» Fotoliul de primar al Clujului, lasat liber de Emil Boc, reprezinta cea mai importanta miza a alegerilor de ieri, desfasurate in mai multe localitati din tara.
» PNL, PSD si PNTCD au incercat sa profite de pierderea de popularitate a PDL. Absenteismul la cote ridicate reprezinta un nou semnal de alarma pentru politicieni. De asemenea, a fost un test si pentru coalitia PDL-PSD, incercata de trimiterea in competitie a doi candidati diferiti.
Primaria Clujului reprezinta un fel de "perla coroanei" pentru toate partidele implicate in competitia electorala de ieri. Nu este vorba doar de cel mai important oras al Transilvaniei, ci si de o imensa incarcatura simbolica. Faptul ca fostul pri-mar Emil Boc a devenit premier a transformat Primaria Clujului intr-o veritabila tram-bulina politica. Insa, dincolo de interesul politicienilor, alegatorii au intors spatele celor care au intrat in competitia electorala. Cei mai multi dintre ei au preferat sa isi petreaca duminica alaturi de familie. Partiile de schi de la Muntele Baisorii, Marisel si Feleacu erau pline de clujeni care au plecat din oras. "Nu ma intereseaza alegerile. Politicienii nu mi-au facut niciodata nici un bine", ne-a spus Grigore Rus, unul dintre clujenii care au preferat sa iasa la sanie, in Padurea Fagetului, in loc sa mearga la urne.
Si de aceasta data, pensionarii au fost cei mai fideli dintre alegatori. O batranica in varsta de 87 de ani a mers sprijinita in carje la sectia de votare unde este arondat si premierul Emil Boc. Intrebata ce doreste sa faca noul primar, cu umor, ea a spus ca vrea ca acesta "sa scoata din oras traficul greu, dar sa lase sexul in Cluj!". Politicienii s-au inghesuit la urne inca de la prima ora. Cel mai matinal a fost reprezentantul PSD, Teodor Pop-Puscas. El a promis "toleranta zero", dar a uitat sa spuna fata de ce anume. Candidatul PNL, Marius Nicoara, a votat la aceeasi scoala unde a votat si Emil Boc. Candidatul PNL a promis un plan economic anticriza. Premierul PDL, Emil Boc, a venit la Cluj inca de vineri, in incercarea de a opri declinul electoral al candidatului sustinut de el, Sorin Apostu, actualul primar interimar. Intr-o efuziune de patriotism local, Emil Boc a declarat ca nu va renunta la buletinul de Cluj, indiferent de cat timp va sta la Bucuresti. "Nu am ce sfaturi sa ii dau lui Sorin Apostu, am lucrat impreuna cinci ani", a spus Emil Boc. Sorin Apostu, la randul sau, a declarat ca vrea sa continue proiectele sefului sau de partid. Candidatul independent Grigore Pop a promis terenuri de sport pentru tineri, iar candidatul PNTCD, Calin Oancea, a spus ca a votat impotriva manelizarii politicii.
Oamenii au fost chemati la urne si in judetul Hunedoara. In Orastie, miza era locul de primar lasat liber de Iosif Blaga (PDL), care a ales un loc in Camera Deputatilor. Blaga era deja la al cincilea mandat. In oras se vorbea despre posibilitatea unui al doilea tur de scrutin, in care sa se infrunte Alexandru Munteanu (PDL) si Gabriel Popa (PNL). Strazile erau mai mult pustii si doar bannerele afisate cu darnicie in toate punctele vizibile "vorbeau" despre acest tur de scrutin. si in comuna hunedo-reana soimus au avut loc alegeri, dupa ce Laurentiu Nistor (PSD), care era tot la al cincilea mandat, a fost ales in Camera Deputatilor. In cazul acestei comune, unde fotoliul de primar a fost ocupat mai bine de 18 ani de social-democrat, favorit pare sa fie actualul viceprimar Dorel Logojan (PSD). O situatie asemanatoare este cea din fieful PSD Timis, orasul Faget. Orasul a fost din 1990 condus de acelasi primar Dorel Covaci (PSD), in prezent deputat.
Campania electorala pentru fotoliul de primar din Faget, ramas liber, a fost scurta, dar intensa. Sondajele ii dadeau pe candidatii PSD si PDL aproape la egalitate.
N-au lipsit erorile si nici umorul involuntar. In Cluj-Napoca, primarul interimar, Sorin Apostu, care era si candidat, a trimis membrilor birourilor sectiilor de votare mancare stricata. In doua comune din judetul Alba, alegerile s-au transformat intr-o afacere de familie. Astfel, la Horea s-au aflat in competitia electorala fratii Marin Nicola (PDL) si Nicolae Nicola, care a candidat independent. La Rosia de Secas au candidat fratii Ilie Damian (PNL), viceprimar si primar interimar, respectiv Emilia Oltean (PSD), fost secretar al primariei. Ilie Damian a declarat ca aceasta "lupta ideologica" in familie este o adevarata provocare. "La alegerile locale din iunie 2008, eu nu am candidat, dar acum m-am hotarat sa candidez pentru a face ceva pentru comuna", a spus Ilie Damian. In privinta contracandidatului din familie, Ilie Damian a mentionat ca, de aceasta data, "nu mai este loc de acte de caritate". Emilia Oltean s-a plans, la randul sau, ca, datorita procentului obtinut anul trecut, ar fi trebuit sa fie singurul candidat din familie, iar cu voturile fratelui sau ar fi castigat postul de primar.
In comuna bihoreana Carpinet au candidat doua persoane cu nume aproape identice: Mirel Gheorghe Ienciu (PSD) si Gheorghe Ienciu (PDL). Tot aici a candidat si Boc. Nu este vorba de premierul Emil Boc, ci de un localnic, Adrian Boc, care a intrat in cursa ca independent. In Carpinet alegerile nu au fost organizate pentru ca primarul a plecat in Bucuresti, ci pentru ca fostul primar a plecat la cele vesnice.
» Urmarit de ghinion
PDL a facut tot posibilul sa isi pastreze fieful dobandit de Emil Boc in anul 2004. si asta, cu atat mai mult cu cat orasul este unul complet portocaliu. PDL are majoritatea absoluta in Consiliul Local, majoritatea relativa in Consiliul Judetean, toate mandatele parlamentare din circumscriptiile din oras, precum si functia de presedinte al Consiliului Judetean. In aceste conditii, sarcina candidatului Sorin Apostu ar fi trebuit sa fie una usoara. Insa au aparut o serie de elemente care au schimbat situatia. Cei aproximativ 30.000 de greco-catolici si 20.000 de romano-catolici din oras au fost bulversati de proiectul de lege propus de deputatul PDL Daniel Buda, care a dorit sa ia bisericile greco-catolicilor confiscate in anul 1948 si sa le ofere ortodocsilor. Apoi, joi, cu trei zile inainte de alegeri, traficul din Cluj a fost paralizat de cea mai puternica ninsoare cazuta anul acesta. Primarul interimar Sorin Apostu a mai pierdut o serie de voturi din aceasta cauza. A urmat jaful de la agentia din Manastur a Bancii Transilvania, care a sporit sentimentul de nesiguranta al clujenilor. Ceea ce a avut ca efect pierderea unor procente de catre Apostu si cresterea absenteismului la vot.