Antochi, candideaza din partea PSD in colegiul patru.
Singurul senator in functie care candideaza pentru un nou mandat este social-democratul Radu Catalin Mardare, fost prefect intre 2000 – 2004. El se va confrunta cu un om de afaceri liberal Lucian Ciubotaru si cu democrat-liberalul Toader Balcanu, in colegiul trei.
SENAT
Colegiul 1: Gabriel Berca (PNL), Valentin Nedeff (PD-L), Dan Stoica (PSD-PC), Elena Haratau (PNG-CD), Claudiu Lungu (PRM).
Colegiul 2: Gabriel Lupu (PNL), Vasile Nistor (PD-L), Sabin Cutas (PSD-PC), Cristinel Bratovianu (PNG-CD), Valerica Grigoras (PRM)
Colegiul 3: Lucian Ciubotaru (PNL), Toader Balcanu (PD-L), Radu Catalin Mardare (PSD-PC), Coca Dumitrascu (PNG-CD), Gheorghe Costea (PRM)
Colegiul 4: Adrian Mironescu (PNL), Doru Simovici (PD-L), Elena Mitrea (PSD-PC), Mihael Moisa (PNG-CD), Rodica Selaru (PRM)
CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul 1: Tudor Chiuariu (PNL), Constantin Draganuta (PD-L), Gabriela Zaharia (PSD-PC), Daniel Ifrim (PNG-CD), Codruta Arvinte (PRM)
Colegiul 2: Silviu Lefter (PNL), Adrian Popescu (PD-L), Minodora Cliveti (PSD), Dorin Ciulina (PNG-CD), Iustin Bilis (PRM)
Colegiul 3: Ionel Palar (PNL), Tudorita Lungu (PD-L), Costel Dunava (PSD-PC), Maricel Bolea (PNG-CD), Radu Nicolau (PRM)
Colegiul 4: Silvestru Dogaru (PNL), Neculai Olaru (PD-L), Gheorghe Antochi (PSD-PC), Danut Patrichi (PNG-CD), Gheorghe Tircau (PRM)
Colegiul 5: Mihai Banu (PNL), Liviu Miroseanu (PD-L), Cristian Vintila (PSD-PC), Constantin Nacuta (PNG-CD), Marius Crihan (PRM)
Colegiul 6: Marius Danciu (PNL), Valerian Vreme (PD-L), Endre Bereczki (PSD-PC), Ionut Turturica (PNG-CD), Nicu Hanganu (PRM)
Colegiul 7: Ovidiu Cojocaru (PNL), Vasile Gherasim (PD-L), Constantin Avram (PSD-PC), Constantin Neamtu (PNG-CD), Stefan Potoroaca (PRM)
Colegiul 8: Elena Stoica (PNL), Cristian Cucuian (PD-L), Iulian Iancu (PSD-PC), Constantin Agafitei (PNG-CD), Iosif Laslau (PRM)
Colegiul 9: Corneliu Pricope (PNL), Bebe Coanda (PD-L), Viorel Hrebenciuc (PSD-PC), Ovidiu Ciolan Beraru (PNG-CD), Ioan Grozavu (PRM)
Colegiul 10: Cristian Cojocaru (PNL), Doina Melinte (PD-L), Gabriel Vlase (PSD-PC), Costel Asofiei (PNG-CD), Dumitru Toma (PRM)
Fantana de campanie
Una din cele mai inedite actiuni de campanie a avut loc in localitatea Racaciuni, unde candidatul PSD Gabriel Vlase a finantat construirea unei fantani in curtea scolii de Arte si Meserii. Rugat de primar sa ajute si la construirea unei troite in memoria celor cazuti in primul razboi mondial, Vlase a promis ca se va ocupa si de finantarea acestui obiectiv.
Nu mai candideaza
Partidele au renuntat la o serie de parlamentari care au fost alesi in 2004 pe liste in judetul Bacau. PSD a renuntat la Nicolae Banicioiu, deputat care a trecut de cel mult 3-4 ori prin judet in toata legislatura, la Catalin Voicu, deputat total necunoscut in Bacau, si la senatorul Ion Moraru. Pe listele PRM Bacau nu mai figureaza actualul deputat Mircea Ifrim, iar de la PNL un mai candideaza Gheorghe Valeriu, actualul ambasador al Romaniei in Filipine. Fosta sindicalista Olguta Cocrea, candidata pe listele PRM, nu se mai regaseste nici ea.