Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis duminică o scrisoare ambasadorului Federaţiei Ruse, Alexander Chiurilin, cu ocazia aniversarii a 65 de ani de la victoria împotriva fascismului, prin care salută semnificaţia organizării ceremoniilor de la Moscova, transmite NewsIn.
„Îmi face o deosebită plăcere ca, în numele PNL, să vă transmit dumneavoastră şi, prin dumneavoastră, autorităţilor Federaţiei Ruse, felicitările noastre pentru organizarea aniversării a 65 de ani de la Victoria asupra Fascismului. Este, din punctul nostru de vedere, un eveniment important, care, dincolo de valenţele unei simple aniversări, are semnificaţii multiple pentru politica de astăzi şi din viitor”, se arată în scrisoarea trimisă ambasadorului.
Preşedintele PNL aminteşte că în urmă cu 65 de ani, „capitularea regimului fascist a închis unul dintre cele mai sângeroase capitole din istoria omenirii, care a însemnat sacrificiul a milioane de vieţi”. „La efortul de război împotriva totalitarismului fascist şi-au adus contribuţia, alături de forţele aliate, alături de soldaţii ruşi, americani, englezi, francezi şi ai altor popoare, reprezentând coaliţia antifascistă, şi românii. Prezenţa astăzi la Moscova, la această aniversare, a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, ultimul şef de stat în viaţă participant la cel de-al doilea Război Mondial, este simbolică pentru solidaritatea poporului român cu eforturile coaliţiei antifasciste de atunci.
9 Mai 1945 a însemnat sfârşitul totalitarismului fascist”, subliniază Antonescu.
„Din păcate, după momentul victoriei, pentru popoarele noastre s-a deschis o nouă epocă de suferinţă, generată de totalitarismul comunist. Vreau să vă spun, în acest context, că apreciez sincer atitudinea celor mai înalte autorităţi ale Federaţiei Ruse de a recunoaşte deschis consecinţele dramatice pe care totalitarismul roşu le-a avut asupra istoriei secolului trecut. Aniversarea a 65 de ani de la Victoria asupra Fascismului este astăzi momentul în care putem închide o lungă şi dureroasă paranteză istorică, momentul în care asumarea răspunderilor devine premisa construcţiei unui altfel de viitor. Un viitor bazat pe parteneriat şi cooperare, pentru securitate şi prosperitate comună. În mod fericit, 9 Mai este şi Ziua Europei, ceea ce simbolic creează o punte de dialog şi un nou început”, se încheie scrisoarea trimisă de Antonescu ambasadorului Rusiei.
Moscova a găzduit duminică ceremonii pentru a marca aniversarea victoriei trupelor sovietice asupra naziştilor. Circa 20 de şefi de stat şi de guvern, printre care liderul chinez Hu Jintao, au asistat la ceremonie. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul italian Silvio Berlusconi au renunţat, însă, la deplasare, pentru a se ocupa de criza financiară care destabilizează euro.
În schimb, niciun oficial român nu a fost invitat la parada de la Moscova, deşi, potrivit ambasadorului Alexander Churilin, Rusia apreciază gestul făcut de România în ultimele luni ale războiului, când a întors armele împotriva aliatului hitlerist. În consecinţă, Moscova i-a transmis o invitaţie regelui Mihai, în calitatea sa de fost comandant şi Mareşal al Armatei Române. „Un caz deosebit se referă la persoanele care au jucat un rol deosebit în cadrul alianţei. În România există o persoană care a jucat un rol deosebit în istoria ţării dumneavoastră, atât în cadrul evenimentelor din 1944, cât şi într-un plan mai larg. Este unicul comandant principal din cadrul forţelor aliate din timpul războiului şi unicul rămas în viaţă dintre cei decoraţi cu Ordinul Victoriei”, a explicat ambasadorul Alexander Churilin într-un interviu publicat vineri de Jurnalul Naţional.