3.8 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSportAutorităţile române au stabilit parametrii unui nou acord cu FMI şi UE

Autorităţile române au stabilit parametrii unui nou acord cu FMI şi UE

Autorităţile române au stabilit parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României, citat de Mediafax.

Joi, la sediul BNR, preşedintele României, Traian Băsescu, împreună cu primul ministru, Emil Boc, şi cu Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, au avut o întâlnire de lucru cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu membri ai conducerii executive a BNR.

‘În cursul întrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă înghesuite cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Au fost, de asemenea, stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional’, precizează comunicatul BNR.

Potrivit băncii centrale, în acest context a fost evidenţiat faptul că, pentru reluarea creşterii economice pe o bază sănătoasă, este esenţială continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, astfel încât implementarea obiectivelor pe termen mediu să asigure un proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală cu Uniunea Europeană.

Cu o zi în urmă, preşedintele Traian Băsescu afirma că susţine încheierea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscală.

Pilonii pe care ar trebui să se bazeze noul acord cu FMI sunt consolidarea fiscală, simplificarea sistemului fiscal, utilizarea fondurilor de la Uniunea Europeană şi flexibilizarea pieţei forţei de muncă, a declarat miercuri preşedintele României.

‘Nu ştiu care va fi în final abordarea guvernului. Abordarea mea este că va trebui să continuăm cu FMI, fără să luăm bani de la Fond. Dacă vom ajunge la concluzia că ne convine să luăm bani pentru a nu mai absorbi bani de pe piaţă, să-i lăsăm la dispoziţia proceselor de creditare pentru firmele româneşti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeană, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Punctul meu de vedere este că va trebui să continuăm cu un precautionary agreement cu FMI, alături de Banca Mondială şi Uniunea Europeană, având ca obiectiv consolidarea fiscală. Aceasta trebuie să fie obiectivul major al următorului acord’, a spus Traian Băsescu.

Consiliul Director al FMI va lua în discuţie vineri, 7 ianuarie, cel de-al şaselea Raport privind îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor stabilite în cadrul Raportului Stand-By. În cazul în care Boardul FMI va aproba Raportul, România va primi cea de-a şaptea tranşă, în valoare de 769 milioane DST (0.9 miliarde euro) din cadrul împrumutului în opt tranşe, contractat în mai 2009 prin acordul cu FMI.

România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială, dintr-un împrumut de un milion de euro.

Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la 20 de miliarde de euro.

Cele mai citite

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei în noiembrie 2024, o majorare anuală de 13,1%

Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul IT, cu o medie de 12.423 lei, în timp ce în industria textilă, angajații au...

Netanyahu le este recunoscător lui Trump și Biden pentru sprijinul dat în „eliberarea ostaticilor” din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al...

BERD investește masiv în România: 707 milioane de euro pentru dezvoltare economică în 2024

Totalul investițiilor BERD, direcționate către sectorul privat se ridică la 83% anul trecut, față de 2023 Anul 2024 a adus pentru România o creștere semnificativă...
Ultima oră
Pe aceeași temă