Mircea Geoana, actualul presedinte al PSD, este favorit in cursa pentru sefia partidului la congresul de maine. Geoana este sustinut de Grupul de la Cluj, dar si de filialele controlate de Miron Mitrea si de Viorel Hrebenciuc, doua personaje care afecteaza imaginea partidului. Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj, socoteste, insa, ca cei doi au evoluat si pot fi de folos pentru PSD.
– PSD a coborat de la 35 la suta la 20 de procente in ultimii doi ani. De ce?
– Experienta ne arata ca in primii doi ani de guvernare puterea este in top, opinia publica este optimista fata de promisiunile celor care au castigat alegerile. Dupa aceea a existat un atac puternic impotriva PSD, nu doar la nivel central, ci si la cel local, de la primari si consilieri locali pana la presedintele executiv sau la fostul sef al statului au fost atacuri extrem de dure.
– De obicei publicul sustine victimele.
– Nu tot timpul, dar s-ar putea sa descoperim acest lucru in perioada urmatoare. Pe de alta parte, nici noi nu am fost in stare sa prezentam niste programe atractive pentru electorat si nici sa avem o pozitie coerenta fata de putere. Deci s-au cumulat mai multi factori care au provocat aceasta scadere a PSD, dar putem sa privim cele 20 de procente pe care le avem ca pe o fundatie si nu ca pe un plafon.
„La presedinte se coaguleaza esecurile”
– Actualul presedinte al PSD, Mircea Geoana, are vreo responsabilitate in aceasta pierdere de electorat?
– La presedinte se coaguleaza toate aceste esecuri si este intotdeauna principalul responsabil. La bine gasesti mai multi care au avut initiative, la rau intotdeauna responsabilizezi pe cel din varf, dar intreaga conducere este responsabila.
– Pana acum PSD avea lideri-locomotiva, de data aceasta Geoana este mult sub scorul partidului.
– Vremea persoanelor care sunt tatucii societatii, tatucii partidului si ai lumii a trecut.
– Ati putea discuta la congresul din 10 decembrie eventuale aliante electorale si potentiale persoane prezidentiabile?
– Nu.
– Circa 40 la suta din electoratul PSD il prefera ca presedinte pe Traian Basescu. Ce puteti face pentru a-i readuce pe acesti simpatizanti de partea liderului social-democrat?
– Basescu are o popularitate masiva, dar deocamdata PSD nu are un candidat la presedintie fata de care sa se pozitioneze electoratul nostru. Din momentul in care vom desemna candidatul, lucrurile se vor modifica dramatic.
– Basescu este mai simpatic decat Geoana?
– Depinde pentru cine.
– Cat de reprezentativ este Marian Vanghelie, care s-a plasat printre principalii sustinatori ai dlui Geoana, pentru PSD?
– Este primarul unui sector din Bucuresti, deci este reprezentativ pentru electoratul Capitalei.
– Mai degraba pentru sectorul 5.
– Nu numai.
– Cat de atractiv poate fi PSD pentru elita intelectuala pe care ar vrea sa o atraga de partea sa, daca partidul promoveaza oameni ca Vanghelie?
– Exista o categorie a elitelor intelectuale care nu se duce spre niciun partid, o alta de dreapta si cred ca exista o majoritate a acestor elite care sunt de stanga si pentru care noi ca partid nu am raspuns potrivit exigentelor lor. Este o preocupare pentru noi.
„Mitrea si Hrebenciuc au dreptul la evolutie”
– Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea sunt vazuti nu doar ca mari combinatori, ci si ca persoane cu biografii complicate amestecate in tot felul de scandaluri. Poate fi reformat partidul cu cei doi in roluri importante?
– Oricine are dreptul la progres si la evolutie. Mitrea si Hrebenciuc au dreptul la evolutie si pot fi de folos partidului, pe alte planuri decat au evoluat pana acum. Oricum, Hrebenciuc nu candideaza pentru nicio functie.
– Pastrand persoane ca Miron Mitrea la conducerea PSD, care de peste zece ani au facut si desfacut aranjamente, imaginea partidului nu are de suferit?
– Si aici trebuie cantarit: cat cantareste la un moment dat imaginea partidului si cat valoreaza eficienta persoanei. Eu nu-mi permit sa dau verdicte, singuri delegatii la congres vor aprecia cine merita si cine nu sa fie in conducerea PSD.
– Mircea Geoana i-a oferit lui Ion Iliescu presedintia onorifica a partidului. Este o emblema buna pentru reformistii de la Cluj?
– Nu Geoana, ci presedintii de organizatii. Nu vad nicio problema aici.
– Acum cativa ani, intr-unul din manifestele Grupului de la Cluj, vorbeati despre Ion Iliescu, atunci seful statului, ca despre un politician expirat.
– Pana la urma e posibil ca in privinta managementului dl Iliescu sa aiba viziuni diferite de ale noastre, insa in niciun caz acest lucru nu este in divergenta cu ideea alegerii sale in functia de presedinte onorific. Totusi istoria ultimilor 16 este legata de Ion Iliescu, de aceea trebuie sa ne asumam si plusurile, si minusurile, si activul, si pasivul.
– Cate filiale il sustin pe Mircea Geoana?
– Cred ca majoritatea colegilor nostri il sustin, vom vedea dupa numararea voturilor. Stiti cum e la nemti cand joaca fotbal, se zice ca nu e bine sa spui ca o echipa a castigat decat dupa ce se urca in autocar si a platit si hotelul.
– PSD este inca afectat de membri marcanti suspectati de coruptie. Adrian Nastase trage in jos partidul. Veti ridica aceasta problema la congres?
– Nu va fi un subiect al congresului, sunt chestiuni in derulare.
– Care sunt principalele trei calitati ale dlui Geoana?
– Este inteligent, extrem de harnic si meticulos, este dedicat, ambitios si cred ca va izbandi.
– Puteti enumera si calitatile principalului sau contracandidat, Sorin Oprescu?
– Nu vreau sa intru in aceste detalii.