1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportAutocarele electorale, o fabulatie?

Autocarele electorale, o fabulatie?

Desi autocarele electorale sunt pe cale sa provoace o criza guvernamentala de proportii, autoritatile si politicienii implicati in campanie spun ca nu au vazut si nu au cunostinta despre cum se practica in mod concret acest tip de turism electoral. Cu totii vorbesc insa din auzite, nimic ilegal nu s-a intamplat la ei in comunitate, ci in alte parti.

Plimbarea unor alegatori dispusi sa voteze de mai multe ori de la o sectie de vot la alta chiar in ziua scrutinului a devenit o imagine banala in declaratiile politice. Este evident ca, pentru ca o astfel de intreprindere sa fie posibila, autocarele invocate de ministrul de Interne, Dan Nica, s-ar dovedi deosebit de utile. Toate partidele s-au acuzat reciproc de practicarea votului multiplu, iar la europarlamentare fenomenul descris de politicieni cu interese divergente parea sa fi cuprins zone intregi din tara. Cu toate acestea, de-a lungul a mai mult de trei scrutine (din 2001 incoace), guvernele formate pe rand de aceleasi mari partide (PSD, PDL si PNL) nu au facut nimic pentru a elimina aceasta posibilitate de fraudare, facilitata sau nu de folosirea unor autocare inchiriate.

 

Mai mult, nici un guvern nu a gasit pana acum vreun vinovat. Fostul ministru de Interne Marian Saniuta, care s-a ocupat de organizarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale din 2004, sustine ca au existat la acea vreme 200 de plangeri privind turismul electoral, dar politia a instrumentat doar 20 de dosare, care au fost inaintate Parchetului. "Insa nu s-a gasit pana acum nici un vinovat", a precizat Saniuta. Cabinetul Emil Boc anunta acum doua luni ca va elabora unele masuri de prevenire a fraudelor electorale, insa pana la urma s-a lasat pagubas. A amanat pentru urmatoarele alegeri. Cine sunt cei care se plimba in ziua scrutinului cu autocarele sau masinile puse la dispozitie de partide pentru a putea vota de doua sau de trei ori, ignorand Codul Penal?  Pro Democratia a incercat sa afle dedesubturile acestei afaceri, insa nu a avut acces la listele electorale.

 

"Am incercat, de fiecare data,  sa vedem listele suplimentare, sa observam cate cazuri au fost de vot multiplu. Insa cei de la Biroul Electoral ne-au spus ca au acces la aceste liste doar partidele politice", a declarat Irina Bujder, director Pro Democratia. Bujder sustine ca "este imposibil sa demonstrezi turismul electoral", "am aflat unele lucruri doar de la diversi politicieni". Ea considera ca "nu putem observa decat anumite aspecte ale acestui fenomen". "Am descoperit autobuze care transportau in mod organizat electori. Noi credem ca in autobuz se dadeau bani pentru a vota un anumit candidat", a precizat Irina Bujder. Cu alte cuvinte, nu neaparat vot multiplu, cat mai degraba mita electorala, fapta cu acelasi caracter penal, dar cel putin la fel de greu de demonstrat.

In schimb, oamenii politici direct implicati in alegeri sustin ca nu au vazut personal utilizarea de autocare, doar au auzit de la altii, ori au vazut la televizor. Primarul Brasovului, George Scripcaru, considera "prostie" acuzatia de turism electoral. In schimb, edilul Craiovei, Antonie Solomon, spune ca nu a vazut autocare electorale, dar banuieste ca "se mai practica". "La noi in oras nu s-a practicat  turismul electoral. Poate in alte parti. Am auzit, dar nu stiu ce inseamna", a precizat Solomon. Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, a afirmat ca in Ardeal nu s-a utilizat aceasta metoda de fraudare a alegerilor, "doar in sud, am vazut si eu la televizor", iar edilul Aradului spune ca acest fenomen s-a petrecut in Teleorman si Dambovita, "asa cum a scris presa".

Cele mai citite

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...
Ultima oră
Pe aceeași temă