Cu trei dosare de corupţie pe rol, liderul PSD critică raportul intermediar al Comisiei Europene pe justiţie şi le reproşează oficialilor UE că o cred orbeşte pe Monica Macovei.
„Cine se mai îndoia că MCV este un instrument politic inventat de fostul procuror ceauşist Monica Macovei are astăzi dovada”, îşi începea ieri Adrian Năstase pledoaria pe blogul personal, într-un comentariu intitulat „Raportul meu despre Raportul lor”.
Reprezentanţii Comisiei, spune fostul premier, se pliază „după cum cântă europarlamentarul Monica Macovei şi «independentul» ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu”. Adrian Năstase disecă apoi raportul preliminar pe justiţie, făcut vineri public de Comisia Europeană, şi enumeră care sunt, în viziunea sa, erorile.
Fostul premier social-democrat critică laudele aduse de Comisie activităţii DNA pentru că ar fi efectuat acte de urmărire penală în dosare de mare corupţie. În plus, acestuia nu îi este clar de ce reprezentanţii UE aduc critici Parlamentului, care, spune el, „nu acceptă să fie un fel de «registratură» a lui Daniel Morar în jocurile politice dictate de la Cotroceni”. Monica Macovei nu a putut fi contactată pentru a răspunde acuzaţiilor lui Adrian Năstase.
Raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) în Justiţie pentru România, prezentat public vineri, laudă DNA pentru lupta împotriva corupţiei, subliniază progresele făcute de aceasta în ultimul timp, referindu-se mai ales la acţiunile din vămi, dar, în acelaşi timp, critică Parlamentul pentru blocarea dosarelor de mare corupţie.
Judecat în trei dosare
În trei dintre aceste dosare de mare corupţie este inculpat însă chiar Adrian Năstase. Toate sunt instrumentate de DNA şi se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În primul dintre dosare, Năstase este acuzat că l-a numit pe Ioan Melinescu şef al Oficiului Naţional de Combaterea Spălării Banilor pentru ca acesta, la schimb, să îi muşamalizeze dosarul în care Oficiul verifica mai multe tranzacţii ale Danei Năstase, suspectată de spălare de bani.
A doua cauză este cea cunoscută drept „Trofeul Calităţii”, dosar în care Adrian Năstase este judecat pentru că ar fi primit bani publici pentru campania sa electorală din 2004. În dosarul „Termopanele din Zambaccian”, fostul premier este judecat pentru că ar fi primit mai multe foloase necuvenite de la trei firme din Bacău controlate de Irina Jianu, pentru a o numi pe aceasta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii.
„Acestea sunt frustrări”
Georgiana Iorgulescu, expert al Centrului de Resurse Juridice, a declarat pentru România Liberă că rapoartele Comisiei Europene sunt, de cele mai multe ori, foarte slabe, pentru că nu intră în profunzime. „Eu sunt extrem de amărâtă de calitatea acestor rapoarte, indiferent de poziţia lui Năstase, Ponta şi alţi «binevoitori» din ţara asta, cu care, din nefericire, se întâmplă să picăm pe acelaşi punct de vedere, având intenţii total diferite”, a precizat Iorgulescu. Potrivit acesteia, rapoartele de ţară ar reflecta într-o măsură redusă realităţile sistemului judiciar. „Metoda este extrem de simplistă: vin nişte domni şi nişte doamne de două ori pe an, stau de vorbă cu câţiva oameni două-trei zile, România îşi trimite punctul de vedere şi aşa se naşte raportul de ţară”, adaugă expertul CRJ.
Pe de altă parte, Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, consideră că liderul PSD are el însuşi aprecieri politice şi personale: „Cine altcineva ar fi putut să facă asemenea afirmaţii, decât Adrian Năstase, care are mai multe dosare de corupţie? Evident că nici DNA, nici Daniel Morar nu-i sunt simpatici. Acestea sunt frustrări personale ale lui Năstase, nu argumente care să susţină concluzia sa că raportul Comisiei este unul politic”.