6.8 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSportAntonescu pregăteşte a doua lovitură anti-PSD

Antonescu pregăteşte a doua lovitură anti-PSD

Liderul PNL, Crin Antonescu a reuşit asaltul decisiv pentru controlul partidului prin îndepărtarea încă unui ministru apropiat de PSD, după demisia ministrului de Interne Radu Stroe. Este vorba de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, finul puternicului şef al ASF, Dan Radu Ruşanu. Ultimul reproş care i se aduce lui Daniel Chiţoiu a fost negocierea cu FMI a euroratei fără acceptul conducerii PNL, în înţelegere cu Victor Ponta. 

Citeşte şi: Daniel Chiţoiu a demisionat din postul de ministru al Finanţelor. Nicolăescu, noul ministru al Finanţelor

Pentru înlocuirea lui Chiţoiu, Crin Antonescu avut un plan bine pus la punct. El a reuşit să obţină sprijinul preşedinţilor de filiale şi i-a cerut lui Daniel Chiţoiu să îşi dea demisia. Acesta nu a exclus varianta demisiei, după o întâlnire la vârful USL, la care au participat Victor Ponta şi Crin Antonescu. Chiţoiu a spus că nu crede că va fi remaniat.  Victor Ponta a refuzat să spună dacă ar fi de acord cu schimbarea lui Chiţoiu.

Daniel Chiţoiu ar urma să fie înlocuit cu actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Varianta a fost confirmată şi de Bogdan Olteanu, membru în CA al BNR, care a explicat că el personal a   refuzat preluarea postului. “Nu a fost o propunere, a fost o discuţie, iar eu am transmis că voi rămâne la Banca Naţională. Din ce ştiu la această oră, poziţia va fi preluată de Eugen Nicolăescu. “, a afirmat Bogdan Olteanu.

Frunzăverde, şef la Interne

Postul lui Nicolăescu de la Sănătate va fi preluat de actualul şef la CNAS, Cristian Buşoi. La şedinţa de astăzi, ar urma să fie remaniată şi Mariana Câmpeanu care va fi înlocuită la Ministerul Muncii cu Cristina Pocora, membră a comisie de muncă din Camera Deputaţilor şi purtător de cuvânt al PNL. De asemenea, liberalii îl vor desemna astăzi pe Sorin Frunzăverde pentru Ministerul de Interne, lăsat liber după demisia lui Radu Stroe. Frunzăverde a fost ministru al Apărării, din partea PD, în guvernul Tăriceanu. PSD a solicitat Internele, pentru vicepremierul Gabriel Oprea, oferind la schimb Ministerul Apărării,  dar Crin Antonescu a refuzat.

Citeşte şi: UPDATE Cum vrea Crin Antonescu să îl debarce pe Daniel Chiţoiu. Frunzăverde a acceptat numirea la MAI (SURSE)

Variantele PNL au fost discutate, ieri, într-o reuniune restrânsă a conducerii liberale, iar deciziile finale vor fi luate astăzi de către Delegaţia Permanentă. Crin Antonescu a evitat, ieri, să confirme sau să infirme vreunul din aceste nume. El a comentat doar, că o eventuală discuţie despre Sorin Frunzăverde nu ar echivala cu o apropiere faţă de Traian Băsescu. „Oricine ştie puţină istorie recentă ştie cât de categorică a fost despărţiea lui Frunzăverde de Băsescu”, a spus liderul PNL. Chiar dacă relaţia actuală a lui Frunzăverde cu Traian Băsescu este o nebuloasă, cert este că el are o relaţie tensionată cu PSD. El a intrat  în coliziune cu Liviu Dragnea  pe tema descentralizării şi a lăsat PSD-ul din Caraş Severin, unde conduce CJ, fără un post de viceppreşedinte.

Picătura care a umplut paharul

Discuţiile despre schimbarea lui Daniel Chiţoiu vin în condiţiile în care acesta este acuzat că a propus FMI înjumătăţirea ratelor la credite pentru cei cu venituri sub 1.600 lei, fără acceptul conducerii PNL.

Primul care a ieşit la atac a fost prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis care a afirmat că subiectul nu a fost discutat în partid. „Pentru că cei care-şi plătesc impozitele vor întreba: eu cu ce am greşit ca să îmi plătesc impozitele şi ratele la timp, eu de ce nu beneficiez? Nu e o măsură liberală. Voi pune şi eu întrebarea în partid: cum s-a ajuns la această înţelegere cu FMI, dacă noi nu am discutat-o”, a comentat Iohannis.

Atacul a fost continuat de liderul PNL, Crin Antonescu. Acesta a susţinut că susţine că măsura privind înjumătăţirea ratelor la credit pentru românii care au venituri până la 1.600 de lei nu s-a discutat nici în interiorul USL, nici în întâlnirea pe care PNL a avut-o cu FMI.

În schimb, Victor Ponta a susţinut că a existat un mandat din partea USL pentru negocierile cu FMI, inclusiv din partea PNL. „A fost o neînţelegere, la şedinţa USL am discutat măsuri tehnice, poate nu se reţin întotdeauna foarte clar. Noi am prezentat tehnic tot ce am discutat cu FMI. A fost evident ce facem cu acciza, ce facem cu creditele. Noi am cerut duminică seara un mandat politic cu cei de la FMI şi evident că la discuţii au participat mereu miniştri liberali. Aici nu trebuie să decidă PNL , aici trebuie să decidă USL-ul, care este poziţia Guvernului, care este sprijinul pentru Guvern în negocierile cu FMI şi aici am avut un mandat total din partea USL. A fost unul din subiectele discutate după şedinţa CSAT”, a precizat premierul Ponta.

Dispute vechi

Tensiunile dintre Crin Antonescu şi Daniel Chiţoiu sunt, însă,  mai vechi. Şi aceasta pentru că atât Chiţoiu cât şi Stroe au fost acuzaţi că “joacă” în tabăra PSD. De exemplu, acum două luni de zile, Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au contrazis în privinţa înfiinţării unei comisii de anchetă privind scandalul achiziţionării terenului din Călăraşi de către fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana. Ponta a susţinut că subiectul s-a discutat în USL iar Antonescu că nu s-a discutat. Ponta i-a luat drept martori pe Chiţoiu şi Stroe, care nu au ieşit să dezmintă. Deţinători ai unor portofolii importante –Finanţe şi Interne- Chiţoiu şi Stroe păreau greu de clintit. În ultima perioadă, însă, lucrurile s-au schimbat. Prăbuşirea avionului în Apuseni i-a produs probleme de imagine lui Radu Stroe, acuzat că nu a convocat comandamentul de la MAI şi că a făcut declaraţii nefericite. La scurt timp şi Daniel Chiţoiu s-a trezit în mijlocul scandalului Carpatica fiind suspectat de procurori că ar fi iniţiat o ordonanţă de urgenţă menită să ducă la promovarea unui vicepreşedinte ASF care să sprijine firma respectivă.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Transelectrica anunță un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport, în valoare de 9,49 miliarde lei

Transelectrica estimează că 66% din finanțare va proveni din tariful reglementat de transport, 17% din venituri obținute prin alocarea capacităților, iar alte 17% din...

Real Madrid, cel mai bun club din lume în 2024! FCSB, pe locul 49 în ierarhia IFFHS

Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS) a desemnat Real Madrid drept cel mai bun club din lume pentru anul 2024, recunoscând...

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă