1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSportAntonescu doreste un regim autoritar in PNL

Antonescu doreste un regim autoritar in PNL

» Crin Antonescu avertizeaza partidul ca, daca nu-i va acorda mana forte la conducerea PNL, va renunta sa mai candideze pentru un nou mandat de presedinte. Timid, dar sigur, voci liberale incep sa se ridice impotriva intentiilor autoritare ale lui Antonescu.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, sustine ca nu va candida pentru un nou mandat de sef al liberalilor decat daca va avea la dispozitie "mijloacele reformatoare ale partidului". "Vreau sa fiu o mana forte pentru a forta acest partid sa se deschida, sa se modernizeze si sa ridicam putin capul", a declarat Antonescu, luni seara, la un post de televiziune. Dupa ce apropiatii lui au lansat in partid varianta votului pe baza de motiuni, Antonescu a anuntat oficial, la televizor, sustinerea unei asemenea propuneri. El a precizat ca in echipa sa nu va propune persoane dupa bunul plac, "asa cum au facut Tariceanu si Stolojan". "Vor fi oameni care fie au fost votati la congresul anterior, fie conduc organizatii si au avut rezultate foarte bune macar la ultimele alegeri", a mai spus Antonescu.

Demersul presedintelui PNL de a obtine atributii largite la congres in urma unui vot dat programului sau politic si listei sale de sustinatori incepe sa provoace insa reactii negative in randul unor lideri liberali. Intai, Calin Popescu Tariceanu s-a opus ideii de motiune, apoi s-au alaturat Ludovic Orban, Mircea Ionescu Quintus, dar si Tudor Chiuariu. Iar vocile critice ale unor liberali se inmultesc in fiecare zi.
In primul rand, Antonescu intampina o opozitie puternica tocmai din partea Comisiei de statut a partidului. Presedintele comisiei, Mircea Ionescu Quintus, este primul lider liberal care si-a exprimat nemultumirea fata de tendintele autoritare ale lui Antonescu. "Ca om, am o parere foarte buna fata de Crin Antonescu. Dar ca presedinte de partid nu stiu… O asemenea atitudine, aceste pareri nu le-a impartasit in partid. Am avut sedinta de Biroul Politic Central.

 

Putea sa-si expuna ideile in fata colegilor, in fata organismelor partidului", a declarat Quintus pentru Romania libera. Acesta i-a adus aminte lui Antonescu faptul ca in urma cu 8 ani, cand Theodor Stolojan propunea introducerea in PNL a  motiunii, "nu au fost decat patru voturi impotriva: al meu, al lui Antonescu si inca doua". Deputatul Tudor Chiuariu, membru in Comisia de statut, s-a pronuntat si el pentru un vot deschis, respingand ideea motiunii. "Decizia finala se va lua la congres, dupa ce va trece de Delegatia Permanenta, si nu de Biroul Politic Central", a atras atentia Chiuariu. La randul sau, presedintele PNL Buzau, Cristinel Bagiu, a spus ca ar fi preferabil sa se pastreze votul deschis.

La polul opus, in tabara presedintelui PNL, unii liberali spun ca ar fi de acord sa-i dea lui Antonescu puteri largite, deoarece el poate fi o locomotiva pentru partid. "Este normal ca, in cazul in care Crin Antonescu va candida din nou la prezidentiale, sa-i punem la dispozitie o bicicleta care sa pedaleze pe lantul pe care acesta si-l asaza singur", a explicat pentru Romania libera Stejarel Olaru, membru al Biroului Politic Central al PNL.

Nu in ultimul rand, trebuie amintit faptul ca Antonescu a anuntat si ca se va debarasa de serviciile lui Ludovic Orban, care nu va mai face parte din echipa sa, ce va fi propusa la congres. "E posibil ca domnul Orban sa nu fie in aceasta echipa pentru ca intre mine si domnia sa, in acest moment cel putin, exista o divergenta in legatura cu acest mod de alegere", a spus Antonescu. In replica, Ludovic Orban a criticat votul pe lista. "Liberalismul inseamna in primul rand o competitie libera, fair-play, intre indivizi in societate si cred ca si in interiorul PNL liberalismul trebuie sa insemne acelasi lucru. Cred ca valorile individuale trebuie sa iasa la suprafata prin legitimitatea pe care le-o confera votul individual exprimat de fiecare delegat la congres", a precizat Orban.

Modificarile propuse au scopul de a conferi autoritate sporita presedintelui PNL.

Ce propune tabara Crin Antonescu:
1. Vot pe baza de motiune (cu alte cuvinte, castigatorul ia totul).    
2. Lista intregii conducerii
a partidului sa fie supusa la vot o data cu candidatura la presedintia partidului.
3. Rol mai important in decizii sa aiba Biroul Politic Central, in dauna organizatiilor judetene.
4. Desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte (detinuta acum de Ludovic Orban).

Care este situatia actuala in partid:
1. Vot deschis (puterea este impartita intre diferitele curente din partid).
2. Fiecare membru al partidului poate candida la orice functie in partid, indiferent de vechime sau influenta.
3. Puterea de decizie este impartita intre BPC, Comitetul Executiv si Delegatia Permanenta.
4. Prim-vicepresedintele imparte atributiile de conducere a partidului cu seful PNL.

Cele mai citite

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă