1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportAlesii au grija si de functionarii lor

Alesii au grija si de functionarii lor

» Senatorii si-au trecut ieri in program proiectul de lege prin care se acorda privilegii secretarilor generali ai celor doua Camere si majorari de pensii pentru functionarii publici parlamentari.

Noua serie de drepturi si privilegii a fost la un pas  de a fi aprobata de senatori la propunerea deputatului PNL Relu Fenechiu si numai chiulul a impiedicat adoptarea ei. Dupa ce si-au marit, cu discretie, pensiile prin alegerea unei baze de calcul mai avantajoase, "alesii" au considerat ca nu-i pot uita nici pe secretarii generali si pe functionarii publici parlamentari, mai ales ca nu putine au fost cazurile cand un senator ori deputat a ramas prin preajma prin ocuparea unui astfel de post, dupa ce nu a mai prins mandat. Este si cazul actualului secretar general al Senatului, Dan Vasiliu, care a fost senator din partea PD in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000. Fenechiu ar dori ca secretarii generali si adjunctii acestora sa beneficieze de tratament similar celui al parlamentarilor in ceea ce priveste cazarea si decontarea cheltuielilor de transport.

 

Dupa modelul senatorilor si deputatilor, secretarilor generali si adjunctilor care nu au domiciliu in Bucuresti li se va asigura cazare la hotel sau li se va acorda, pe noapte, 70% din tariful minim negociat cu unitatile hoteliere pentru cazarea parlamentarilor. Totodata, lor li se vor deconta lunar patru deplasari dus-intors intre Bucuresti si localitatea de domiciliu, cu orice mijloc de transport. De aceste prevederi vor beneficia secretarii generali ai celor doua Camere: Dan Vasiliu si Titu Gheorghiof. Primul detine, conform declaratiei de avere, o casa in Iasi, iar al doilea, un apartament in Arad. sanse ar avea – in functie de adresa de domiciliu – si secretarul general adjunct al Camerei, Mihai Unghianu, care detine un apartament in Bucuresti si o casa la Campina.

In ceea ce priveste pensiile de serviciu si de urmas ale functionarilor publici parlamentari, Fenechiu vrea ca acestea sa fie actualizate cu acelasi procent cu care se mareste salariul de baza al functionarului aflat in activitate. Mai trebuie spus ca pensiile acestor functionari se calculeaza dupa modelul celor pentru magistrati: 80% din salariul de baza si sporurile avute in ultima luna de activitate, pentru o vechime de 14 ani ca functionar public parlamentar.
"Romania libera" a incercat sa afle pozitia secretarului general al Senatului fata de propunerea deputatului PNL Relu Fenechiu, dar s-a dovedit ca subiectul este unul prea delicat pentru a risca unele comentarii. "Imi pare foarte rau. Sunt la Geneva, la reuniunea Asociatiei Secretarilor Generali de Parlamente, si telefonul este prea scump ca sa pot comenta asa ceva", ne-a expediat sec Vasiliu, dupa ce a ascultat rabdator despre ce este vorba.
Senatorii au amanat insa ieri votarea propriului buget pe 2009, prin care cer 153,398 milioane lei (adica aproximativ 40 milioane euro) si isi anunta intentia de a cumpara 160 de masini nou-noute, trei microbuze, 130 de calculatoare desktop si 40 de laptopuri, dar si aparate de purificat aerul.

» Reinscaunarea lui Sava
Un al doilea vot important dat ieri, secret insa, a vizat alegerea unui secretar general adjunct al Camerei Superioare. Pe Vasiliu il va ajuta nimeni altul decat Constantin Sava, fost senator PSD si ex-secretar general, suspendat din functie dupa ce au razbatut in presa declaratiile mai multor angajate care sustineau ca li s-au cerut favoruri sexuale in schimbul promovarii in functie. Numele lui Sava a mai aparut si in contextul unor achizitii dubioase. Ex-senatorul a fost numit secretar general adjunct la limita, cu 38 de voturi "pentru", 33 "impotriva" si trei abtineri.

Cele mai citite

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă