2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSportAlegerile anticipate ar impiedica reforma sistemului electoral

Alegerile anticipate ar impiedica reforma sistemului electoral

Daca se organizeaza alegeri anticipate ar fi imposibil sa se realizeze o reforma a sistemului electoral si sa se implementeze votul nominal, dar proiectul de lege ar putea trece de Parlament pana la mijlocul lui decembrie, daca se mentine intelegerea cu PSD, a declarat joi presedintele Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, deputatul Mihai Voicu, la Scoala politica 'I.C. Bratianu', organizata de Cluburile Studentesti Liberale la Targoviste.

Deputatul liberal, citat de Rompres, a sustinut ca dezbaterea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal nu poate fi afectata neaparat de adoptarea motiunii de cenzura anuntata de PSD, pe motiv ca admiterea acestei motiuni nu duce neaparat la organizarea de alegeri anticipate.

Mihai Voicu le-a reamintit studentilor liberali ca "PNL s-a aflat in permanenta in fruntea acestui efort de reforma a sistemului electoral", in colaborare cu Asociatia Pro Democratia, adaugand ca a fost necesara captarea celorlalte partide pentru obtinerea unei sustineri politice majoritare.

"Am hotarat sa depunem acest proiect ca o initiativa legislativa a unui numar cat mai mare de parlamentari pentru a se putea impune politic. A fost semnat de 114 de senatori si deputati, dintre care 68 sunt parlamentari PNL, dar si de la celelalte partide, avand semnatari precum deputatii PSD Victor Ponta si Viorel Hrebenciuc", a spus Mihai Voicu.

El a adaugat ca "angajamentul cu PSD nu a fost respectat nici macar 30 de secunde", pentru ca strategia social-democratilor este de a nu spune 'Nu' si de a depune proiectele lor de lege pe fiecare sistem electoral.

Mihai Voicu si-a exprimat speranta ca, pana miercuri, proiectul privind introducerea votului uninominal sa fie trimis la Senat in calitate de prima Camera sesizata si sa se inceapa depunerea amendamentelor.

In ceea ce-i priveste pe fostii colegi de guvernare, Mihai Voicu a sustinut ca Partidul Democrat respinge ideea reformei cel putin pentru viitorul tur electoral, mentionand ca votul uninominal nu se impaca cu alegerile anticipate.

Deputatul liberal le-a spus studentilor ca sistemul votului uninominal mixt, propus de Pro Democratia, este cea mai buna varianta din cele existente, care pare sa fie acceptata de aproape toate partidele parlamentare.

"Nu exista lucruri perfecte din lumea asta. Din toate variantele pe care le avem la dispozitie asta (n.r. – votul uninominal mixt) e sistemul care prezinta cele mai putine dezavantaje. Solutia pe care o propunem noi, ce pare sa fie impartasita de toate partidele parlamentare, in afara de PRM, se desfasoara pe ideea castigatorului primului loc", a precizat Mihai Voicu, adaugand ca ii este teama ca "noua intelegere cu PSD nu va fi respectata".

"Din nefericire, am observat la PSD ca are proiecte de lege electorala pe absolut toate sistemele electorale posibile proportionale, majoritare, preferentiale, pe lista. Absolut tot ce doriti gasiti le PSD. Ar trebui sa se hotarasca si sa spuna deschis ce sistem sustin, prin intermediul vicepresedintelui PSD Victor Ponta", a subliniat Mihai Voicu.

Intrebat daca noul Cod electorat le va aduce avantaje manelistilor, presedintele Comisiei electorale a spus ca aceasta idee este "un argument fals, care apartine adversarilor".

"In Romania exista votul uninominal la alegerile pentru primari si pot sa va spun ca nu exista niciun manelist sau fotbalist primar, pentru ca cetatenii voteaza oameni care sa aiba grija de ei, sa ii reprezinte. In nicio tara care are acest sistem de vot uninominal nu au intrat in Parlament artisti sau fotbalisti", a spus Mihai Voicu.

El le-a vorbit tinerilor din Cluburile Studentesti Liberale despre beneficiile si necesitatea introducerii votului uninominal ca tip de scrutin pentru alegerea parlamentarilor in Romania.

"Este nevoie de o reforma a sistemului electoral. Trebuie sa venim in intampinarea dorintei electorilor, aceea de a exista o apropiere importanta intre cetateni si parlamentari. Unele partide, ca PRM, au spus ca nu exista votul uninominal. Aceasta abordare este o dezinformare. Votul uninominal exista si inseamna ca cetateanul, atunci cand se prezinta la alegerile pentru Parlament, are un singur buletin de vot cu candidati ai partidului respectiv. Suntem de parere ca un numar cat mai mic de cetateni sa ramana fara reprezentare. Trebuie sa existe o corelare cat mai fidela intre numarul de voturi pe care-l primeste si numarul de reprezentanti pe care il au aceste formatiuni in Parlament", a explicat Voicu.

El le-a povestit tinerilor despre tipurile de scrutin bazate pe votul uninominal care au fost introduse in tari europene precum Italia, Marea Britanie sau Germania, adaugand ca "sistemul german are o buba, contine liste".

Deputatul PNL a incercat sa le explice tinerilor liberali cum functioneaza votul uninominal, facand un calcul matematic si pornind de la ipoteza unui partid care ar obtine 55% din voturi la nivel national. Potrivit lui Mihai Voicu, acel partid ar obtine 165 de mandate de parlamentari, daca se calculeaza pe un numar de 300 de mandate. El a informat ca partidul respectiv isi declara alesi toti cei 150 de candidati din prima faza si intocmeste o lista nationala de rezerva pe care o foloseste numai si numai in acest caz, urmand ca cei 15 sa se adauge la cele 300 de mandate de parlamentar propuse, in conditiile in care Parlamentul nu are un numar fix de locuri.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...
Ultima oră
Pe aceeași temă