UDMR trebuie să-şi clarifice relaţia cu preşedintele Traian Băsescu, cel care a întins, în ultimii ani, „mai multe capcane” uniunii, a declarat joi liderul Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, potrivit Agerpres.
El a comentat, pe blogul personal, afirmaţiile preşedintelui UDMR, Marko Bela, potrivit cărora ‘relaţiile Uniunii cu PSD şi PNL sunt ‘încărcate’ de atitudinea celor două partide faţă de Legea educaţiei’.
Adrian Năstase şi-a exprimat speranţa că viitorul Congres al UDMR, de la începutul anului viitor, va aduce o clarificare cu privire la acest aspect, subliniind, totodată, necesitatea ‘(re)punerii bazelor unui dialog mai sănătos între Uniune şi partidele de opoziţie’.
‘Dar dacă tot vorbim de clarificări, cred sincer că ar trebui ca acestea să vină şi din partea UDMR, şi nu neapărat în relaţia cu noi, ci în relaţia cu Traian Băsescu – cel care a întins, în ultimii ani, mai multe capcane Uniunii. Fiindcă UDMR încă îl acceptă pe Traian Băsescu, deşi acesta a sprijinit crearea unor formaţiuni concurente UDMR, precum PCM, iar acum îi oferă suport explicit lui Laszlo Tokes, care pare să fie pentru Uniune un adversar mai mare decât PSD. Oare cei de la UDMR nu îşi pun nicio întrebare legată de faptul că prezenţa lor la guvernare este mai degrabă o tentativă de a-i compromite în faţa cetăţenilor români de etnie maghiară, în avantajul politic al celor care se bucură de binecuvântarea Cotroceniului? Eu, până una alta, sper că o astfel de clarificare să fie adusă de Congresul UDMR de la începutul anului viitor. Cred că este nevoie să se (re)pună bazele unui dialog mai sănătos între Uniune şi partidele de opoziţie. Acest dialog este afectat acum de o serie de subiecte parazite care nu cred că ar trebui supralicitate’, a precizat Adrian Năstase, în postarea sa pe blogul personal.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD s-a declarat surprins de afirmaţia preşedintelui UDMR, ca răspuns la ipoteza reluării colaborării dintre Uniune, PSD si PNL, reamintind faptul că, în 1991, a susţinut necesitatea ca în Constituţia României să fie introduse referiri la drepturile minorităţilor, la nivelul standardelor internaţionale, plus reprezentarea cvasi-automată a minorităţilor în structura Parlamentului.
Adrian Năstase a evidenţiat, în acest context, susţinerea Guvernului pe care l-a condus pentru pentru introducerea învăţământului în limba maternă pentru minorităţi şi spijinirea minorităţilor naţionale, în vederea păstrarii specificului cultural, a identităţii culturale.
‘Susţinem drepturile minorităţilor şi dreptul de a învăţa în limba maternă, dar nu susţinem segregarea educaţiei pe criterii etnice şi crearea de şcoli pe o astfel de bază. O asemenea ‘reformă’ nu o vom accepta, pentru că ea nu mai este acceptată nicăieri în lumea civilizată. Nu ne putem integra în Europa, creând ghetouri în sistemul şcolar. Oamenii de bună credinţă, înainte de a asculta de manipulări, pot face distincţie între ele’, a mai spus fostul premier.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, la RFI, că ‘în acest moment, relaţiile Uniunii cu PNL şi cu PSD sunt încărcate cu problema legea Educaţiei’.
‘Ei nu numai că nu ne-au ajutat în privinţa dispoziţiilor privind drepturile minorităţilor, dar tot timpul au încercat să blocheze aceste dispoziţii’, a afirmat Marko Bela.