Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, candidează pentru al treilea mandat, având opt contracandidaţi, printre aceştia, fostul prefect Adrian Dobre şi un fost vicepreşedinte al CJ, iar la Primăria Ploieşti sunt nouă candidaţi, între care actualul edil şi fosta directoare a Vămii Prahova Diana Severin, conform Mediafax.
La Consiliul Judeţean Prahova au fost depuse nouă candidaturi.
Astfel, actualul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, candidează pentru al treilea mandat din partea USL.
Mircea Cosma, care este preşedinte al PSD Prahova, este la al doilea mandat de preşedinte al instituţiei. El a fost ales şef al CJ în 2000, iar în anul 2008 a fost reales în aceeaşi funcţie.
La începutul anilor 2000, numele lui Mircea Cosma a fost vehiculat în scandalul privind realizarea unor investiţii pe Valea Prahovei, în zona staţiunii Buşteni. În primăvara anului 2003, Octavian Ionescu, un om de afaceri român stabilit în Elveţia, a formulat un denunţ împotriva lui Virgil Teodorescu – consilier al secretarului general al Guvernului, a lui Şerban Mihăilescu, a lui Mircea Cosma – preşedintele Consiliului Judeţean şi împotriva mai multor funcţionari din administraţia publică centrală şi locală. Denunţul viza o mită de două milioane de dolari care ar fi fost cerută de funcţionari pentru realizarea unor proiecte de investiţii în zona Buşteni. La momentul la care a decis să candideze pentru al doilea mandat de şef al CJ Prahova, în 2008, Cosma a explicat că are „suficiente NUP-uri” încât să-şi permită să candideze fără emoţii.
Candidatul PDL la şefia CJ Prahova este Adrian Dobre, fost prefect al judeţului. Dobre, în vârstă de 36 de ani, este cunoscut drept unul dintre apropiaţii preşedintei PDL Prahova, Roberta Anastase. În perioada în care a fost prefect, Adrian Dobre a avut mai multe conflicte cu Mircea Cosma. Astfel, Dobre a oprit un proiect din fonduri europene care are în vedere construirea unui drum judeţean, atacând în contencios o hotărâre a CJ adoptată pe vremea când el nu era prefect şi l-a reclamat pe Mircea Cosma la ANI, acuzându-l că a votat o hotărâre a CJ Prahova prin care fiul şi fiica sa primeau bani în urma unor exproprieri. Instanţa a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean, motivând că sesizarea din partea prefecturii a fost făcută tardiv.
La scurt timp de la încetarea mandatului de prefect al lui Adrian Dobre, în mai multe zone din Prahova, au apărut panouri publicitare cu chipul său pe un fundal albastru şi verde şi cu sloganul „Vine schimbarea pentru Prahova”. Întrebat care este rolul acestor panouri publicitare, Dobre a spus că este vorba despre o „campanie de informare” şi că nu ştie nici câte astfel de panouri au fost amplasate şi nici cât au costat ele, întrucât au fost plătite „de unele partide politice”.
Tot pentru şefia CJ Prahova candidează din partea PP-DD şi unul dintre foştii vicepreşedinţi ai acestei instituţii, fiind vorba despre Auraş Dragomir, fost membru PDL. El a fost numit vicepreşedinte al CJ Prahova după alegerile locale din 2008, însă a fost exclus din PDL în luna mai 2011, partidul reproşându-i „rezultate politice slabe” şi încălcarea unei decizii a conducerii PDL Prahova.
Un alt candidat la şefia CJ este consilierul judeţean Emil Bădescu, din partea PNG-CD. El are mai multe magazine în Ploieşti şi conduce filiala Prahova a PNG-CD.
Ceilalţi cinci candidaţi care şi-au depus candidaturile pentru preşedinţia CJ Prahova sunt: Constantin Chirilă din partea PNŢCD, Aurelian Cioceanu – Partidul Pensionarilor şi Protecţiei Sociale, Daniel Ciprian Grăjdeanu – Partidul „Totul pentru Ţară”, Daniel Niculae – UNPR şi Florin Marcu – Partidul Verde.
La Primăria Ploieşti au fost depuse nouă candidaturi.
Actualul primar, Andrei Volosevici, candidează pentru a doua oară, din partea PDL. El este preşedintele organizaţiei PDL Ploieşti. Volosevici, de profesie avocat, a candidat în anul 2008 sub sloganul „Schimbă Ploieştiul”.
Candidatul PSD la Primăria Ploieşti este unul dintre foştii consilieri ai edilului Andrei Volosevici, senatorul Iulian Bădescu. Bădescu este fost jurnalist în presa locală, iar timp de câteva luni a fost consilier al lui Volosevici. În toamna anului 2008, Bădescu a candidat pentru un mandat de parlamentar din partea PDL, partid în care s-a înscris cu două luni înainte de a candida. Ulterior, Bădescu a trecut la PSD, iar de atunci a depus mai multe plângeri penale pe nunele lui Andrei Volosevici. Întrebat recent care a fost rezultatul plângerilor penale depuse de el, Bădescu a răspuns: „Întrebaţi-o pe Roberta Anastase”.
Unul dintre candidaţii la Primăria Ploieşti este şi fosta directoare a Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin, care şi-a depus dosarul de candidatură din partea PP-DD. Severin a intrat în atenţia opiniei publice după ce a afirmat că fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar este „regina corupţiei” din vămile româneşti. Blejnar a dat-o în judecată pe Diana Severin, cerându-i să retracteze această afirmaţie, iar procesul se află pe rolul Judecătoriei Ploieşti.
Din partea UNPR la funcţia de primar al Ploieştiului candidează medicul Raluca Anghelache.
Pentru aceeaşi funcţie candidează alte două femei, respectiv Simona Tănase din partea PNG-CD şi Nina Safta din partea PPPS.
Alte trei formaţiuni politice au înscris candidaţi pentru această funcţie. Astfel, din partea Partidului „Totul pentru Ţară” candidează Alecsandru Cojocaru, din partea PRM candidat este Alexandru Neacşu, în timp ce Marian Adam este candidat din partea Partidului Forţa Civică. Niciunul dintre aceşti cinci candidaţi nu este cunoscut în mediul politic local.