» Norica si Melescanu intaresc propunerea lui Crin Antonescu de constituire a viitorului guvern pe formula PNL-PSD, adaugand ingredientul izolarii PD-L.
» In paralel, primarii si consilierii liberali, care vor fi nevoiti sa se confrunte dur cu baronii PSD pentru a reusi ca macar sa-si pastreze actualul numar de functii de conducere in plan local, sunt nemultumiti si gata sa-l traga la raspundere pe Tariceanu.
Vicepresedintii PNL Teodor Melescanu si Norica Nicolai au declarat, in weekend, la Suceava, ca dupa alegerile viitoare va trebui constituita o majoritate de guvernare fara PD-L, partid care in opinia lor este conflictual si nu are proiecte politice pentru Romania. Referindu-se la declaratiile vicepresedintelui PNL Crin Antonescu privind posibilitatea unei viitoare co-laborari PNL-PSD-PC-UDMR, Melescanu a declarat ca o asemenea varianta nu a fost discutata oficial in Biroul Politic al partidului, iar Antonescu a exprimat o opinie personala. A adaugat insa repede ca opinia lui Antonescu este una "cu foarte mare greutate". "Un lucru este clar. In functie de rezultatele care vor fi la alegeri, noi consideram ca va trebui construita o majoritate care sa faca din PD-L cel mai important partid de opozitie in perioada 2008-2012", a spus Melescanu.
"Faptul ca PD-L este deja izolat si ca nici o forta politica din Romania nu se asociaza nici la initiativele lui, nici la proiectele pe care incearca sa le prezinte in Parlament dovedeste ca aici nu este vorba despre a lua o decizie. Este vorba despre o reactie naturala, fireasca, prin care cei care vedem o altfel de Romanie decat o Romanie a galcevii, a scandalurilor, a urmaririlor, a arestarilor la televizor si amenintarilor, o Romanie in care institutiile functioneaza, in care fiecare isi face datoria, in mod firesc ne vom afla de aceeasi parte a baricadei", a spus Melescanu. Vicepresedintele PNL a subliniat ca formatiunea liberala nu are nici un fel de rezerve sa creeze o majoritate care sa permita Romaniei sa evolueze. "Noi avem nevoie ca oamenii politici sa se uneasca in jurul unor proiecte. Nu avem nevoie in Romania de institutii care nu functioneaza din cauza disputelor si a confruntarilor", a mai spus Melescanu.
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a sustinut de asemenea ca formatiunea liberala "exclude o colaborare de guvernare cu PD-L". Ea a aratat ca, dupa alegerile parlamentare, toate fortele politice care se alatura unui proiect liberal viabil, de consolidare institutionala si de stabilitate politica pot fi luate in calcul, mai putin PD-L. "Este absolut normal ca partidele care nu au proiecte, ci doar limbaj viu colorat sa ramana in afara actului de decizie, mai ales ca in perioada in care au guvernat cu noi au dovedit de ce sunt capabili", a spus Nicolai. Crin Antonescu declarase anterior ca proiectul politic real al lui Traian Basescu ar face imposibila o relatie intre PNL si PDL, astfel ca este posibila o majoritate parlamentara PNL-PSD-PC si UDMR dupa alegeri. Reactia PD-L a venit de la Theodor Stolojan. Potrivit lui, Crin Antonescu nu este decat "trompeta" propunerilor asemanatoare facute in 2004 de Patriciu. "Pentru mine, personal, nu este o surpriza aceasta apropiere tot mai evidenta, sustinere nu mai vorbesc, ca, fara sustinerea PSD, PNL nu mai putea guverna nici o zi in Romania. stiu foarte bine ce gandeau un domn Patriciu si altii din jurul lui in momentul in care, dupa alegerile locale din 2004, ne propuneau in Delegatia Permanenta a PNL de la acea vreme sa-l tradam pe aliatul nostru, care era atunci, in Alianta Dreptate si Adevar, PD, si sa batem palma cu PSD ca asa doreste electoratul roman", declara Stolojan.
Ion Iliescu si Adrian Nastase au avut vineri o intalnire cu premierul Tariceanu. "E un lucru normal si firesc sa discutam despre stadiul in care ne aflam in momentul de fata in Romania", a spus Marian Vanghelie. S-a discutat insa propunerea lui Adrian Nastase de constituire, dupa alegerile parlamentare, a unui Guvern PSD-PNL.
Reactii
Vicepresedintilor PNL Teodor Melescanu si Norica Nicolai li se pare "aproape imposibil" ca alegerile parlamentare sa fie organizate concomitent cu cele locale, aratand ca nu mai exista timpul necesar pentru declansarea de alegeri anticipate parlamentare.
Opozitie
Singurul vicepresedinte care s-a opus public planurilor de aliere cu PSD a fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Proteste
"Ce ne facem? Anuntam dinainte logodna cu PSD ca sa nu ne mai voteze ai nostri, sa spuna ca i-am tradat? si sa mearga sa-i aleaga pe candidatii PSD?", se intreaba tot mai multi primari si consilieri locali liberali. Ingrijorarea unor membri PNL ca nu vor reusi nici macar sa-si recastige functiile de primari daca se merge pe ideea aliantei cu PSD, rezolvata cu pixul pe hartie inaintea alegerilor locale, se amplifica de la o zi la alta. Primari si consilieri PNL care au mentinut relatia cu fostii parteneri din Alianta D.A. (pentru pastrarea controlului in plan local, mai ales a sefiilor de consilii judetene) sunt decisi sa-i ceara lui Tariceanu sa spuna clar: merg in campanie umar la umar cu PSD inchizand ochii la matrapazlacurile "noilor aliati" sau primesc liber sa-i combata. Lideri locali liberali se pregatesc sa-i transmita premierului Tariceanu ca ei nu il au drept contracanditat pe Traian Basescu, ci baroni PSD in carne si oase.